№8

Держслужбовець, серпень, 2015/№ 8 Інші номери журналу ›
  • Президент підписав зміни до законодавства, що мають запобігти корупції Президент Петро Порошенко підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції» від 14.07.2015 р. № 597-VIII.
  • Мін’юст затвердив нові Правила організації діловодства Мін’юст затвердив нові Правила організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях.
  • Затверджено Положення про Державну службу фінансового моніторингу На засіданні Уряду 29 липня 2015 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про Державну службу фінансового моніторингу України».
  • Новий порядок відбору керівників держпідприємств 5 серпня набули чинності зміни до Порядку конкурсного відбору керівників суб’єктів господарювання держсектору економіки.
  • Від ЦВК очікують роз’яснень щодо процедури проведення перших місцевих виборів в об’єднаних громадах Офіс реформ у Львівській області звернувся до Центральної виборчої комісії з проханням роз’яснити питання процедури проведення перших місцевих виборів в об’єднаних територіальних громадах (ОТГ).
  • Про внесення зміни до пункту 4 Порядку обчислення середньої заробітної плати Постанова Кабінету Міністрів України від 29.07.2015 р. № 542
  • Про індексацію грошових доходів населення Лист Міністерства фінансів України від 24.06.2015 р. № 31-09010-09-8/21023
  • Про розрахунок норми тривалості робочого часу на 2016 рік Лист Міністерства соціальної політики України від 20.07.2015 р. № 10846/0/14-15/13
  • Монополії держави на інформацію бути не повинно: інтерв’ю з Янікою Мерило Яніка Мерило — виконавчий директор Української асоціації венчурного капіталу та прямих інвестицій UVCA, співзасновник ICT Competence Center, радник міського голови Львова з питань новітніх технологій.
  • Паперовому зверненню — ні, електронній петиції — так? У липні Верховною Радою України було внесено зміни до Закону України «Про звернення громадян», якими передбачається подання звернень в електронній формі, а також впровадження особливої форми колективного звернення громадян до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та до органів місцевого самоврядування — електронної петиції. У цій статті розглянемо вимоги до цих документів.
  • Нові правила діловодства: організація документообігу та виконання документів У минулому випуску «Держслужбовця» ми почали огляд нових Правил діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18.06.2015 р. № 1000/5. У цій статті ми продовжимо огляд і розберемо основні вимоги до організації документообігу та виконання документів.
  • Організація військового обліку в органах місцевого самоврядування У ході проведення мобілізації були виявлені суттєві недоліки, які мають місце в організації військового обліку в органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах, організаціях. У більшості випадків причинами цих недоліків є недостатнє знання положень керівних документів щодо організації військового обліку та не точне їх виконання. Як організувати військовий облік в органах місцевого самоврядування? Яким чином і з якою метою здійснюється бронювання військовозобов’язаних працівників? Яку відповідальність несуть посадові особи органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій у разі порушення ними порядку військового обліку? Мета цих рекомендацій — надати чіткий алгоритм організації військового обліку військовозобов’язаних і призовників в органах місцевого самоврядування.
  • Як стати суддею Багато хто має бажання стати суддею, але чи уявляє він, який шлях необхідно пройти до досягнення своєї мети? На початку свого шляху кожен повинен поставити собі низку запитань: чи готовий я вирішувати долі людей, чи вистачить мені сили виносити законні і неупереджені рішення, чи готовий я стати взірцем для всіх громадян? Тож хто може стати суддею?
  • Антикорупційні обмеження: одержання подарунків Новим антикорупційним Законом державним службовцям та посадовим особам органів місцевого самоврядування встановлено обмеження та заборони певних видів поведінки. У цій статті пропонуємо розглянути таке антикорупційне обмеження, як одержання подарунків.
  • Достроковий вихід з декрету: кадрові тонкощі Приводом для написання цієї статті стало запитання від нашої читачки такого змісту. На підставі листка непрацездатності працівниці надано відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами 126 календарних днів. Допомогу по вагітності та пологах було нараховано та виплачено за всі дні такої відпустки. Водночас співробітниця вийшла з «декретної» відпустки раніше на три тижні? Чи правомірно вона вчинила? Які документи необхідно було оформити? Чи потрібно було їй нараховувати зарплату за відпрацьовані дні, які збігаються з декретною відпусткою? Що з допомогою по вагітності та пологах за недовикористані дні такої відпустки? Так. Ситуація нетривіальна. Тому мало хто з роботодавців знає, як діяти в цьому випадку. Розглянемо її від А до Я.
  • Працівницю переведено до іншої установи: як бути із соцвідпусткою на дітей Працівницю звільнено у зв’язку з переведенням на роботу до іншої установи (п. 5 ст. 36 КЗпП) 19.06.2015 р. Вона як одинока мати неповнолітньої 14-річної дитини має право на соцвідпустку на дітей. При звільненні працівниця не скористалася своїм правом на таку соцвідпустку за 2015 рік та відмовилася від виплати їй грошової компенсації за невикористані дні цієї відпустки. Чи можна «перевести» її право на соцвідпустку на дітей за 2015 рік до нового роботодавця?
