21.01.2019

Дві відпустки & догляд за дитиною

У нашій установі склалася така ситуація:
1. Перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, одна співробітниця народила другу дитину. Як їй надати відпустку для догляду за другою дитиною до 3 років?
2. Інша працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, працює за основним місцем роботи на умовах неповного робочого часу і просить їй надати щорічну відпустку і соцвідпустку «на дітей».
Чи можемо ми надати таку відпустку і чи потрібно для цього переривати відпустку для догляду за дитиною до 3 років?

Жінці, яка в період перебування у відпустці для догляду за дитиною до 3 років народила другу дитину, оплачується листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами, але відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами не оформляється (лист Мінпраці від 12.07.2010 р. № 201/13/116-10).

При цьому наказ про надання відпустки для догляду за другою дитиною видається тільки з наступного дня після дати, коли першій дитині виповниться 3 роки. Чинним законодавством не передбачено оформлення одночасно двох відпусток для догляду за першою і другою дитиною до 3 років.

Очевидно, що перебувати в такій відпустці жінка зможе, поки другій дитині не виповниться 3 роки, скільки б не було років (місяців) другій дитині на момент оформлення відпустки.

У другому випадку працівниця має повне право на щорічну відпустку і соцвідпустку «на дітей». Пояснимо чому.

По-перше, згідно з ч. 3 ст. 56 КЗпП робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

По-друге, час фактичної роботи, у тому числі на умовах неповного робочого часу, зараховується до стажу роботи, що надає право на щорічну основну відпустку (п. 1 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки).

Таким чином, жінка, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років і при цьому працює в режимі неповного робочого часу, має право на щорічну відпустку і на соцвідпустку працівникам, які мають дітей.

Як правильно оформити надання таких відпусток?

Якщо виходити з того, що працівниця не може перебувати одночасно у двох відпустках (наприклад, у відпустці для догляду за дитиною і в щорічній відпустці), то надання звичайної відпустки доведеться оформляти купою папірців:

1) спочатку потрібно буде перервати відпустку для догляду за дитиною до 3 років (отримати від працівниці відповідну заяву і видати наказ);

2) потім оформити щорічну відпустку (або соцвідпустку «на дітей»). Для цього знову-таки знадобляться заява і наказ;

3) і, нарешті, знову оформити відпустку для догляду за дитиною (заява + наказ) і вихід матері на роботу на умовах неповного робочого часу (заява + наказ).

На наш погляд, установа цілком може обійтися і без усієї цієї паперової тяганини, оформивши надання відпустки (щорічної чи соціальної) у звичайному порядку. Тобто достатньо видати наказ про надання щорічної основної відпустки (соцвідпустки працівникам, які мають дітей) на підставі заяви працівниці.

А щоб не виникали схожі запитання, рекомендуємо матері, яка бажає вийти на роботу в період відпустки для догляду за дитиною до 3 років, відразу перервати таку відпустку і попросити встановити їй неповний робочий день або неповний робочий тиждень.

Це прохання роботодавець зобов’язаний задовольнити (ч. 1 ст. 56 КЗпП).

При цьому варіанті оформлення відносин:

• у зарплаті працівниця нічого не втратить — її праця також оплачуватиметься пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку;

• право на отримання допомоги при народженні дитини жінка збереже;

• якщо дитина захворіє, працівниці видадуть листок непрацездатності по догляду за хворою дитиною і вона зможе отримати лікарняні. Нагадаємо: жінці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 (до 6 років за медпоказаннями), листок непрацездатності не видають (п. 3.15 Інструкції № 455).