11.12.2020

Медпослуги vs РРО

З 01.01.2021 р. підприємці-єдиноподатники груп 2 — 4, які надають платні послуги у сфері охорони здоров’я, зобов’язані будуть використовувати РРО/ПРРО при проведенні готівкових і «карткових» розрахунків. Про які саме послуги йдеться і в яких випадках при наданні цих послуг можна уникнути РРО/ПРРО, обговоримо в статті.

За існуючими зараз правилами до 01.01.2021 р. підприємці-єдиноподатники груп 2 — 4 з річним доходом до 1 млн грн можуть працювати без РРО/ПРРО, якщо не продають такі товари-згубники РРО-«імунітету», як технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту (ТСПТ), ліки та медвироби.

А з урахуванням останніх змін1 з 01.01.2021 р., окрім ТСПТ, ліків, медвиробів, до згубників РРО-«імунітету» будуть належати також платні послуги у сфері охорони здоров’я і реалізація «ювелірки».

1 Передбачені Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» від 01.12.2020 р. № 1017-IX.

Тобто незалежно від обсягу доходу (перевищено обсяг доходу, що надає право єдиноподатнику груп 2 — 4 не застосовувати РРО/ПРРО, чи ні), підприємець при наданні платних послуг у сфері охорони здоров’я, якщо розрахунки за такі послуги здійснюються в готівковій формі або із застосуванням карток, зобов’язаний буде застосовувати РРО/ПРРО.

На цьому фоні резонно виникає запитання, які послуги належать до платних послуг у сфері охорони здоров’я?

Це послуги, які належать до коду 86 «Охорона здоров’я» КВЕД 009:2010 — 86.1 «Діяльність лікарняних закладів»; 86.2 «Медична та стоматологічна практика»; 86.9 «Інша діяльність у сфері охорони здоров’я».

Які конкретно послуги підпадають під кожен код, можна проаналізувати, скориставшись Поясненнями до Класифікації видів економічної діяльності (КВЕД-2010) з наказу Держкомстату від 23.12.2011 р. № 3962.

2 Ці пояснення вже «вшиті» в «електронну версію» класифікації, яку ви бачите за адресою: kved.ukrstat.gov.ua

Зокрема, до категорії «Медична та стоматологічна практика» належить код 86.22 «Спеціалізована медична практика». Він включає медичне консультування та лікування у сфері спеціальної медицини лікарями-фахівцями і хірургами.

Інтерес становить категорія «Інша діяльність у сфері охорони здоров’я». Зокрема, до неї потрапляє:

— діяльність медсестер, акушерів, фізіотерапевтів або іншого парамедичного персоналу у сфері оптометрії, гідротерапії, лікувального масажу, трудотерапії, логопедії, хіроподії, гомеопатії, мануальної терапії, голковколювання тощо;

— діяльність психоаналітиків, психологів та психотерапевтів;

— діяльність медичних лабораторій (зокрема, діяльність рентгенівських лабораторій та інших діагностичних центрів; лабораторій аналізу крові).

А ось ветеринарні послуги до коду 86 КВЕД не належать (вони належать до коду 75.00).

Тобто ветеринарні послуги не належать до згубників РРО-«імунітету». Так само як і ветеринарні препарати не належать до товарів-згубників РРО-«імунітету», оскільки не належать до лікарських засобів3.

3 Про це ми писали в статті «До ветеринарної аптеки за «РРО-імунітетом» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 8).

Тепер, коли ми з’ясували, у яких підприємців не буде з 01.01.2021 р. РРО-«імунітету», саме час відповісти на, можна сказати, традиційне в такому разі запитання: «а якщо я з наступного року працюватиму тільки за безготівку, мені теж потрібно ставити РРО/ПРРО?».

РРО/ПРРО вам у будь-якому випадку (!) не потрібен, якщо за послуги клієнти розраховуватимуться з вами виключно:

(1) «класичним» безготівковим розрахунком (перерахування з рахунку на рахунок без задіювання карток/карткових рахунків клієнтів; перерахування на рахунок через касу банку тощо). Ці розрахунки в принципі не підпадають під дію Закону про РРО;

(2) за допомогою банківських засобів дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів4. Тобто якщо клієнт «фізично» вам не передає готівку або не розплачується карткою через установлений вами в місці розрахунків РОS-термінал.

4 Детальніше див. статтю «РРО-відстрочення для єдиноподатників та інші новації Закону № 1017» цього номера.

Інакше РРО/ПРРО вам уже буде потрібен!

Єдиний виняток, коли можна при прийманні готівки/карток обійтися без РРО/ПРРО, — це робота за ст. 10 Закону про РРО / Переліком № 13365. При цьому кожному клієнтові потрібно видавати квитанцію з розрахункової книжки (що, до слова, теж «не цукор»)6.

5 Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336.

6 При такій схемі в податківців реєструється КОРО (книга обліку розрахункових операцій) і розрахункова книжка з квитанціями, а кожному (!) клієнтові видається розрахункова квитанцію з такої зареєстрованої розрахункової книжки.

До цього Переліку № 1336 потрапляють:

— надання медпослуг на території села;

— надання медпослуг виїзними бригадами та медобслуговування вдома у замовника.

Як бачимо, види медпослуг не конкретизовано, але чітко визначено обставини і місце їх надання.

Але тут потрібно враховувати такий момент:

— за медпослугами на території села діє обмеження щодо річного доходу — 250 тис. грн на один пункт надання послуг. Якщо таких пунктів у ФОП декілька, загальний дохід ще й не повинен перевищити 1 млн грн;

— щодо надання медпослуг виїзними бригадами та медобслуговування вдома в замовника — 500 тис. грн за всім суб’єктом господарювання (в нашому випадку ФОП).

Ці «сумові» обмеження передбачені п. 2 постанови КМУ, якою затверджено Перелік № 1336.