04.02.2022

«А» і «Б» сиділи на трубі», або ПДВ у чеку РРО

Віднедавна питання, хто і як повинен зазначати ПДВ у чеку РРО, набуло особливої гостроти. Причин тут дві. Перша: роздрібні торговці тютюновою продукцією, на яку встановлена мінімальна роздрібна ціна, в одну мить стали пільговиками (хоча і не стовідсотковими, оскільки мало хто торгує одним лише «димком» ☺). Проте вони й досі за інерцією зазначають у чеку 20 % ставку ПДВ на увесь товар. Що їм буде за такі огріхи у чеку? Друга причина: тотальна фіскалізація ФОП — платників ЄП груп 2 — 4, більшість з яких є неплатниками ПДВ. Їх головний біль — чи потрібно взагалі згадувати про ПДВ у чеку РРО і, знову ж, яких неприємностей чекати у разі помилки. Розповідаємо!

Закон — один, а чеки різні

Будь-який суб’єкт господарювання, який продає товари (надає послуги) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, здійснюючи при цьому розрахункові операції в готівковій і безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо), зобов’язаний виконувати всі вимоги Закону про РРО.

Одна з таких вимог (див. п. 2 ст. 3 зазначеного Закону) полягає в необхідності видати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, розрахунковий документ установленої форми і змісту на повну суму проведеної операції.

Форму та зміст розрахункових документів установлює Мінфін (ст. 8 Закону про РРО).

Власне сам Закон про РРО не містить жодних особливостей виконання цієї вимоги залежно від ПДВ-статусу суб’єкта (платник/неплатник ПДВ), а також від категорії товарів/послуг, які реалізуються (оподатковувані ПДВ / звільнені від оподаткування / не є об’єктом оподаткування). Відмінності регламентовані підзаконними документами.