12.06.2019

Новий Порядок СЕА «пального» акцизу

Напередодні з’явився один з головних нормативів під нововведення у сфері оподаткування «пальним» (а тепер ще й «спиртовим») акцизом. Ідеться про Порядок електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового1. Нижче ми висвітлимо важливі моменти, що стосуються цього документа.

1 Затверджений постановою КМУ від 24.04.2019 р. № 408 (далі — Порядок № 408).

Нагадаємо, що пально-спиртово-акцизні зміни в ПКУ2, як і цей норматив, у своїй основній масі повинні стартувати з 1 липня.

2 Були внесені Законом від 23.11.2018 р. № 2628-VIII.

Звертаємо увагу, що з 25 травня (дати оприлюднення постанови, що затвердила Порядок № 408) набрали чинності пп. 1 — 3 і п. 5 самої постанови, а також пп. 1 — 18 і п. 45 Порядку № 408, усі інші норми набирають чинності з 1 липня.

Зазначимо, що старий Порядок № 1133, який діє зараз, втрачає чинність з 1 липня. Виходить, що з 25 травня по 1 липня паралельно діятимуть норми відразу двох Порядків — і старого, і нового, частина з яких дублюється.

3 Порядок електронного адміністрування реалізації пального, затверджений постановою КМУ від 24.02.2016 р. № 113.

Переважними в низці випадків будуть норми нового Порядку № 408, які спеціально введені в дію раніше першолипневих акцизних змін для нормального входження в ці зміни і фіскалів, і платників. Проте в ситуаціях, на які поширюються норми ПКУ, що діють до 1 липня, повинен застосовуватися старий Порядок № 113 (такий приклад див. нижче).

Спочатку ще раз нагадаємо, що головним нововведенням у сфері «пального» акцизу плюс доданого до нього спирту етилового (далі скорочено просто «спирт») є повне переведення з 1 липня акцентів обліку і контролю на місця зберігання / об’єкти перевезення пального (та спирту). Тобто на акцизні склади й акцизні склади пересувні.

Отже, насамперед обговоримо, що є нового/цікавого в нормах Порядку № 408, які вже набрали чинності.

Набрало чинності з 25 травня

Реєстрація складів і платників. Пункт 5 Порядку № 408, вторячи ПКУ, говорить, що без реєстрації акцизного складу забороняється реалізація пального або отримання і реалізація спирту на такому складі. Нагадаємо, що діючі платники акцизу повинні були з 1 травня по 1 червня зареєструвати в Системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (далі — СЕАРП) усі (!) акцизні склади, розпорядниками яких вони будуть станом на 1 липня 2019 року (п. 22 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ). Ті ж особи, які потрапляють до складу платників «пального» акцизу/спирту за новими нормами ПКУ (а це можуть бути й ті особи, які зберігають і використовують пальне тільки для власних потреб4!!!), повинні зареєструвати свої склади (і зареєструватися платниками цього акцизу) до 1 липня.

4 Це ті, у яких є акцизні склади (згідно з новим визначенням цього терміна — див. п.п. 14.1.6 ПКУ).

Якщо платник акцизу реалізує пальне з незареєстрованого складу, то штраф за п. 117.3 ПКУ до нього не застосують, проте він може отримати чималий штраф (в 1 млн грн.) за ст. 1281 ПКУ за нереєстрацію акцизного складу.

Крім того, на таку реалізацію з 1 липня акцизну накладну (АН) в СЕАРП без реєстрації складу ви вже не зареєструєте.

Реєстрацію платника проводять фіскали на підставі заяви про реєстрацію, поданої особою не пізніше ніж за 3 робочих дні до початку реалізації пального/спирту або ввезення їх в Україну. Тобто новим акцизним «щасливцям» дуже бажано подати заяви про реєстрацію не пізніше 24 червня!

У заяві зазначаються всі діючі акцизні склади з наведенням кодів територіальних одиниць, а також ідентифікатор об’єкта оподаткування, про який подано повідомлення згідно з п. 63.3 ПКУ (за формою № 20-ОПП).

Тобто без попереднього подання форми № 20-ОПП, у якій фігурує такий склад, заяву фіскали не приймуть!

