22.04.2019

Реорганізація установи і звільнення працівників: коли індексація зберігається

У районному управлінні Пенсійного фонду проводиться реорганізація. Деякі працівники були звільнені з посад на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП, а потім прийняті на роботу. Інших же звільнено за переведенням (п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП). Чи збережеться за прийнятими працівниками фіксована сума індексації, якщо підвищення заробітної плати не відбувається?

Насамперед зазначимо: ст. 36 КЗпП встановлює, що в разі зміни власника підприємства, а також реорганізації підприємства (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується. Припинення трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу можливе лише у разі скорочення чисельності або штату працівників відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП.

Таким чином, згадана стаття (ст. 36) вказує на те, що у всіх перерахованих вище випадках звільнення працівників проводитися не повинно, якщо при цьому не відбувається скорочення чисельності або штату співробітників.

Якщо при реорганізації підприємства, установи, організації у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці працівник звільнений за переведенням на підставі п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП, то право на індексацію його заробітної плати зберігається.

Так, «переведеним» працівникам новим п. 102 (діє з 21.06.2012 р.) Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078), надано можливість на новому місці роботи отримувати збережену за ними суму індексації у разі, якщо підвищення зарплати на новій посаді буде менше можливої суми індексації у місяці переведення.

Пунктом 102 Порядку № 1078 встановлено: якщо в результаті переведення сума збільшення зарплати менше, ніж сума індексації, яка повинна нараховуватися за відповідний місяць, то сума індексації зберігається. При цьому слід враховувати положення п. 5 Порядку № 1078. Інакше (сума збільшення зарплати більше, ніж сума можливої індексації) місяць стає базовим.

Таким чином, якщо в результаті переведення працівника його зарплата на новому місці роботи:

— не збільшується (або зменшується), то суми індексації, які визначені за попереднім місцем роботи, зберігаються. При цьому залишається старий базовий місяць;

— збільшується, але на суму меншу, ніж сума індексації, що нараховується раніше за попереднім місцем роботи, то в цьому (базовому) місяці працівнику слід визначити фіксовану суму індексації (якщо вона ще не була визначена). У разі коли працівник має право на фіксовану суму індексації, вона збережеться у нього. Місяць переведення вважається базовим;

— збільшується, але на суму більшу, ніж сума індексації, що нараховується раніше за попереднім місцем роботи, то такий місяць переведення вважається базовим і індексація не нараховується (працівник втрачає право на індексацію).

Якщо ж у результаті реорганізації установи у зв’язку із змінами виробництва і праці працівник звільнений на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП, а потім прийнятий на роботу в іншу установу, то індексація його зарплати проводиться як для новоприйнятих працівників. Згідно з п. 101 Порядку № 1078 обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації новоприйнятих працівників здійснюється з місяця їх прийняття на роботу. Тому для таких працівників мова про збереження суми індексації не йде.