20.11.2017

50-, 60-, 70-відсоткові лікарняні у розрахунок відпускних включаються

Коментар до листа Мінсоцполітики від 06.09.2017 р. № 2339/0/101-17

Ситуація банальна, а найголовніше — дуже поширена на практиці. І стосується вона лікарняних та їх участі в розрахунку «відпускної» середньої зарплати.

Отже, працівник іде у відпустку, йому треба розрахувати відпускні, а у відпускному розрахунковому періоді «трапився» лікарняний. Причому не із 100 % оплатою, а, наприклад, 50, 60 або 70 %. Що з ним робити? Включати лікарняні в розрахунок середньої чи ні?

Чому виникло це запитання? Усе тому, що в самому Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженому постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100), а саме в абз. 6 п. 2 цього Порядку, встановлено таке: «Час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду».

Під сумнів потрапили «частково-оплачувані» лікарняні періоди. А точніше, страхові випадки, за якими лікарняні нараховуються залежно від страхового стажу в розмірах 50, 60 або 70 %. В усіх цих випадках лікарняні лише частково компенсують втрату зарплати працівника за період його хвороби.

Усе це могло наштовхнути на думку, що з розрахункового періоду треба виключати такі лікарняні. Але листом, що коментується, фахівці Мінсоцполітики розвіяли всі сумніви, підтвердивши загальну думку, що існувала раніше: «при розрахунку середньої зарплати для нарахування відпускних або компенсації за невикористану відпустку суми лікарняних включаються в розрахунок».

Тобто дні, за які надавалися лікарняні, не виключаються з розрахункового періоду.

Обґрунтування — положення абз. 4 п. 3 Порядку № 100:

«При обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки, додаткових відпусток у зв’язку з навчанням, творчої відпустки, додаткової відпустки працівникам, що мають дітей, або компенсації за невикористані відпустки, окрім указаних вище виплат, у фактичний заробіток включаються виплати за час, протягом якого працівникові зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, виконання державних і громадських обов’язків, службового відрядження тощо), і допомога по тимчасовій непрацездатності».