Кожному складу в СЕАРП автоматично присвоюється свій уніфікований номер, який є обов’язковим реквізитом, що зазначається при складанні АН.

Особа реєструється платником не пізніше наступного робочого дня після надходження заяви або отримує сповіщення про необхідність подати нову заяву.

У п. 7 Порядку № 408 перераховано цілу низку причин, з яких можна отримати повідомлення про відмову, де, крім стандартних порушень електронної форми або форми заяви, є й такі: відсутність щодо акцизного складу інформації (не подано форму № 20-ОПП) або об’єкт значиться як закритий або такий, що не експлуатується; зазначення в заяві одночасно двох сфер діяльності — з реалізації і пального, і спирту та інші причини.

У п. 9 Порядку № 408 зазначено, що датою реєстрації платника акцизу/акцизного складу є дата його включення до реєстру платників, але не раніше 1 липня 2019 року. Думаємо, ця норма повинна стосуватися тільки тих осіб, які стануть потрапляти в платники за нормами ПКУ, що вводяться з 1 липня. Тих же, хто зобов’язаний у травні-червні зареєструватися платником акцизу за чинними до 1 липня нормами ПКУ, повинні включати до реєстру й до 1 липня, оскільки старий Порядок № 113 все ще діє, і в таких випадках повинні застосовуватися саме його норми, а не Порядку № 408!.

Для реєстрації нових акцизних складів подається Заява про внесення змін (у порядку, встановленому для реєстрації).

Реєстрація платника/акцизного складу анулюється за умови, що обсяги пального/спирту за усіма акцизними складами/конкретним складом дорівнюють нулю (п. 12 Порядку № 408).

Зверніть увагу! Транспортні засоби реєструються в СЕАРП як акцизні склади автоматично (тобто самими фіскалами!) на підставі АН, зареєстрованих у ЄРАН5. Транспортний засіб, у якому міститься пальне, право власності на яке належить декільком розпорядникам акцизного складу пересувного, є декількома акцизними складами пересувними, кількість яких дорівнює кількості власників пального, що міститься в такому транспортному засобі.

5 А також на підставі заявок на перевезення пального (коли розпорядник — неплатник «пального» акцизу).

Кожен такий акцизний склад пересувний реєструється фіскалами як окремий акцизний склад пересувний.

Відомості про розпорядника такого складу змінюються у випадку, коли право власності на пальне в цьому транспортному засобі переходить до іншого госпсуб’єкта і такий транспортний засіб вважається іншим акцизним складом пересувним. У момент зазначеного переходу права власності на пальне складається АН (п. 14 Порядку № 408).

Реєстрація пересувного складу припиняється, коли в ЄРАН зареєстровано всі примірники АН та обсяги пального/спирту всіх кодів УКТ ЗЕД у такому пересувному складі дорівнюють нулю.

Перелік транспортних засобів, що перевозять пальне/спирт, розміщується на сайті ДФС. Мабуть, з технічної помилки перехідний п. 45 Порядку № 408 (на відміну від подібних пп. 43 і 44) введено в дію з 25 травня.

Проте оскільки застосовуватися він фактично стане після 1 липня, ми перенесли його в кінець нашого матеріалу (див. далі).

Тепер переходимо до майбутніх норм.

Набирає чинності з 1 липня

Гроші. Як і раніше, при анулюванні реєстрації платника акцизу залишок коштів на його електронному рахунку йде до бюджету (п. 23 Порядку № 408). Розрахунки з бюджетом — теж, як і раніше: доплата/сплата акцизу за декларацією — з поточного рахунку, доплата ПЗ, штрафу, пені за УР — теж з поточного.

Імпорт. Обсяги ввезеного в Україну пального/спирту кожного коду УКТ ЗЕД зараховуються в СЕАРП автоматично на підставі МД, а ось розподіл цих обсягів між акцизними складами пересувними здійснюється на підставі АН, зареєстрованих у ЄРАН розпорядником такого складу (пп. 28 і 29 Порядку № 408).

СЕАРП. Система працює цілодобово, крім періоду для її техобслуговування. Інформація про таке ТО розміщується на сайті ДФС не пізніше ніж за 24 години до його початку (п. 30 Порядку № 408).

