21.01.2019

З декрету — у відпустку для догляду: визначаємо дату

Співробітниця установи перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, яка закінчується 11.01.2019 р. (п’ятниця). Згідно з листком непрацездатності працівниця повинна вийти на роботу 12.01.2019 р., тобто в суботу. Відразу після декрету жінка хоче піти у відпустку для догляду за дитиною до 3 років. З якої дати потрібно оформити їй таку відпустку: з 12.01.2019 р. чи з 14.01.2019 р., якщо в установі субота і неділя є вихідними днями?

Стаття 179 КЗпП і ст. 18 Закону про відпустки надають право жінці після «декретної» відпустки піти у відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Це соціальна відпустка. За бажанням жінки вона може бути надана їй повністю або частково в межах установленого періоду. Працівниця може неодноразово переривати цю відпустку, приступати до роботи, а потім знову оформляти відпустку, якщо виникла така необхідність.

Що із цього випливає? Законодавство не вимагає, щоб відпустка для догляду за дитиною до 3 років оформлялася безпосередньо після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Відпустка для догляду за дитиною може бути оформлена за бажанням працівниці з будь-якого дня.

Причому не обов’язково, щоб це був саме робочий день. Річ у тім, що тривалість відпусток розраховується в календарних днях (ч. 1 ст. 5 Закону про відпустки). Будь-яких норм, які зобов’язували б надавати відпустку працівникові з робочого дня або забороняли надавати відпустку з вихідного (святкового, неробочого) дня, чинне законодавство не містить.

Таким чином, у цій ситуації можливі обидва варіанти. Ви можете надати відпустку для догляду за дитиною до 3 років:

• або відразу після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тобто з вихідного дня 12.01.2019 р. (субота);

• або з першого робочого дня після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тобто з понеділка 14.01.2019 р.

Порушення трудового законодавства ані в першому, ані в другому випадку немає.

Нагадаємо: для того щоб скористатися правом на відпустку для догляду за дитиною до 3 років, працівниця повинна подати роботодавцеві:

1) заяву з проханням про надання такої відпустки. У ній працівниця зазначає дату початку відпустки і період, протягом якого вона планує перебувати в такій відпустці (наприклад, з 14.01.2019 р. до досягнення дитиною одного року, півтора років або трьох років);

2) копію свідоцтва про народження дитини.

На підставі цих документів роботодавець видає наказ (розпорядження) про надання працівниці відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку на період, зазначений у заяві.

Як правильно зазначити дату закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років у наказі про надання такої відпустки?

Працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, може в будь-який час перервати таку відпустку і вийти на роботу на умовах повного або неповного робочого часу. Тому в наказі про надання відпустки для догляду за дитиною до 3 років конкретну дату закінчення такої відпустки не зазначають. Текст наказу може бути таким: «Надати відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з 14.01.2019 р.».