21.11.2016

Держслужба: працівника перевели на іншу посаду — як рахувати відпускні

У зв’язку з набуттям чинності з 1 травня 2016 року Законом України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII посада головного спеціаліста сектору контролю виводиться із структури районної державної адміністрації і вводиться відповідно посада провідного документо знавця (категорія посад працівників, які виконують функції з обслуговування). Штатний розпис затверджено 29 червня, але введено в дію з 1 травня 2016 року. Протягом травня і до 10 червня посадовий оклад головного спеціаліста сектору контролю відповідав 1723 грн. (зберігаються старі умови оплати праці, що діяли для такого працівника до 1 травня 2016 року). 10 червня такого працівника призначають на вакантну посаду провідного спеціаліста відділу ведення Державного реєстру виборців, а саме переводять на цю посаду згідно зі ст. 41 Закону № 889. Відповідно з 10 червня змінюється структура зарплати такого працівника, підвищується його посадовий оклад (2240 грн.). У жовтні такий працівник йде у відпустку. Які місяці включаються до розрахункового періоду для визначення суми відпускних? Як визначити середньоденну зарплату для розрахунку відпускних? (Одеська обл.)

У цій ситуації працівника було переведено на посаду провідного спеціаліста відділу ведення Державного реєстру виборців згідно зі ст. 41 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII (далі — Закон № 889). Зауважимо: згідно з цією статтею держслужбовець з урахуванням його професійної підготовки та професійної компетентності може бути переведений без обов’язкового проведення конкурсу:

1) на іншу рівнозначну або нижчу вакантну посаду в тому самому державному органі, у тому числі в іншій місцевості (в іншому населеному пункті), — за рішенням керівника державної служби;

2) на рівнозначну або нижчу вакантну посаду в іншому державному органі, у тому числі в іншій місцевості (в іншому населеному пункті), — за рішенням керівника державної служби в державному органі, з якого переводиться державний службовець, і керівника державної служби в державному органі, до якого переводиться держслужбовець.

У разі переведення держслужбовця на іншу посаду йому виплачується зарплата, що відповідає посаді, на яку його переведено.

Вищезгадані положення Закону № 889 нам важливі тим, що в цьому випадку не було звільнення і прийняття на роботу, а було переведення працівника на іншу посаду. Цей момент дуже важливий для визначення розрахункового періоду для розрахунку відпускних.

При розрахунку відпускних для держслужбовців потрібно враховувати норму абз. 7 п. 8 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100). У ньому зазначено, що в разі зміни структури заробітної плати з одночасним підвищенням посадових окладів працівників органів державної влади згідно з актами законодавства період до зміни структури заробітної плати виключається з розрахункового періоду.

Зміна структури заробітної плати держслужбовців і підвищення їх посадових окладів відбулися з 1 травня 2016 року згідно із Законом № 889 і постановою КМУ «Деякі питання оплати праці державних службовців у 2016 році» від 06.04.2016 р. № 292.

Таким чином, розрахунковий період для розрахунку відпускних держслужбовцю починається з травня.

Тому в цій ситуації розрахунковим періодом для визначення відпускних є травень — вересень 2016 року. При цьому зверніть увагу, що до розрахункового періоду включається також період попередження головного спеціаліста сектору контролю про зміну умов оплати праці (з 1 травня до 10 червня 2016 року). Відповідно і зарплата, нарахована за цей період за старими умовами оплати праці, уключається до розрахунку середньої зарплати для визначення відпускних.

І насамкінець нагадаємо: виплати, що включаються до розрахунку відпускних, визначено в п. 3 Порядку № 100, виплати, що не включаються до розрахунку відпускних, — у п. 4 цього ж Порядку.