Інвентаризація на 1 липня. Обов’язкову інвентаризацію залишків пального (з поданням фіскалам акта) на 1 липня проводити не потрібно6. А ось щодо спирту навпаки: п. 35 Порядку цитує п. 24 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ про подання фіскалам до 21 липня акта інвентаризації залишків обсягів спирту станом на 01.07.2019 р.

6 Але вона бажана для тих, кому потрібно перерозподіляти першолипневі залишки пального між декількома своїми акцизними складами.

Овердрафт виробників. Платникам акцизу — виробникам пального з 1 липня до суми овердрафту, що розраховується, застосовується коефіцієнт 1,2 (п. 39 Порядку № 408).

Розподіл залишків між складами. Для розподілу залишків пального, що значаться у платника в СЕАРП, між акцизними складами, де вони зберігаються на 1 липня:

1) платники акцизного податку і суб’єкти, які із цієї дати припиняють бути платниками «пального» акцизу та у яких станом на 16 липня в СЕАРП враховуються залишки обсягів пального, зобов’язані скласти на ці обсяги АН у двох примірниках — перший примірник зареєструвати в ЄРАН з 16 до 20 липня (включно) із зазначенням акцизних складів (у тому числі пересувних), де такі обсяги фактично зберігалися станом на 1 липня, і розпорядників таких акцизних складів (у тому числі пересувних) шляхом заповнення обов’язкових реквізитів АН, передбачених пп. «г», «ґ», «з» та (а точніше — або) «и» п. 231.1 ПКУ7;

7 Тобто із зазначенням в АН: кодів ЄДРПОУ/податкового номера свого й одержувача («г»); найменування/П. І. Б. одержувача («ґ»); уніфікованого номера акцизного складу («з»); реєстраційного номера, типу і місткості транспортного засобу — акцизного складу пересувного («и»).

2) після реєстрації такої АН відповідний розпорядник акцизного складу/акцизного складу пересувного зобов’язаний з 16 по 22 липня (включно) зареєструвати другий примірник отриманої АН (п. 43 Порядку № 408, п. 23 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ).

Ввезене з 1 по 15 липня. Обсяги ввезеного на митну територію України пального або спирту з 1 до 15 липня (включно) враховуються в СЕАРП у такій послідовності:

16 липня 2019 зараховуються автоматично на підставі оформлених належним чином МД у розрізі платників акцизу й умов оподаткування пального/спирту за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД;

з 16 до 22 липня (включно) розподіляються між акцизними складами пересувними, що використовуються під час такого ввезення, на підставі АН, зареєстрованих у ЄРАН, складених платником акцизу — розпорядником таких акцизних складів пересувних (п. 43 Порядку № 408, п. 23 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ).

Пальне для потреб населення. Для обліку в СЕАРП залишків скрапленого газу, придбаного на спецаукціонах для потреб населення й облік якого в СЕАРП не здійснювався, платник акцизу з 16 по 20 липня (включно) без сплати акцизного податку подає заявку на поповнення обсягів залишку пального станом на 01.07.2019 р. (п. 44 Порядку № 408).

Залишки пального на 1 липня у «новачків». Для обліку в СЕАРП залишків пального у госпсуб’єктів, що до 1 липня не підпадали під визначення платників акцизу, які із цієї дати підпадають під визначення платників акцизного податку відповідно до п. 212.1 ПКУ, такі платники з 16 до 20 липня 2019 року (включно) без сплати акцизного податку подають Заявку на поповнення обсягів залишку пального станом на 1 липня 2019 року за кожним кодом пального згідно з УКТ ЗЕД і за кожним акцизним складом/акцизним складом пересувним для подальшого використання виключно для власного споживання або промислової переробки.

На завершення нагадаємо, що згідно з тим же п. 23 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ АН і РК, складені:

— до 30.06.2019 р. (включно), реєструються в ЄРАН до 15.07.2019 р. (включно);

— з 01.07.2019 р. до 31.07.2019 р. (включно), реєструються в ЄРАН у період з 23.07.2019 р. по 15.08.2019 р. (включно);

— з 01.08.2019 р., реєструються в ЄРАН у строки, передбачені п. 231.6 ПКУ.