20.06.2016

Груднева премія для «обнулення» індексації включається до розрахунку відпускних

Працівникам бюджетної установи у грудні 2015 року з метою «обнулення» суми індексації було виплачено премію. У наказі на виплату такої премії було зазначено формулювання такого змісту: «...на виконання положення п. 3 постанови КМУ від 09.12.2015 р. № 1013 у грудні 2015 року виплатити працівникам премію в сумі...». Чи враховується така премія при розрахунку середньої заробітної плати для оплати відпускних?

Річ у тім, що у грудні 2015 року з метою «обнулення» індексації бухгалтери писали саме таке формулювання в наказі на преміювання. Адже в багатьох працівників сума індексації на той момент мала значні розміри і, більше того, для кожного працівника вона була цілком індивідуальна. У зв’язку з тим, що в цій ситуації премію для «обнулення» індексації чимало бухгалтерів змушені були знаходити як різницю між сумою належної індексації та сумою підвищення постійних складових зарплати (посадового окладу, надбавок, доплат), таке формулювання було в наказі про нарахування премії.

З положень Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 р. № 100 (далі — Порядок № 100), випливає, що для розрахунку середньої зарплати премії розділяються на два види. Перший вид премії — виробнича, що включається до розрахунку середньої зарплати (п. 3 Порядку № 100), другий вид премії — одноразова, що до розрахунку середньої зарплати не включається (п.п. б п. 4 Порядку № 100).

З приводу долі премії, яку бухгалтери бюджетних установ та організацій повинні були нарахувати у грудні 2015 року для «обнулення» індексації, Мінсоцполітики висловило свою офіційну позицію у листі від 11.04.2016 р. № 405/13/84-16.

У листі, зокрема, зазначено, що «п. 3 Порядку № 100 визначено, що премії, які не носять разового характеру, включаються при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження.

Умови преміювання, в тому числі порядок нарахування та розміри премій, визначаються установами та організаціями самостійно.

Відповідно до пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2015 № 1013 «Про упорядкування структури заробітної плати, особливості проведення індексації та внесення змін до деяких нормативно-правових актів» міністри, керівники інших центральних органів виконавчої влади, голови обласних, Київської міської державних адміністрацій та інших державних органів у межах передбачених коштів державного бюджету, місцевих бюджетів та власних коштів мали вжити заходів для підвищення з 1 грудня 2015 р. розмірів посадових окладів (тарифних ставок, ставок заробітної плати), перегляду розмірів надбавок, доплат, премій, спрямувавши на зазначені цілі всі виплати, пов’язані з сумою індексації, яка склалась у грудні 2015 p., з тим, щоб розмір підвищення всіх складових заробітної плати у сумарному виразі для кожного працівника у грудні 2015 р. перевищив суму індексації, яку йому повинні були виплатити у грудні 2015 року.

Тобто, працівникам бюджетних установ виплачувалась у грудні 2015 року премія за виробничі досягнення у більшому розмірі з урахуванням пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України № 1013.

Враховуючи вищевикладене, премія працівникам бюджетних установ, яка була виплачена у грудні 2015 року з урахуванням пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України № 1013, має враховуватись при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження згідно з Порядком.»

Як бачимо, фахівці Мінсоцполітики вважають, що груднева премія, виплачена працівникам для «обнулення» індексації, є виробничою премією. Тому вона включається до розрахунку середньої зарплати для розрахунку відпускних та інших виплат, що розраховуються згідно з Порядком № 100.

Ми цілком згодні з цією думкою Мінсоцполітики.