21.01.2019

Про призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності

Лист Фонду соціального страхування України від 10.09.2018 р. № 6-14/Н-1231з-1589 (витяг)

<…>

Відповідно до статті 15 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105 (далі — Закон України № 1105) роботодавець зобов’язаний надавати та оплачувати застрахованим особам у разі настання страхового випадку відповідний вид матеріального забезпечення згідно з цим Законом.

Абзацом другим частини 1 статті 19 Закону України № 1105 визначено право громадян на матеріальне забезпечення і соціальні послуги із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, яке виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи строк випробування і день звільнення), якщо інше не передбачене законом.

Матеріальне забезпечення зі страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених законом, призначається і надається за основним місцем роботи (діяльності) (стаття 30 Закону України № 1105).

Частиною 2 статті 22 Закону України № 1105 визначено, що допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, виплачується Фондом застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за увесь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності) незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності, в порядку та розмірах, установлених законодавством.

Згідно з частиною 1 статті 31 Закону України № 1105 підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий в установленому порядку листок непрацездатності. Порядок і умови видачі, продовження і обліку листків непрацездатності, здійснення контролю за правильністю їх видачі встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, за узгодженням з Фондом.

Порядок, умови видачі і продовження листків непрацездатності визначені Інструкцією про порядок видачі документів, які засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455 (далі — Інструкція № 455), порядок заповнення — Інструкцією про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406.

Пунктом 2.1 Інструкції № 455 визначено, що у разі захворювання або травми на увесь період тимчасової непрацездатності до відновлення працездатності або до встановлення групи інвалідності медико-соціальною експертною комісією видається листок непрацездатності, що обчислюється в календарних днях.

Листок непрацездатності видається в день установлення непрацездатності, окрім випадків лікування в стаціонарі (пункт 2.5 Інструкції № 455).

Окрім цього, пунктом 2.6 Інструкції № 455 передбачено, що особам, які звернулися по медичну допомогу і визнані непрацездатними після закінчення робочого дня, листок непрацездатності може видаватися, з їх згоди, з наступного календарного дня.

Враховуючи викладене, якщо застрахована особа не виявила бажання отримати листок непрацездатності з наступного робочого дня (листок непрацездатності працівникові виданий після закінчення робочого дня), тимчасова непрацездатність у застрахованої особи починається з дня видачі листка непрацездатності (встановлення тимчасової непрацездатності), тобто перший день непрацездатності збігається з відпрацьованим робочим днем.

У такому разі допомога по тимчасовій непрацездатності застрахованій особі надається з другого дня тимчасової непрацездатності у формі матеріального забезпечення, що компенсує втрату заробітної плати, оскільки в перший день страхового випадку працівником відпрацьований повний робочий день згідно з графіком його роботи, за який йому має бути нарахована заробітна плата, при цьому відлік календарних днів тимчасової непрацездатності (перші п’ять календарних днів за рахунок коштів роботодавця) розпочинається з дати видачі листка непрацездатності.

Рішення про призначення матеріального забезпечення і надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування, яка створюється (обирається) на підприємстві, в установі, організації.

Комісія (уповноважений) із соціального страхування здійснює контроль за правильним нарахуванням і своєчасною виплатою матеріального забезпечення, приймає рішення про відмову в його призначенні, про припинення виплати матеріального забезпечення (повністю або частково), розглядає підстави і правильність видачі листків непрацездатності та інших документів, що є підставою для надання матеріального забезпечення і соціальних послуг.

Комісія (уповноважений) із соціального страхування виконує свої функції відповідно до положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, яке затверджується правлінням Фонду соціального страхування України.

Згідно з пунктом 2.2 Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 р. № 13, комісія (уповноважений) із соціального страхування зобов’язана розглядати підстави і правильність видачі і заповнення листків непрацездатності та інших документів, що є підставою для надання матеріального забезпечення.

Враховуючи викладене, листки непрацездатності, які видані і оформлені з порушенням вимоги відповідних нормативно-правових актів, мають бути повернені в заклади охорона здоров’я, якими вони були видані, для внесення необхідних виправлень. Тільки після цього комісія із соціального страхування може прийняти рішення про призначення або відмову в призначенні матеріального забезпечення у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

Заступник директора С. Лапчик