08.10.2021

Якщо контрагент відшкодовує суму «втраченого» податкового кредиту

Ситуація. У продавця заблокували податкову накладну (ПН). Він готовий відшкодувати нам суму податкового кредиту (ПК). Чи може він поповнити на цю суму наш ПДВ-рахунок, щоб оплату не визнали оплатою в рахунок товарів/послуг? Сума ПДВ велика.

Застерігаємо вас від того, щоб ваш ПДВ-рахунок поповнювався з рахунку контрагента. Адже поповнення ПДВ-рахунку з чужого рахунку не супроводжується збільшенням вашого регліміту (на відміну від поповнення з власного поточного рахунку). А отже «вивести» потім з ПДВ-рахунку перераховані туди контрагентом гроші буде проблематично*.

* Див., зокрема, статтю «Контрагент помилково перерахував оплату на ПДВ-рахунок: чи є зрушення у вирішенні проблеми?» сьогоднішнього номера.

Ба більше, перерахування коштів на ПДВ-рахунок як таке не рятує від нарахування податкових зобов’язань (ПЗ) з ПДВ. Так, формально, виходячи з п. 187.1 ПКУ ПЗ виникають, якщо кошти надходять на банківський рахунок платника ПДВ. А ПДВ-рахунок таким не є. Але податківці в листі від 26.02.2021 № 722/ІПК/99-00-18-03-03-06 на запитання, чи треба нараховувати ПЗ, якщо контрагент перерахував кошти на ПДВ-рахунок, відповідали, що:

«платник податку при отриманні коштів від іншої особи, з якою у такого платника наявні договірні відносини на предмет постачання товарів/послуг, зобов’язаний визначити податкові зобов’язання з ПДВ та скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну за такою операцією».

Тому однозначно слід уникати такого варіанта зарахування грошових коштів.

Як тоді бути? Нехай контрагент перерахує відповідну суму на ваш поточний рахунок (не плутати з ПДВ-рахунком) як відшкодування збитків. Адже по суті «відшкодування ПК» є нічим іншим як договірною санкцією — відшкодуванням збитків у вигляді втраченого ПК. До того ж, як зазначено в п. 188.1 ПКУ, суми відшкодовуваних збитків / отримані штрафи не включаються до бази ПДВ, тобто не оподатковуються ПДВ.

Щоправда, попередимо: щоб не мати потім суперечок з податківцями, при перерахуванні платежу контрагенту краще не використовувати формулювання «компенсація…». Оскільки будь-які компенсації у рамках договору податківці підводять під обкладення ПДВ. У платіжці у такому разі контрагент повинен зазначити — «відшкодування шкоди…».

Взагалі краще в цьому випадку, щоб ви спочатку направили претензію своєму контрагенту — на відшкодування вам збитку у вигляді неотриманого ПК. А потім у відповідь на цю претензію контрагент перерахує вам оплату.

В обліку отриману суму відшкодування збитків відображаємо проводкою: Дт 374 — Кт 715 (у періоді визнання боржником суми збитків до відшкодування). При отриманні коштів робиться запис: Дт 311 — Кт 374.

А що із незакритою сумою ПДВ за Дт 644/1? Вона так і залишиться «висіти», поки не спливе право відображення за нею ПК (у загальному випадку — 1095 днів з дати складання ПН**). Після закінчення цього строку суму ПК спишіть на витрати (Дт 949 — Кт 644/1).

** Цей строк планують скоротити до 365 к. дн. Детальніше див. статтю «Законопроєкт № 5600: що підготували до другого читання» цього номера.