25.02.2022

Єдиноподатник групи 1 vs Торгівля в магазині

Єдиноподатники групи 1, якщо говорити про роздрібну торгівлю товарами, можуть здійснювати її тільки з торгових місць на ринках. При цьому податківці завжди підкреслювали, що на ринках вони можуть торгувати в контейнерах, кіосках, наметах, лотках тощо, але не в магазинах. Але що таке магазин? Якщо контейнер засклили і поставили вхідні двері, чи перетворюється він у магазин? З цим і розбиратимемося.

Що говорить ПКУ?

Підвищений інтерес до групи 1 єдиного податку (ЄП) зараз пояснимо. Вони можуть не застосовувати РРО/ПРРО (п. 296.10 ПКУ).

Далі. ПКУ, говорячи про торгівлю ФОП на ЄП групи 1, зовсім не згадує про лотки або магазини. У п. 291.4 ПКУ сказано лише те, що представники групи 1 ЄП у частині торгової діяльності можуть тільки здійснювати роздрібний продаж товарів «з торговельних місць на ринках».

Нагадаємо, що на групі 1 ЄП можна також надавати побутові послуги населенню за переліком з п. 291.7 ПКУ.

А що таке торговельне місце? У ПКУ визначення такого терміна немає. На жаль ☹. Є ще п. 5.3 ПКУ, згідно з яким терміни, які застосовуються в ПКУ і не розшифровані в ньому, використовувати в значенні, установленому іншими законами. Але в інших законах такого визначення теж немає.

А що говорять із цього приводу податківці?