17.08.2015

Від ЦВК очікують роз’яснень щодо процедури проведення перших місцевих виборів в об’єднаних громадах

Офіс реформ у Львівській області звернувся до Центральної виборчої комісії з проханням роз’яснити питання процедури проведення перших місцевих виборів в об’єднаних територіальних громадах (ОТГ).

Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» від 05.02.2015 р. № 157-VIII встановлено, що територіальна громада, отримавши позитивний висновок від обласної державної адміністрації звертається з поданням до обласної ради щодо утворення ОТГ. Облрада розглядає подання та одночасно з прийняттям рішення про утворення ОТГ призначає перші місцеві вибори депутатів сільської, селищної, міської ради ОТГ та відповідно сільського, селищного, міського голови.

Чинне виборче законодавство визначає, що чергові вибори повинні відбутися у неділю 25 жовтня 2015 року.

Відповідно до ч. 4 ст. 15 Закону України «Про місцеві вибори» від 14.07.2015 р. № 595-VІІІ перші місцеві вибори призначаються не пізніше ніж за 70 днів до дня виборів.

Відтак, для проведення місцевих виборів у об’єднаних територіальних громадах 25 жовтня 2015 року відповідні рішення обласних рад повинні бути прийнятті до 15 серпня 2015 року. В іншому випадку вибори в об’єднаних територіальних громадах повинні бути призначені після 25 жовтня 2015 року.

За таких обставин не вирішеним залишається питання щодо доцільності проведення місцевих виборів 25 жовтня 2015 року у нині існуючих територіальних громадах, що прийняли рішення про об’єднання.

Тому Офіс реформ звернувся до ЦВК з проханням роз’яснити порушене питання та процедуру проведення перших місцевих виборів в ОТГ, якщо сесіями обласних рад будуть призначені перші вибори голови та депутатів об’єднаної територіальної громади на листопад-грудень 2015 року.

(За матеріалами офіційного сайту Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України http://www.minregion.gov.ua)

БІЛЬШЕ НОВИН ТА ІНФОРМАЦІЙНИХ МАТЕРІАЛІВ ЧИТАЙТЕ НА СТОРІНЦІ «ДЕРЖСЛУЖБОВЦЯ» У СОЦІАЛЬНІЙ МЕРЕЖІ ФЕЙСБУК: http://www.facebook.com/Derzsluzbovec