  • Прогул після демобілізації = дисциплінарне стягнення Демобілізований працівник вчасно не приступив до роботи. Чи можна до нього застосувати дисциплінарне стягнення у вигляді звільнення?
  • Визначення строку дії строкового трудового договору Працівник заміщатиме на посаді особу, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Якою має бути кінцева дата при укладенні строкового трудового договору?
  • Працівник звільняється посеред відпустки: подальша доля відпускних Держслужбовцю надано щорічну відпустку тривалістю 30 календарних днів з 11.06.2015 р. по 11.07.2015 р. за робочий рік з 08.10.2014 р. по 07.10.2015 р. Відпускні було виплачено перед відпусткою. Проте 24.06.2015 р. цей працівник вийшов на роботу і написав заяву про звільнення за власним бажанням у зв’язку з виходом на пенсію. У заяві він наполягає на звільненні 24.06.2015 р. З таких причин було видано наказ, у якому йшлося про відкликання працівника з відпустки 24.06.2015 р. і одночасно (наступним пунктом) про звільнення працівника в зазначену дату. Чи потрібно при проведенні остаточного розрахунку утримати із зарплати суму відпускних, надану йому в рахунок невідпрацьованої частини робочого року?
  • Компенсація за невикористані відпустки у разі реорганізації установи Як компенсувати заборгованість працівнику, який не використав відпустки за кілька років, при реорганізації юридичної особи шляхом її приєднання до іншої?
  • Звільнення з «декретного» місця Бухгалтер ради перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. На його місце за строковим трудовим договором прийнято іншого працівника. Основний працівник планує вийти на роботу на умовах неповного робочого часу на 0,5 ставки під час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Чи зобов’язаний роботодавець у цьому випадку звільнити особу, яка працює на «декретному» місці, у зв’язку із закінченням терміну строкового договору?
  • Випробування при прийнятті на державну службу Яким нормативним документом встановлюється конкретний термін випробування при прийнятті на державну службу?
  • Стаж державної служби періоду роботи на посаді головного бухгалтера сільської ради До районної ради на посаду головного бухгалтера приймають особу, яка з 1998 р. по 2002 р. працювала на посаді головного бухгалтера сільської ради. Чи можна цей період роботи зарахувати до стажу державної служби?
  • Щодо звільнення державного службовця, відстороненого від роботи на час проведення досудового слідства Проти держслужбовця було порушено кримінальну справу. Розпорядженням керівника організації цього працівника було відсторонено від посади на час проведення досудового слідства. При ліквідації організації держслужбовця звільнено не було, оскільки на той час справа перебувала у провадженні районного суду і судове слідство тривало. Районний суд постановив звільнити працівника, що обвинувачується у вчиненні злочину, від кримінальної відповідальності, а кримінальну справу стосовно нього закрити. Якою датою звільнити державного службовця? Якою має бути підстава звільнення?
  • Звільнення за власним бажанням у період тимчасової непрацездатності Чи може працівник, який знаходиться на лікарняному, звільнитися за власним бажанням?
  • Обчислення стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку Чи зараховується до стажу роботи час, коли працівник фактично не працював, але за ним зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата?
  • Переведення демобілізованого на іншу посаду Чи можна перевести демобілізованого працівника з посади керівника відділу на посаду головного спеціаліста? Посаду керівника, на якій працював мобілізований працівник, скоротили у зв’язку із зміною структури.
  • Книгу обліку руху трудових книжок втрачено… Секретар сільської ради втратив Книгу обліку руху трудових книжок. Яка передбачена відповідальність за її втрату чи порушення правил ведення?
  • Особливості трудового розпорядку інваліда 2-ї групи До районної ради на роботу був прийнятий інвалід 2-ї групи. Які є особливості його трудового розпорядку?
  • Перенесення щорічної відпустки за бажанням працівника Чи може працівник за своїм бажанням переносити щорічну відпустку кілька разів підряд?
  • Діти на карантині: як оформити цей період мамі Працівниця знаходиться вдома та доглядає дитину у зв’язку із встановленим у дитячому садочку карантином. Лікарняний працівниці не виписали. Яким чином можна нормативно зафіксувати цей період?
  • Сумісник, несумісник: зміна місця роботи без зміни установи Співробітник працював у комунальній установі за сумісництвом, а тепер написав заяву про переведення на основне місце роботи у цій же установі у зв’язку із звільненням. Чи потрібно робити запис у трудовій книжці про його сумісництво? Чи є необхідність спочатку звільнити працівника як сумісника і потім прийняти на основне місце роботи? Як правильно складати наказ?
  • Виправдовувати довіру громадськості: стандарти діяльності суду* У країні існує величезна прірва між вірою громадян в ідеали нашої судової системи та їхніми уявленнями про реалії здійснення правосуддя. Незалежно від справ, що приводять їх до суду, люди, що беруть участь у судових процесах, очікують справедливого та ввічливого ставлення до себе та ефективного обслуговування. Якщо ставлення до них у судах буде таким, що це спонукатиме їх вважати судові процедури чи процеси несправедливими, то в результаті зросте ймовірність того, що вони вважатимуть несправедливим і те, як було вирішено їхні справи.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі