20.06.2016

Працівник отримав листок непрацездатності після закінчення робочого дня: що з оплатою?

Працівник, відпрацювавши робочий день і відчувши себе зле, звернувся за медичною допомогою до медустанови. Яким днем мають видати лікарняний у такому випадку?

Відповідно до ст. 31 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності. Право на допомогу по тимчасовій непрацездатності в застрахованої особи виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), ч. 1 ст. 19 Закону № 1105.

Згідно зі ст. 22 Закону № 1105 допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, оплачується Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення МСЕК інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності).

Видача лікарняного листа в день, коли працівник повністю його відпрацював, не такий уже й винятковий випадок. У медустанові такому працівнику повинні видати лікарняний лист. А ось з якого дня його потрібно видати, дізнаємося з Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455 (далі — Інструкція № 455).

Пунктом 2.6 цієї Інструкції передбачено, що особам, які звернулись за медичною допомогою та визнані непрацездатними по завершенні робочого дня, листок непрацездатності може видаватись, за їх згодою, з наступного календарного дня. Якщо застрахована особа не скористалась правом на отримання листка непрацездатності з наступного дня, а отримала в день звернення, то перші 5 календарних днів для оплати за рахунок роботодавця необхідно рахувати з першого дня непрацездатності.

Це означає, що на практиці можуть скластися дві ситуації. Перша — працівнику видадуть лікарняний лист з наступного календарного дня, і тоді його оплата не викликає жодних запитань. Друга — працівнику видадуть лікарняний лист у день його звернення до медустанови. При цьому такий день працівник повністю відпрацював. Про другу ситуацію — детальніше.

Головне запитання, що виникає в такій ситуації: як визначити кількість календарних днів, що оплачуються за рахунок роботодавця, і відповідно кількість календарних днів, які потрібно оплатити за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФСС з ТВП)? Наведемо умовний приклад: працівник відпрацював повністю 31.05.2016 р. і в цей самий день звернувся за допомогою до медустанови. Йому було видано лікарняний лист з 31.05.2016 р. по 09.06.2016 р. включно. Як зазначено в листі, що коментується, календарні дні ми починаємо рахувати з 31.05.2016 р. Але 31.05.2016 р. оплачуємо як відпрацьований робочий день — виплачуємо зарплату. 4 календарні дні хвороби працівника (з 1 по 4 червня включно) ми повинні оплатити за рахунок коштів роботодавця, решту 5 днів (з 5 по 9 червня включно) — за рахунок коштів ФСС з ТВП.

Доповнимо: незважаючи на те, що за фактом лікарняний лист оплачується з 1 червня 2016 року, розрахунковим періодом для визначення середньоденної зарплати для оплати лікарняного є 12 календарних місяців, що передують місяцю настання хвороби. У нашому випадку розрахунковим періодом є травень 2015 року — квітень 2016 року.