17.12.2021

Кавові автомати: до фіскалізації готові?

Вендінговий бізнес на торгових кавових автоматах — доволі вигідна справа. Але чи є в нього майбутнє? Питання зовсім не пусте, особливо на хвилі тотальної фіскалізації, яка чекає на нас з нового року. Відповідь — у цій статті.

Кавові автомати надають можливість як готівкової оплати, так і безготівкової (банківськими картами та смартфоном з додатка). Очевидно, що там, де є готівкові та/або карткові розрахунки, має бути й РРО. Однак спитайте себе: хоч раз кавовий автомат видав вам бодай якийсь чек? Вірогідно, що ні. Чому так?

Що маємо зараз

Доки є ті, хто звільнений від РРО/ПРРО (а це ФОП-єдинники), саме на них і оформляють кавовий бізнес. Тобто кавові апарати на законних підставах можна не фіскалізувати.

Що має бути з 1 січня

Оскільки торгівля через кавові автомати сама собою не звільнена від РРО/ПРРО і не укладається в умови перебування на групі 1 ЄП, представники якої звільнені від РРО/ПРРО й після 01.01.2022, то ви повинні фіскалізувати кавовий автомат. Варіантів тут декілька — від майже неприйнятного до досить витонченого. Запропонуємо їх усі, а ви самостійно оберете один.

Фіскалізований торговий автомат (ТА)

Виявляється, що одним з різновидів РРО є автомат з продажу товарів (послуг).

Звичайно, не будь-який, а тільки той, який затверджений Технічною комісією стосовно ведення Держреєстру РРО і потрапив у його розділ І. На жаль, у ньому лише декілька фіскалізованих ТА (див. позиції 91 — 94 підрозд. 9 розд. І чинного Держреєстру, затвердженого наказом ДПСУ від 12.10.2021 № 883) і навряд чи вони зуміють розливати каву.

Отже, цей варіант на майбутнє — варто лише дочекатися, коли в Держреєстрі РРО з’явиться відповідний ТА.

Вбудований РРО

Це РРО, призначений для забезпечення реалізації фіскальних функцій у складі програмно-технічного комплексу самообслуговування, автоматів з продажу товарів (послуг) тощо (ст. 2 Закону про РРО). Таких РРО в Держреєстрі значно більше (див. підрозд. 5 розд. І), і деякі з них якраз і призначені для використання в автоматах з продажу товарів (послуг). Крім того, є один спеціалізований РРО (див. поз. 66 підрозд. 4 розд. І), який може використовуватися з тією ж метою. Вам треба лише поцікавитися у виробників або так званих інтеграторів, який з них можна встановити саме в кавовий апарат.

Програмний РРО

А це взагалі клондайк ☺!

До того як з’явилися ПРРО, фіскалізувати ТА можна було за допомогою вбудованого РРО, який розміщували всередині корпусу. Проте це було пов’язано з певними труднощами, оскільки не в кожному корпусі вдавалося розташувати вбудований РРО разом із необхідними комунікаційними кабелями.

Застосування ПРРО дозволяє уникнути цих труднощів. На нашу думку, це найбільш прийнятний варіант фіскалізації автомата.

І фіскали його, до речі, теж підтримують (див. ІПК ДПСУ від 25.01.2021 № 269/ІПК/99-00-07-05-01-06).

Тому сподіваємося, що без ароматної кави ми не залишимося ☺.