31.07.2020

Дистанційна робота: чи потрібен письмовий договір?

У наших читачів виникло запитання: деякі співробітники вже декілька років працюють дистанційно за місцем проживання в іншому місті. Оформлялася «дистанційка» заявою і наказом, у якому зазначено адресу дистанційної роботи. Чи потрібно тепер укладати додатково письмовий договір і якщо так, то з якого числа? Чи потрібен ще окремий наказ? І друге запитання за цією ж темою: як ввести віддалений режим роботи для окремих співробітників, якщо вони працюють віддалено тільки на період карантину?

З 02.04.2020 р. запрацювало правило: трудовий договір про дистанційну (надомну) роботу повинен укладатися в письмовій формі (ст. 24 КЗпП). Виняток із нього — ситуація, за якої така форма організації праці вводиться на час загрози поширення епідемії, пандемії та (або) на час загрози військового, техногенного, природного чи іншого характеру. У цьому випадку достатньо умову про дистанційну (надомну) роботу зазначити в наказі (розпорядженні) роботодавця.

Тепер розглянемо наші ситуації з урахуванням цього правила.

Якщо працівник на «віддаленці» давно. Тут можуть бути два варіанти.

Якщо з працівником, який уже працює на підприємстві, укладено письмовий трудовий договір, то умову про введення дистанційної (надомної) роботи оформляйте шляхом внесення змін до такого договору.

Якщо ж трудовий договір укладено в усній формі (ситуація в запитанні саме така), то його переоформляйте в письмову форму. На цьому наполягає Мінекономрозвитку в листі від 23.06.2020 р. № 3501-06/38745-07: умова про дистанційну (надомну) роботу має бути предметом саме письмового трудового договору як при прийнятті на роботу, так і згодом. Аналогічної думки дотримується і Держпраці*. Причому, якщо ви не зробили цього з 02.04.2020 р., то зробіть зараз. Наприклад, якщо ви переоформляєте трудовий договір на письмовий з умовою про «віддаленку» з 1 серпня 2020 року, то в розділі «Загальні положення» договору зазначте, що цей договір регулює трудові відносини між працівником і роботодавцем з 1 серпня 2020 року. На момент укладення письмового трудового договору працівник обіймає таку-то посаду (виконує таку-то роботу).

* Див. роз’яснення на сайті Управління Держпраці в Івано-Франківській обл. dspif.gov.ua/

Не потрібно звільняти, а потім знову приймати працівника на роботу, щоб укласти з ним письмовий трудовий договір про дистанційну або надомну роботу. Усе, що потрібно, — це змінити форму трудового договору.

Установлення дистанційної (надомної) роботи фіксуємо відповідним наказом (розпорядженням) роботодавця.

Окремі працівники на час карантину. Тепер відповімо на друге запитання. Тут усе просто: такі працівники якраз потраплять у виняток, про який ми говорили вище. Тобто якщо співробітники працюватимуть віддалено тільки в період карантину, то з письмовими договорами в цій ситуації можна не морочитися (ст. 60 КЗпП). Наказу (розпорядження) керівника — достатньо.