14.01.2022

Жінки — військовозобов’язані

Новина про необхідність стати на військовий облік практично всім жінкам, мабуть, нікого не залишила байдужим. Тому сьогодні розберемо питання, пов’язані з появою Переліку № 313* із спеціальностями і професіями, після одержання яких жінок беруть на військовий облік військовозобов’язаних.

* Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, затверджений наказом Міноборони від 11.10.2021 № 313.

Передісторія питання

З 23.04.2021 ч. 11 ст. 1 Закону України від 25.03.92 № 2232-XII запрацювала в новій редакції. У результаті право формувати перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, було передане від КМУ до Міноборони.

Здавалося б, ніщо не провіщало бурі, але… Але хтось у Міноборони вирішив підійти до питання формування такого переліку дуже педантично. Оскільки практично кожна військова спеціальність (професія) має свій цивільний аналог, то в Перелік № 313 потрапили… правильно! — практично всі спеціальності і професії.