Теми статей
Обрати теми

До ветеринарної аптеки за «РРО-імунітетом»

Бала Людмила, податковий експерт
З 01.01.2019 р. підприємців-єдиноподатників, що торгують лікарськими засобами та виробами медпризначення, позбавили «РРО-імунітету»*. Питання: ветеринарні аптеки теж «потрапили під роздачу»? Чи все-таки зміни їх не торкнулися?

* Ми попереджали про це в статті «Добірка податкових новинок для підприємців» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 52-53).

«Новими» згубниками «РРО-імунітету» у підприємців-єдиноподатників з 01.01.2019 р. стали «лікарські засоби та вироби медичного призначення» (п. 296.10 ПКУ). Першим надано визначення в ч. 1 ст. 2 Закону про лікарські засоби**, другим — у Законі про РРО. І з обох визначень чітко випливає, що «працюють» лікарські засоби і медвироби щодо людини***.

** Закон України «Про лікарські засоби» від 04.04.96 р. № 123/96-ВР.

*** Детальніше про те, які медикаменти та медвироби гублять «РРО-імунітет», ви можете дізнатися зі статті «Продаж лікарських засобів і медичних виробів = застосування РРО?» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 1).

Благо побачили цей нюанс і податківці, що випливає з їх консультації в категорії 109.04 ЗIР:

«При реалізації фізичною особою — підприємцем — платником єдиного податку у ветеринарних аптеках (пунктах) ветеринарних лікарських засобів та ветеринарних препаратів, що використовуються у ветеринарії та тваринництві, РРО не застосовується.

Водночас якщо на господарському об’єкті фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку одночасно реалізуються як товари, продаж яких може здійснюватися із обов’язковим застосуванням реєстратора розрахункових операцій (наприклад, вироби медичного призначення), так і будь-які інші товари, то належним чином зареєстрований та переведений у фіскальний режим реєстратор розрахункових операцій повинен застосовуватися під час продажу всіх наявних на господарському об’єкті товарів».

Інакше кажучи, якщо підприємець-єдиноподатник з групи 1 або з груп 2 — 4 з оборотом до 1 млн грн. торгує ветеринарними лікарськими засобами і препаратами (призначеними для тваринст. 1 Закону про ветмедицину****), він цілком може торгувати за готівку без РРО img 1. Зрозуміло, за умови, що у продажу в нього немає інших товарів — згубників «РРО-імунітету» (лікарських засобів, медвиробів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту).

**** Закон України «Про ветеринарну медицину» від 25.06.92 р. № 2498-XII.

Якщо в асортименті є товари — згубники «РРО-імунітету», то «РРО-імунітет» втрачається повністю img 2. Тобто при торгівлі за готівку:

— проводити через РРО потрібно буде всі товари: у тому числі ветеринарні ліки/препарати;

— використовувати РРО потрібно буде на всіх торговельних точках, що приймають готівку.

За продаж товарів за готівку без РРО податківці вимагатимуть штраф (перший факт продажу — 1 грн., а всі подальші, виявлені в тій же перевірці, — 100 % вартості товарів, проданих без РРО img 3).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі