18.09.2017

Період військової служби, хвороба дитини, прогул: що виключати з розрахункового періоду?

Коментар до листа Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.05.2016 р. № 5.2-32-812

Період військової служби в розрахунковому періоді: включати/не включати?

Відразу акцентуємо увагу на тому, що на сьогодні це вже «не питання» — період військової служби однозначно включається до розрахункового періоду для розрахунку середньої зарплати.

Часи, коли це було «не так», канули в Лету. З 01.01.2016 р. середня зарплата, нарахована «солдату підприємства» («строковику», контрактнику, мобілізованому працівнику) за період військової служби, не компенсується з бюджету, з неї стягується ЄСВ, а суми середньої зарплати, що нараховані за такий період і «потрапили» до розрахункового періоду, беруть участь у розрахунку страхових виплат.

Для тих роботодавців, які через неперевірені останні три роки вимушені до цього дня «тримати в голові» історію змін у «нормативці» за цей період, нагадаємо: за періоди до 01.01.2016 р. роботодавці отримували компенсацію середньої зарплати, нараховану «солдату підприємства» (подавали відповідні звіти в органи соцзахисту населення), а період військової служби, що «компенсувався», і відповідно суми середньої зарплати не задіяли в розрахунку лікарняних. Про це говорили фахівці Мінсоцполітики в листах від 21.05.2015 р. № 319/18/99-15 і від 31.07.2015 р. № 445/18/99-15 (ср. ).

Увесь період догляду за хворою дитиною (у тому числі підтверджений довідкою) — період, не відпрацьований з поважної причини.

Обґрунтування таке. Тимчасову непрацездатність працівників, у тому числі для догляду за хворою дитиною, засвідчує листок непрацездатності. В окремих випадках (див. п. 1.2 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455 (далі — Інструкція № 455)) вона може бути засвідчена довідкою, виданою лікувальною установою. До таких окремих випадків належить у тому числі і необхідність догляду за хворою дитиною у віці до 14 років.

А саме, на період лікування дитини батьку (чи іншому родичу), що здійснює догляд за дитиною, лікар виписує такі документи:

— листок непрацездатності на період, протягом якого дитина потребує догляду, але не більше ніж на 14 календарних днів (п. 3.3 Інструкції № 455);

— довідку за формою, затвердженою МОЗ України (ф. № 138/0), якщо хворій дитині потрібен догляд більше ніж на 14 календарних днів. Вона виписується починаючи з 15 календарного дня хвороби дитини і до її одужання (див. п. 3.4 Інструкції № 455).

Звертаємо увагу на те, що, на відміну від лікарняного листа, довідка про догляд за дитиною за формою № 138/0 оплаті не підлягає, проте є підставою для звільнення працівника від виконання своїх посадових обов’язків (додатково див. лист Мінсоцполітики від 15.11.2013 р. № 656/18/99-13).

Ураховуючи наведене, усі календарні дні тимчасової непрацездатності у зв’язку з необхідністю догляду за хворою дитиною у віці до 14 років (у тому числі підтверджені довідкою за формою № 138/0), які припадають на розрахунковий період, слід виключати із загальної кількості календарних днів, що беруть участь у розрахунку лікарняних.

Прогул і неоплачувана хвороба в розрахунковому періоді. Питання полягає в такому: чи братимуть участь у розрахунку лікарняних календарні дні за розрахунковий період, протягом яких працівник не працював:

1) унаслідок хвороби, яка не підлягає оплаті;

2) унаслідок прогулу?

1. Неоплачена хвороба. Нагадаємо, що підстави для відмови в оплаті днів тимчасової непрацездатності перераховані в ст. 23 Закону № 1105. Проте період тимчасової непрацездатності віднесений п. 3 Порядку № 1266 до поважних причин, який має бути виключений із розрахункового періоду. Уточнень щодо того, оплачуваним він при цьому має бути чи ні, — Порядком № 1266 не прописано.

Тому факт оплати або неоплати такого періоду значення не має. Головне, щоб період тимчасової непрацездатності був підтверджений документально — належно оформленим лікарняним листом або довідкою встановленої форми, і виписка їх була законною.

Приклад 1. У розрахунковому періоді працівнику був виписаний лікарняний лист з позначкою про алкогольне сп’яніння, яке (як з’ясувалося в ході проведеного роботодавцем розслідування) стало причиною отриманої травми. При цьому лікарняний лист належно оформлений.

Такий лікарняний відповідно до ст. 23 Закону № 1105 не оплачується, але при цьому підтверджує тимчасову непрацездатність. Дні, указані в ньому, мають бути виключені з розрахункового періоду як поважна причина.

Приклад 2. Лікарняний лист неналежно оформлений — працівник відмовився звертатися до медустанови для виправлення помилки, якої припустилися в ньому.

Такий лікарняний лист не підтверджує тимчасову непрацездатність працівника, не є поважною причиною для цілей розрахунку середньої зарплати згідно з Порядком № 1266, тобто дні, позначені в ньому, не виключаються з розрахункового періоду.

2. Прогул. Прогул не є поважною причиною для цілей Порядку № 1266. Тому «прогульні» дні із загальної кількості календарних днів, які братимуть участь у розрахунку лікарняних, виключати не можна.