14.01.2022

Закон № 1914 («податкова реформа»): нове в адмініструванні

Закон № 1914* упроваджує низку змін у частині адміністрування податків. Практично всі вони вже запрацювали з 01.01.2022. Більшість носять фіскальний характер. Але знайдеться і парочка «позитивних». Отже, знайомимося детально з нововведеннями.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» від 30.11.2021 № 1914-IX.

Право отримати від податківців податкову інформацію про контрагента. Почнемо, напевно, з позитивного нововведення. У практиці чимало випадків, коли податківці необґрунтовано звинувачують платника податків у тому, що в нього нібито були операції з фіктивним контрагентом. І відповідно, примушують знімати податковий кредит з ПДВ за операціями з таким контрагентом. Чи ще гірше — за тією підставою, що є операції з «недобросовісним» контрагентом, включають платника ПДВ до числа ризикових і блокують його податкові накладні. Так ось, у ПКУ передбачена норма, яка повинна дещо «убезпечити» платника від таких претензій податківців. У п. 421.2 ПКУ прописано право платника податків отримати через Електронний кабінет безпосередньо від самих податківців податкову інформацію про свого контрагента. Така інформація надаватиметься податківцями тільки з дозволу контрагента.

Набирає чинності ця норма з 1 липня 2022 року.

Передбачена така схема: