17.06.2019

Працівник-«окладник» відпрацював не увесь місяць: зарплату розраховуємо пропорційно відпрацьованим дням

Коментар до листа Держпраці від 27.05.2019 р. № 4340/4/4.1-ДП-19

Отримано офіційне роз’яснення Держпраці з приводу розрахунку зарплати працівника-«окладника» у разі, якщо він відпрацював не увесь місяць.

Дуже радує, що відповідь у листі Держпраці від 27.05.2019 р. № 4340/4/4.1-ДП-19, що коментується, така ж, як і в листі Мінсоцполітики від 15.04.2019 р. № 553/0/206-19.

Чому це питання таке важливе? Та тому, що розраховані суми зарплати при не повністю відпрацьованому місяці у працівника-«окладника» можуть «танцювати» то в плюс, то в мінус залежно від того, як їх розрахувати: виходячи з відпрацьованих робочих днів або виходячи з відпрацьованих робочих годин.

Цей момент завжди привертав до себе увагу перевіряючих з Держпраці.

Із звернень наших читачів ми дізналися, що при проведенні трудових перевірок деякі інспектори праці розуміють порядок розрахунку основної зарплати працівників, оплата праці яких здійснюється виходячи з окладу (місячної тарифної ставки) не так, як фахівці з Мінсоцполітики. На їх думку, на підприємствах з почасовою оплатою праці при розрахунку основної заробітної плати працівникам, оплата праці яких здійснюється виходячи з окладу (місячної тарифної ставки), потрібно діяти так. Оклад (місячну тарифну ставку) працівника поділити на норму робочого часу в годинах, установлену йому на місяць, за який здійснюється розрахунок (тобто, по суті, знайти годинний заробіток працівника), і помножити на кількість фактично відпрацьованих протягом місяця годин.

У результаті ті роботодавці, які розраховували зарплату при не повністю відпрацьованому місяці працівникові-«окладнику» виходячи з відпрацьованих робочих днів, могли наразитися на чималі штрафи.

Тому на сьогодні дуже важливим було отримати офіційну відповідь саме фахівців Держпраці. Отже, тепер можна бути упевненим, що офіційні позиції Мінсоцполітики і Держпраці збігаються.

Важливо! Зарплата працівника-«окладника» за місяць, який був відпрацьований не повністю через хворобу, відпустку тощо, має бути розрахована пропорційно фактично відпрацьованим ДНЯМ протягом цього місяця. При цьому тривалість установленого робочого тижня, а також щоденної роботи працівника протягом робочого тижня ролі не відіграє.

Упевнені, що на цьому можна поставити жирну крапку в спорі з перевіряючими щодо правильності розрахунку зарплати працівника-«окладника» у випадку не повністю відпрацьованого місяця.

Приклад. Працівникові встановлено шестиденний робочий тиждень (з понеділка по п’ятницю робочий день — 7 годин, у суботу — 5 годин). Його оклад склав 5000 грн. (доплат, надбавок і премій немає). У червні 2019 року працівник хворів (з 3 по 12 червня).

Розрахуємо зарплату за відпрацьовані дні червня.

Всього робочих днів за графіком роботи підприємства в червні 2019 року — 23 робочих дні. Відпрацював працівник — 14 робочих днів.

Сума зарплати за червень складе:

5000 : 23 x 14 = 3043,48 грн.