18.02.2022

РРО/ПРРО-помилки: виправляємо не відходячи від каси

Будучи в чомусь новачком, не дивно наробити помилок. У зв’язку з відомими подіями, з початку цього року з’явилася маса «РРО/ПРРО-новачків». Про виправлення їх «дитячих» помилок зараз і поговоримо.

Помилка

Як виправити

Через РРО проведена помилкова операція

Помилково проведену суму скасовуємо шляхом реєстрації від’ємної суми (п. 7 розд. III Порядку № 547*). Перед скасованою сумою в чеку може друкуватися знак «-» (мінус).

Важливо! Чинне законодавство не передбачає механізму виправлення помилково проведеної через РРО операції на наступний день. Тому виправити помилку можна тільки до закінчення робочого дня.

Зверніть увагу: скасовувати помилкову суму, використовуючи операцію «сторно», для РРО заборонено.

Не забудьте також скласти акт про скасування помилково проведеної суми розрахунку. Цього вимагає п. 8 розд. III Порядку № 547.

В акті зазначте дані про помилкову суму та реквізити розрахункового документа. Акт треба зберігати протягом 3 років (+ строк, доки податківці сидять «під замком» перевірочного карантинного мораторію). Якщо не зберегти, податківці застосовуватимуть штраф за п. 121.1 ПКУ (1020 грн, при повторному протягом року притягненні — 2040 грн)