15.02.2016

Середня зарплата сільському екс-голові: ПДФО та ВЗ бути

Сільського голову не обрано на повторний строк. Йому призначили виплату середнього заробітку (за рахунок коштів місцевого бюджету) на період пошуку нового місця роботи, але не більше 6 місяців. Чи необхідно з такої виплати справляти ПДФО і військовий збір?

Передусім пояснимо, що в запитанні йдеться про гарантію, передбачену ч. 2 ст. 33 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» від 11.07.2002 р. № 93-IV: у разі неможливості надання відповідної роботи (посади) на період працевлаштування за колишнім депутатом місцевої ради зберігається, але не більше 6 місяців, середня заробітна плата, яку він отримував на виборній посаді в раді. Така виплата здійснюється за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету. Зазначена гарантія закріплена і за колишніми сільськими, селищними і міськими головами на підставі ч. 5 ст. 12 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР. Підкреслимо: виплату здійснюють уже після припинення трудових відносин між зазначеними особами та відповідною місцевою радою.

У Податковому кодексі України від 02.12.2010 р. № 2755-VI немає окремої норми, що виключає обкладення ПДФО (отже, і військовим збором (далі — ВЗ)) зазначеної виплати. Це означає, що із середньої зарплати (на період працевлаштування, але не більше 6 місяців), яка виплачується колишньому сільському (селищному, міському) голові, слід утримати ПДФО за ставкою 15 (20) % і ВЗ за ставкою 1,5 %.

Зверніть увагу: зазначена середня зарплата нараховується щомісяця в період пошуку місця для працевлаштування колишнім сільським (селищним, міським) головою, але не більше 6 місяців. У зв’язку з цим ПДФО та ВЗ також потрібно нараховувати і сплачувати щомісяця.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ середню зарплату, про яку йдеться, відображайте з ознакою доходу «127».