20.11.2017

Місяць не відпрацьований, але є премія: як включити її в розрахунок «середньої»

Коментар до листа Мінсоцполітики від 02.10.2017 р. № 2480/0/101-17

Питання включення премій у розрахунок середньої заробітної плати часто хвилюють бухгалтерів. Уся річ у нормі п. 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100), яка у разі коли кількість робочих днів у розрахунковому періоді відпрацьована не повністю, зобов’язує включати премії при розрахунку «середньої» за останні 2 календарні місяці пропорційно відпрацьованому в розрахунковому періоді часу. У житті випадки бувають різними. Тому нам не обійтися без роз’яснень фахівців Мінсоцполітики. Отже, про все по порядку...

Спочатку відзначимо декілька правил включення премій у розрахунок середньої зарплати для виплат, розрахунковий період для яких визначений у 2 календарні місяці. Вони встановлені в п. 3 і 4 Порядку № 100.

Правило 1. У розрахунок включають виробничі премії (премії за виконання основних показників у роботі, виконання виробничих завдань і функцій). Такі премії виплачують за фактично відпрацьований час. А ось премії за виконання окремих доручень (разового характеру) і премії до ювілейних і святкових дат (разові премії) не включають у розрахунок. Це прямо прописано в п.п. «б» п. 4 Порядку № 100.

Правило 2. Премії включають у заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на зарплату.

Правило 3. Квартальні, піврічні премії частково включають у розрахунок середньої виходячи з виплат за 2 місяці.

Правило 4. Пропорційність включення премій при не повністю відпрацьованому часі в розрахунковому періоді.

Нас цікавить 4 правило про пропорційне включення премій у розрахунок «середньої».

При розрахунку «середньої» виходячи з виплат за 2 місяці Порядок № 100 висуває особливі вимоги для включення в розрахунок премій і винагород: «У разі коли число робочих днів у розрахунковому періоді відпрацьоване не повністю, премії, винагороди й інші заохочувальні виплати при обчисленні середньої заробітної плати за останні два календарні місяці враховуються пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді».

Коли застосовують «пропорційну» норму. Якщо в розрахунковому періоді відпрацьовані усі дні (години), встановлені графіком роботи, щомісячні премії враховують в повній сумі, а премії, нараховані за триваліший період (квартальні, піврічні), включають у заробіток у частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді.

Якщо ж кількість днів у розрахунковому періоді відпрацьована не повністю, то застосовують «пропорційну» норму. Передусім це стосується випадків, коли місяць відпрацьований не повністю у зв’язку з відпусткою, відрядженням, хворобою тощо.

Як застосовують «пропорційну» норму. На жаль, норми Порядку № 100 не охоплюють усі «преміальні» ситуації. Адже порядок і умови нарахування премій у кожній установі свої. Премії можуть нараховуватися «місяць у місяць», у поточному місяці за підсумками роботи за попередній, у фіксованій сумі, а також розраховуватися пропорційно відпрацьованому часу. Отже, порядок включення премій у розрахунок «середньої» буде не однаковим.

Так, якщо премія виплачується «місяць у місяць» (наприклад, у листопаді за листопад) і її розмір уже розрахований пропорційно відпрацьованому часу, то така премія включається в розрахунок у фактично нарахованому розмірі. На це звертали увагу фахівці Мінсоцполітики у своєму листі від 18.04.2012 р. № 283/13/155-12. При цьому неважливо: повністю відпрацьовані дні в розрахунковому періоді чи ні.

А ось премії, нараховані в поточному місяці за підсумками роботи за попередній (незалежно — у фіксованому розмірі або пропорційно відпрацьованому часу) або у фіксованому розмірі, у розрахунок «середньої» включають пропорційно відпрацьованому часу. Тобто застосовувати чи ні «пропорційну» норму — залежить від того, яким чином була нарахована премія.

Як включити премію пропорційно відпрацьованим дням, якщо в розрахунковому періоді з двох місяців один повністю не відпрацьований? Середню зарплату розраховують виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці, що передують події, з якою пов’язана виплата (п. 2 Порядку № 100). При цьому якщо в розрахунковому періоді відпрацьований хоча б 1 робочий день, то середньоденну (середньогодинну) зарплату слід розрахувати виходячи з виплат, нарахованих за такий 1 відпрацьований день. Такий висновок зазначений у листі, що коментується. Зауважимо, що аналогічний підхід був у фахівців цього відомства і раніше (див. також лист Мінпраці від 15.12.2003 р. № 18-841).

Зверніть увагу! Якщо в розрахунковому періоді один місяць повністю не відпрацьований, «зсувати» розрахунковий період на 1 місяць не потрібно.

Отже, замінювати один повністю невідпрацьований місяць на інший не потрібно. Середню зарплату слід розраховувати виходячи з тих виплат, що нараховані в розрахунковому періоді. А саме, нараховану зарплату ділять на кількість відпрацьованих днів (годин), що припадають на місяці розрахункового періоду. Навіть якщо у двомісячному розрахунковому періоді відпрацьований тільки 1 день, то зарплату, нараховану за такий відпрацьований день, потрібно ділити на 1. Ну а оскільки розрахунковий період відпрацьований не повністю, то премії, нараховані в місяцях розрахункового періоду, включають у розрахунок пропорційно відпрацьованим дням.

Важливо! Пропорційність включення премій визначають стосовно розрахункового періоду (2 місяці), а не стосовно кожного місяця такого періоду.

Тобто якщо кількість днів у розрахунковому періоді відпрацьована не повністю, то загальну суму премії в розрахунковому періоді розраховують пропорційно відпрацьованим дням в такому розрахунковому періоді. Не треба для кожного місяця розрахункового періоду окремо визначати розмір премії, що включається в розрахунок.

Відзначимо, що раніше фахівці Мінсоцполітики у своїх неофіційних роз’ясненнях (щодо правила включення щомісячної премії в розрахунок «середньої») висловлювали таку ж точку зору, як і в листі, що коментується. Радує, що ця позиція набула офіційного підтвердження.