17.08.2015

Перенесення щорічної відпустки за бажанням працівника

Чи може працівник за своїм бажанням переносити щорічну відпустку кілька разів підряд?

Так, може. Відповідно до ст. 11 Закону «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) щорічну відпустку, зокрема, може бути перенесено на вимогу працівника. Але тільки у двох випадках!

Перший. При порушенні роботодавцем терміну письмового повідомлення працівника про час надання відпустки.

Нагадаємо, що відповідно до ч. 10 ст. 10 Закону № 504 конкретний період надання щорічних відпусток у терміни, встановлені графіком, повинен бути узгоджений між працівником і власником (уповноваженим ним органом). При цьому власник не пізніше, ніж за 2 тижні до встановленого графіком терміну відпустки зобов’язаний письмово повідомити працівника про дату його початку.

У цьому зв’язку зауважимо, що законодавством не встановлена форма такого повідомлення. Тому це може бути і простим ознайомленням працівника з наказом роботодавця про надання відпустки, і резолюцією на заяві працівника про надання щорічної відпустки із зазначенням конкретної дати її початку і тривалості (лист Мінпраці від 03.03.2008 р. № 42/13/133-08).

Другий. При несвоєчасній виплаті роботодавцем відпускних. Відповідно до ст. 21 Закону № 504 роботодавець зобов’язаний їх виплатити не пізніше ніж за 3 дні до початку відпустки.

Також щорічна відпустка може бути перенесена на інший період або продовжена і в інших випадках, передбачених ст. 11 Закону № 504. Зокрема, в разі:

 — тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку;

— виконання працівником державних або громадських обов’язків, якщо згідно з законодавством він підлягає звільненню на цей час від основної роботи із збереженням заробітної плати;

— настання строку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;

— збігу щорічної відпустки з відпусткою у зв’язку з навчанням.