№41

Бухгалтер 911, жовтень, 2021/№41 Інші номери журналу ›
  • Бенефіціари: «вісті з полів» Тримісячний строк, відведений для подання даних про бенефіціарів, минув. Але, насправді, за інформацією Мін’юсту, з 1 млн юросіб фактично подали відомості про бенефіціарів тільки приблизно 200000 підприємств. Необхідність продовження строків подання «бенефіціарних» документів, як і раніше, гостра. Що думає з цього приводу Мін’юст, яка доля законопроєкту про відстрочення, а також про чергове оновлення зразків структури власності — розповімо в статті.
  • ДСТУ 4163:2020 vs бухпервинка: роз’яснення Мінфіну Після того як із 1 вересня 2021 року набув чинності ДСТУ 4163:2020, багато бухгалтерів цікавило питання: а чи поширюється цей ДСТУ на оформлення бухпервинки? Є думка Мінфіну із цього приводу. Пропонуємо її обговорити.
  • Із 1 жовтня ТТН повинна містити дані про параметри автомобіля Із 1 жовтня 2021 року набув чинності Закон № 1534*. Серед іншого, цей Закон передбачає й нові вимоги до оформлення ТТН, а саме визначає нові обов’язкові реквізити, які повинна містити ТТН. Коротко зазначимо, що у зв’язку з цим треба знати суб’єктам господарювання.
  • Акцизна марка в чеку РРО/ПРРО: позитив від ДПСУ У перший день жовтня головне податкове відомство на своєму вебпорталі* (а також в категорії 109.18 ЗІР) опублікувало чудову, хоча й запізнілу новину. Застосовувати штрафи за відсутність цифрового значення штрихкоду марки акцизного податку (ЦЗШКМАП) у розрахунковому документі на алкогольні напої податкові органи не мають права! Давайте обговоримо її детальніше.
  • е-Лікарняні: спокій нам тільки сниться… Не встигли ми звикнути до нових правил роботи з електронними лікарняними, як МОЗ наказом від 28.09.2021 № 2086 вже встиг відкоригувати нормативну базу для функціонування електронних лікарняних та електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність. Докладніше про новації читайте далі.
  • Середня зарплата за «соткою»: приклади З черговими змінами в Порядку № 100* ми вже вас знайомили**. Встигли навіть розповісти про роз’яснення Мінекономіки з цього приводу***. Тепер пропонуємо подивитися, як усе це реалізувати на практиці.
  • Законопроєкт № 5600: що підготували до другого читання Профільний комітет ВРУ активно просуває законопроєкт № 5600 (чергова «податкова реформа»). З проєктом, який був прийнятий у першому читанні, ми вас вже знайомили*. Тепер на сайті ВРУ з’явився текст до другого читання**. Причому це друге читання повинне відбутися якщо не зі дня на день, то в найближчій перспективі. Що ризикуємо отримати в результаті?
  • Перевірки Держпраці: знову «на ті ж граблі»?! «Наша пісня гарна й нова, починаєм її знову», — приблизно в такому ключі останнім часом розвиваються події, пов’язані з регулюванням інспекційних відвідувань Держпраці. Кабмін затверджує відповідні Порядки, після чого через деякий час їх оскаржують у суді та скасовують. Долю свого попередника, по суті, повторює Порядок № 823. Що це означає для нас із вами, зараз і пропонуємо з’ясувати.
  • Контрагент помилково перерахував оплату на ПДВ-рахунок: чи є зрушення у вирішенні проблеми? Ситуацію, коли контрагент помилково перерахував оплату за товари на електронний ПДВ-рахунок (рахунок у СЕА ПДВ) свого постачальника, — ми вже обговорювали*. І тоді дійшли невтішного висновку, що, імовірніше, вирішити питання можна тільки в судовому порядку. У цій статті пропонуємо з’ясувати, чи не змінилася позиція податківців і судів щодо цієї ситуації.
  • Якщо контрагент відшкодовує суму «втраченого» податкового кредиту Ситуація. У продавця заблокували податкову накладну (ПН). Він готовий відшкодувати нам суму податкового кредиту (ПК). Чи може він поповнити на цю суму наш ПДВ-рахунок, щоб оплату не визнали оплатою в рахунок товарів/послуг? Сума ПДВ велика.
  • Імпорт послуг ТОВ оплатило нерезиденту за участь у конференції, яка проходитиме онлайн. Тобто наші представники братимуть участь у конференції, перебуваючи в Україні перед екранами моніторів. У рахунку зазначено: «Міжнародна конференція з цифрових технологій». Чи виникає ПДВ з послуг від нерезидента? Вважаємо, у цьому випадку доведеться нарахувати ПДВ-зобов’язання, скласти ПН і відобразити в ПДВ-декларації (ряд. 6). Якщо ПН буде зареєстрована своєчасно, то вже в періоді її складання можна показати ПК (ряд. 13.1/Д1). Але тут не все так однозначно. Пояснимо!
  • Роздрібний продаж розливного пива: який код УКТ ЗЕД зазначати? Який код УКТ ЗЕД треба зазначати у фіскальному касовому чеку при роздрібному продажу пива на розлив? Нетривіальну відповідь на таке запитання нещодавно опублікувала ДПСУ в підкатегорії 109.10 ЗІР. Давайте розглянемо детальніше нюанси такої ситуації, адже штрафи за «промахи» при зазначенні цього реквізиту, відверто кажучи, «кусаються»*.
  • Єдиноподатник групи 2 надав послуги «не тому» Відомо, що ФОП з групи 2 єдиного податку (ЄП) заборонено надавати послуги комусь, крім громадян або платників ЄП. Те ж саме стосується виконання робіт. А що, коли за послугами до такого ФОП звертається працівник НЕєдиноподатника? Чи послуги надаються «правильному» замовникові, а платить за них за них — «заборонений»?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі