14.08.2019

Декларація про доходи: нова версія від Мінфіну

Наказом від 25.04.2019 р. № 177 Мінфін затвердив у новій редакції форму декларації про майновий стан і доходи (ПДФО-/ВЗ-декларація), а також Інструкцію з її заповнення. Сьогодні — перше знайомство.

Нова декларація складається з 8 розділів (раніше їх було 7). При цьому «податково-знижковий» розділ перекочував в окремий додаток Ф3, а розділам, у яких зазначаються банківські реквізити для ПДФО-повернення і відомості про власне майно та майно, надане в оренду (суборенду), присвоєна нумерація.

До речі, особам, які шляхом подання декларації реалізують своє право на отримання податкової знижки, тепер потрібно буде ставити відповідну відмітку в реквізиті 8 розділу I «Загальні відомості» декларації («Особа, яка заявляє право на податкову знижку»)*.

* Вам буде цікава стаття «Як отримати податкову знижку» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 13).

У «дохідному» розділі II декларації:

— розділили доходи, отримані за трудовим договором, і доходи за ЦПД. Їх потрібно буде зазначати окремо у двох рядках: 10.1 і 10.2;

У ряд. 10.2 зазначають у тому числі доходи, отримані від ФОП-ЄП групи 4.

— доходи від емфітевзису зазначають у ряд. 10.4 разом з «орендними» доходами. Із цього доходу виділений дохід, отриманий від фізособи-орендаря, що не є податковим агентом, за оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, розташованих НЕ за податковою адресою орендодавця (ряд. 10.4.1). Суму податку із цього доходу потрібно буде зазначити в ряд. 17 розд. V декларації — на неї зменшиться податкове зобов’язання з ПДФО (ряд. 18.1 декларації).

У 2019 році сплачувати податки з такого доходу потрібно за місцезнаходженням землі (п.п. «в» п.п. 168.4.5 ПКУ, категорія 103.07 ЗІР).

У ряд. 12 для визначення загальної суми річного доходу достатньо підсумувати підсумкові показники ряд. 10 і 11 декларації (витягувати суми з додатків Ф1 і Ф2, як раніше, не потрібно). Власне, така зміна формули на механізм розрахунку ніяк не вплинула, оскільки відповідні рядки розділу II декларації, як і раніше, заповнюються на підставі додатків.

На відміну від попередніх змін у формі декларації та Інструкції, які набирали чинності в грудні звітного року, наказ № 177 набрав чинності в серпні — з 07.08.2019 р. У зв’язку з цим виникає запитання: «з коли» подавати декларацію за новою формою?

Не виключено, що податківці наполягатимуть на поданні нової деки вже в цьому році. Актуально це для ФОП, які перейшли/зареєструвалися на загальну систему / ліквідувалися у 2019 році, а також громадян, які до кінця року подаватимуть декларацію для реалізації права на податкову знижку.

Тим, хто звітує через електронний кабінет, у цьому плані простіше (просто потрібно обрати діючу форму декларації на момент подання). При «паперовому» поданні краще уточнювати питання з формою декларації в податківців.