28.01.2022

Щороку… подаємо «інвалідний» звіт (ф. № 10-ПОI)

За традицією щорічно до 1 березня роботодавці повинні відзвітувати про виконання нормативу з працевлаштування осіб з інвалідністю. Ідеться про форму № 10-ПОІ. Куди і яким чином подавати звіт цього року, поговоримо в цій статті.

Таблиця 1. Загальні нормативно-звітні запитання

Запитання

Відповідь

Чи всі роботодавці

зобов’язані

виконувати

«інвалідний»

норматив і подавати

Звіт?

Тут усе стабільно. Норматив не обов’язковий, і Звіт про його виконання не подають:

— роботодавці, у яких показник середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу (далі — СКШП) за звітний рік 7 осіб і менше;

— представництва іноземних компаній, які не є юрособами.

Іншим роботодавцям (і юрособам, і ФОП) не пощастило. Якщо СКШП за 2021 рік становить 8 і більше, то і норматив із працевлаштування осіб з інвалідністю вами має бути виконаний, і Звіт за 2021 рік подавати треба.

Зверніть увагу: дані про відокремлені підрозділи зазначає у своєму зведеному звіті головне підприємство. Окремо такі підрозділи про виконання нормативу не звітують.

У ситуації, коли раніше ви Звіт подавали (наприклад, за 2020 рік), а за 2021 рік у вас СКШП зменшилася (7 і менше), Звіт подавати теж не треба. Але Фонд просить повідомляти його про «падіння» СКШП у довільній формі

Який розмір

нормативу?

Для роботодавців із СКШП* за 2021 рік від 8 до 25 осіб норматив становить 1 робоче місце для працевлаштування осіб з інвалідністю.

Для роботодавців із СКШП* за 2021 рік 25 осіб і більше встановлений норматив у розмірі 4 % СКШП за рік