28.08.2019

Відшкодування збитку — дохід ФОП спрощенця

ФОП на другій групі займається оптовою торгівлею, відправляє кур’єрською доставкою товар. Кур’єрська служба не довезла товар (він пропав). І згідно з претензією нам повернули гроші в розмірі, зазначеному в претензії. Чи буде це доходом у Книзі обліку доходів?

За загальним правилом (п. 292.1 ПКУ) до єдиноподаткового доходу ФОП включається дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), матеріальній чи нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

Виняток із загального правила становлять пасивні доходи, зокрема страхові виплати і відшкодування. Зверніть увагу: тут ідеться саме про страхове відшкодування, а це не наш випадок.

Крім того, п. 292.11 ПКУ передбачає ще перелік виплат, які не включаються до доходу єдиноподатника. І тут також про відшкодування збитків, отриманих у результаті задоволення претензії, немає жодного слова.

Ще один момент. Дохід, отриманий як компенсація (відшкодування) за рішенням суду за будь-які попередні (звітні) періоди, не враховується при визначенні обсягу доходу, що надає право суб’єктові господарювання зареєструватися платником єдиного податку або перебувати на спрощенці в наступному податковому періоді (п. 292.15 ПКУ). Тобто отримані суми коштів оподатковуються єдиним податком, але водночас не враховуються в граничному обсязі доходу, дотримання якого надає право платникові зберегти статус єдиноподатника. Оскільки ФОП на другій групі спрощенки сплачує єдиний податок у фіксованому розмірі, то для нього важливо, що таке відшкодування збитків «по суду» не враховуватиметься в розрахунку граничного обсягу доходу. Але в п. 292.15 ПКУ акцент зроблено на примусовому відшкодуванні збитків — за рішенням суду. У нашому ж випадку виплата здійснюється добровільно, згідно з виставленою претензією, тобто на неї це правило не поширюється.

Таким чином, враховуючи «гумовий» п. 292.1 ПКУ, у якому надано визначення єдиноподаткового доходу, суму отриманого відшкодування збитків, згідно з виставленою претензією, необхідно включати до доходу єдиноподатника.

Щоправда, у минулому у фіскалів проскакувала консультація, де вони не вважали суму коштів, отриману в результаті задоволення виставленої претензії, доходом юрособи-єдиноподатника. Аргументували це лише тим, що такі надходження не названі в ст. 292 ПКУ (листи ДПСУ від 07.09.2012 р. № 1553/0/61-12/15-2216є, № 2728/0/71-12/15-2217).

Вважаємо, ФОП-єдиноподатнику покладатися на це лояльне роз’яснення і використовувати такий підхід не варто.

Тим паче, що в іншому своєму роз’ясненні (див. лист ГУ ДФС у Донецькій області від 08.09.2017 р. № 1868/ІПК/05-99-12-04-14) фіскали говорять уже інакше, називаючи єдиноподатковим доходом усю суму грошових надходжень, не згаданих у п. 292.11 ПКУ.

Отриману суму доходу, зокрема суму відшкодування збитку, єдиноподатник відображає в графах 2, 4 і 6 Книги. На підставі інформації із цієї Книги заповнюється податкова декларація платника єдиного податку.