20.06.2016

Щодо виконання повноважень державного секретаря міністерства у разі відсутності заступника міністра — керівника апарату*

Роз’яснення Національного агентства України з питань державної служби

* Постійна адреса статті: http://www.guds.gov.ua/page/shchodo-vykonannya-povnovazhen-derzhavnogo-sekretarya-ministerstva-u-razi-vidsutnosti.

Відповідно до статті 17 Закону України від 10 грудня 2015 року № 889-VІІІ «Про державну службу» повноваження керівника державної служби у міністерстві здійснює державний секретар міністерства.

Пунктом 5 розділу ХІ «Прикінцеві та перехідні положення» вказаного Закону передбачено, що повноваження державних секретарів міністерств до призначення на посади осіб за результатами конкурсу в порядку, визначеному цим Законом, виконують заступники міністрів — керівники апаратів, але не довше ніж до 01 січня 2017 року.

Отже, заступник міністра — керівник апарату виконує повноваження державного секретаря міністерства.

Згідно із Законом України «Про центральні органи виконавчої влади» (у редакції до 01 травня 2016 року) (далі — Закон) до посад заступників належать посади першого заступника міністра, заступників міністра та заступника міністра — керівника апарату.

Відповідно до пункту 21 частини другої статті 8 Закону міністр визначає обов’язки першого заступника міністра, заступників міністра та заступника міністра — керівника апарату, розподіл повноважень міністра між першим заступником міністра та заступниками міністра, які вони здійснюють у разі його відсутності.

Зважаючи на викладене, у разі відсутності заступника міністра — керівника апарату його повноваження, на думку Нацдержслужби, має виконувати один із заступників міністра відповідно до розподілу обов’язків, включаючи й повноваження державного секретаря міністерства.