17.04.2019

ФОП закривається: що робити з невідображеним податковим кредитом

Ситуація. ФОП на загальній системі. Діяльності не веде. Оплачує оренду приміщення, тому є вхідні податкові накладні, які надають право на податковий кредит. Декларацію з ПДВ подавали порожню. Зараз ФОП планує припинити свою діяльність. Запитання: щось потрібно робити з податковими накладними, які не відображалися в декларації?

Право на податковий кредит зберігається за платником протягом 1095 днів з дати складання податкової накладної (ПН) (п. 198.6 ПКУ). Формально всі ПН, які відповідають за строками цим вимогам і які ви раніше не показали в декларації, ви можете показати в поточній декларації з ПДВ або в останній декларації з ПДВ.

А можете і не показувати податкового кредиту зовсім. Адже на відміну від податкових зобов’язань, показувати податковий кредит у декларації чи ні — це ваше право.

Щоправда, варто врахувати, що оскільки ви плануєте припиняти свою діяльність, а відповідно відбуватиметься анулювання ПДВ-реєстрації, то не пізніше дати анулювання потрібно буде нарахувати «компенсуючі» податкові зобов’язання за тими товарами/послугами, необоротними активами, податковий кредит за якими був відображений, але які не були використані в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності (п. 184.7 ПКУ). Такі зобов’язання потрібно показати в декларації останнього звітного періоду.

Якщо такі залишки є, то нараховані податкові зобов’язання за п. 184.7 ПКУ можна буде перекрити раніше не відображеним податковим кредитом.

Судячи з усього, у вас таких залишків немає.

Якщо ви захочете показати раніше «відкладені» ПН у поточній декларації/декларації останнього звітного періоду, у такому разі, якщо інших показників у вашій декларації немає, — з’явиться від’ємне значення (ВЗ) з ПДВ.

Що з ним робити?

— або нічого — просто задекларувати ВЗ. Його можна «пустити» на погашення податкового боргу з ПДВ, якщо він є (ряд. 20.1 декларації). А якщо такого немає — далі цю суму перенести до ряд. 20.3 та ряд. 21 декларації і розшифрувати її в додатку Д2. Але якщо ви припиняєте свою діяльність/знімаєтеся з ПДВ-реєстрації — це ВЗ просто пропадає (той же результат, коли ми взагалі не показуватимемо податкового кредиту в декларації). Тому в такому разі взагалі недоцільно займатися декларуванням ВЗ;

— або заявити ВЗ до бюджетного відшкодування (БВ) ПДВ і пройти процедуру відшкодування ПДВ. Заявити до БВ, нагадаємо, можна відразу за результатами того звітного періоду, у якому виникло ВЗ, якщо виконуються одночасно такі умови:

(1) ВЗ є «оплаченим» (тобто ви розрахувалися з контрагентом за придбані товари/послуги/необоротні активи);

(2) ВЗ не виходить за межі «ліміту реєстрації».

Надається БВ протягом строків, визначених розд. V ПКУ (п. 200.12 ПКУ), незалежно від того, будете ви залишатися платником ПДВ на дату отримання такого БВ чи ні (п. 184.9 ПКУ).