№6

Бухгалтер 911, лютий, 2022/№6 Інші номери журналу ›
  • Повідомлення про прийняття на роботу за ЦПД: думка Мінекономіки КЗпП, Закон № 1667, а також цивільне законодавство не зобов’язують роботодавця інформувати ДПСУ про укладення ЦПД (цивільно-правового договору) з фізичною особою. Відповідальності за невиконання таких дій немає. Проте, на думку Мінекономіки, викладену в листі від 21.01.2022 № 4711-06/3082-07, робити це все ж доцільно.
  • З 1 лютого — оновлена ф. № 10-ПОІ У минулому номері ми «перемили кісточки» Звіту про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю (ф. № 10-ПОІ)*. Говорили при цьому про очікувані «косметичні» зміни до бланка. Але наївно сподівалися, що «спливуть» вони вже після закінчення звітної кампанії. Але відбулося все, так би мовити, за законами жанру. Деталі — далі.
  • Урізуванню РРО/ПРРО-штрафів присвячується Ви єдиноподатник груп 2 — 4 і на вас із 01.01.2022 звалився обов’язок застосовувати РРО/ПРРО? Напевно, ви вже чули обіцянки про відміну/зниження штрафів для тих, хто оперативно зареєструє РРО/ПРРО. Ну і де обіцяне?
  • «А» і «Б» сиділи на трубі», або ПДВ у чеку РРО Віднедавна питання, хто і як повинен зазначати ПДВ у чеку РРО, набуло особливої гостроти. Причин тут дві. Перша: роздрібні торговці тютюновою продукцією, на яку встановлена мінімальна роздрібна ціна, в одну мить стали пільговиками (хоча і не стовідсотковими, оскільки мало хто торгує одним лише «димком» ☺). Проте вони й досі за інерцією зазначають у чеку 20 % ставку ПДВ на увесь товар. Що їм буде за такі огріхи у чеку? Друга причина: тотальна фіскалізація ФОП — платників ЄП груп 2 — 4, більшість з яких є неплатниками ПДВ. Їх головний біль — чи потрібно взагалі згадувати про ПДВ у чеку РРО і, знову ж, яких неприємностей чекати у разі помилки. Розповідаємо!
  • Як «приборкати» ЗВіРа, або Заповнюємо ф. № ЗВР-1 У минулому номері ми з’ясували. Наступне наше завдання — розібратися з його заповненням! Адже для багатьох подання цього Звіту за січень-2022 буде дебютним.
  • Що загрожує за відсутність платіжного (POS) термінала? У минулому номері ми детально говорили про платіжні (POS) термінали. Але залишилося «незакритим» питання відповідальності. Закриємо його. Розглянемо, яка відповідальність загрожує суб’єктові господарювання за відсутність POS-термінала.
  • Форма № 20-ОПП: допомога від Мінфіну Пропонуємо обговорити Узагальнюючу податкову консультацію щодо окремих питань обліку платників податків, що з’явилася в січні. Розглянемо, що ж роз’яснило міністерство!
  • Змінили «прописку»: куди надсилати звіти і сплачувати податки? Підприємство/ФОП у IV кварталі 2021 року змінило місцезнаходження (зі зміною адміністративного району). Куди подавати звітність і платити податки за підсумками 2021 року?
  • Режим «Дія Сіті»: «з коли»? У 2022 році повинен запрацювати особливий правовий і податковий режим для ІТ-індустрії — «Дія Сіті». Відповідні закони, необхідні для його функціонування, вже набрали чинності. Але ще не запущений Реєстр резидентів «Дія Сіті». Тому поки є ще час придивитися до цього «узаконеного внутрішнього офшору».
  • Податкові штрафи: відповідаємо на запитання У статті розберемо два цікаві запитання наших читачів, що стосуються застосування податківцями штрафів. Перше з них присвячене тому, в яких саме випадках податківці можуть визнати несвоєчасну сплату податку умисним порушенням. Друге — як застосовуються штрафи, якщо на момент вчинення порушення розмір штрафу був один, а на момент перевірки — уже інший.
  • Чи потрібен РРО/ПРРО при оплаті через Приват24? Чимало списів зламали податківці, доводячи, що РРО/ПРРО потрібен при розрахунках через інтернет-банкінг. Несподівано наприкінці минулого року «крига скресла». А зараз фіскали навіть розмістили в ЗІР консультацію, згідно з якою РРО/ПРРО при інтернет-банкінгу може не застосовуватися (при дотриманні деяких вимог). Обговоримо.
  • Чи потрібен РРО/ПРРО орендодавцю? ФОП, які займаються орендою, запитують: чи потрібно їм проводити через РРО або програмний РРО (ПРРО) отриману орендну плату? Чи можна в цьому випадку якось уникнути РРО/ПРРО? І якщо ні, то на яке місце реєструвати РРО/ПРРО?
  • ФОП та майнові податки: «здаватися» чи не перейматися? Традиційно ближче до закінчення граничних строків подання декларацій з майнових податків ми шукаємо відповідь на запитання: чи треба подавати ті чи інші декларації фізособам-підприємцям? Давайте з’ясуємо стан справ у 2022 році!
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі