16.10.2017

Мати в пологовому будинку з «другою» дитиною. Вдома захворіла «перша» — «для догляду» залишився батько

Працівник приніс лікарняний по догляду за хворою дитиною віком до 3 років (2 роки 8 місяців). Виявляється, мати дитини під час її хвороби перебувала в пологовому будинку (у зв’язку з пологами). Тому догляд за хворою дитиною здійснював батько — наш працівник. Чи правомірно виданий лікарняний лист і чи можна його оплачувати?

Питання не з простих. Чому? Зараз пояснимо. Відомо: якщо жінка в період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами захворіє сама або в неї захворіє дитина, то лікарняний їй не видається.

Підстава: на цей період їй уже виданий лікарняний лист (у зв’язку з вагітністю та пологами), який оплачується за рахунок коштів Фонду соцстрахування. Так само лікарняний не видається за увесь період перебування жінки у відпустці для догляду за дитиною до 3 або 6 років.

Ось тут і виникає запитання: чи правомірна видача лікарняного листа по догляду за хворою дитиною віком до 3 років іншому члену сім’ї, якщо мати не може здійснювати такий догляд у зв’язку з власною хворобою або пологами?

Відповідь: так, така видача правомірна.

А тепер обґрунтуємо. У п. 3.13 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455 (далі — Інструкція № 455), зазначено, що «листок непрацездатності видається працюючій особі, що здійснює догляд за дитиною у віці до 3 років <…> у разі пологів або хвороби матері на період, коли вона за медичними висновками лікаря не може здійснювати догляд за дитиною У цьому випадку листок непрацездатності видається на підставі довідки з поліклініки або стаціонару, що засвідчує пологи або захворювання матері».

Отже, працюючий батько має право отримати лікарняний по догляду за хворим сином у разі, якщо мати народжує. Навіть якщо такій дитині немає 3 років.

Для цього в дитячу поліклініку батьку треба принести довідку з пологового будинку, що засвідчує пологи матері. Більше жодних підтвердних документів надавати не треба.

Щодо оплати лікарняного листа для догляду за дитиною у віці до 3 років відзначимо, що це питання врегульоване Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV (далі — Закон № 1105).

Так, відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 22 цього Закону «допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у випадку <…> догляду за дитиною у віці до 3 років <…> у разі хвороби матері або іншої особи, що доглядає за цією дитиною».

А згідно з ч. 5 цієї ж статті Закону № 1105 виплата за таким листком непрацездатності здійснюється за рахунок коштів Фонду соцстрахування з 1-го дня і за увесь період хвороби (матері).

У разі стаціонарного лікування дитини лікарняний працівнику оплачується за весь час перебування особи в стаціонарі разом з хворою дитиною. І знову ж таки повністю (з 1-го дня) за рахунок коштів Фонду соцстрахування (ч. 3 ст. 22 Закону № 1105).

Зверніть увагу, що роботодавець не має права вимагати будь-яких документів, що доводять правомірність видачі лікарняного для догляду за дитиною. Проте в цьому випадку ми б рекомендували попросити у працівника копію довідки з пологового будинку (що засвідчує пологи матері), яку він надав у дитячу поліклініку (лікарню) як підставу для видачі йому лікарняного для догляду.

Висновки:

— видача лікарняного листа «по догляду» за хворою дитиною віком до 3 років іншому члену сім’ї (батьку), якщо мати не може здійснювати такий догляд у зв’язку з власною хворобою або пологами, правомірна;

— виплата за таким листком непрацездатності з 1-го дня здійснюється за рахунок коштів Фонду соцстрахування.

Наостанок зазначимо, що комісія (уповноважений) із соціального страхування за необхідності має право звертатися до робочих органів відділень Фонду соцстрахування стосовно перевірки правильності видачі і продовження листків непрацездатності застрахованим особам. Тож якщо є сумніви щодо правильності видачі листка непрацездатності, звертайтеся за допомогою до органів Фонду.