№6

Держслужбовець, червень, 2019/№ 6 Інші номери журналу ›
  • Сторінка антикорупціонера: погляд із середини на деякі актуальні питання. Конфлікт інтересів у посадових осіб юридичних осіб публічного права Сьогодні ми поговоримо про деякі аспекти врегулювання конфлікту інтересів у посадових осіб юридичних осіб публічного права. Відразу визначимося. Для цієї статті ми матимемо на увазі осіб, які зазначені у підпункті «а» пункту 2 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції», тобто посадових осіб юридичних осіб публічного права, які не зазначені у пункті 1 частини першої цієї статті.
  • Види порушень антикорупційного законодавства Розгляд приписів Національного агентства з питань запобігання корупції про проведення службових розслідувань засвідчує довільне трактування та невмотивоване застосування посадовцями цієї інституції (далі — НАЗК) поняття «правопорушення, пов’язане з корупцією». Ця стаття допоможе розібратися у поняттях: корупційне правопорушення, правопорушення, пов’язане з корупцією, порушення Закону України «Про запобігання корупції».
  • Робота у вихідний день: компенсація та розрахунок середньої зарплати У держоргані згідно з наказом керівника окремі держслужбовці залучалися до роботи 21 квітня 2019 року (неділя) тривалістю 4 години. Як компенсація за роботу в такий день одним працівникам надавався інший день відпочинку, іншим — оплата в подвійному розмірі. У червні окремим працівникам надається щорічна відпустка з виплатою матеріальної допомоги у розмірі середньомісячної заробітної плати. Як врахувати день роботи у вихідний при розрахунку суми матеріальної допомоги до відпустки, розкажемо у цій статті.
  • Чи є необхідність у Типовій формі посадової інструкції державних службовців?* Генеральний департамент з питань управління персоналом на державній службі НАДС отримав значну кількість запитів з боку служб управління персоналом та державних службовців щодо потреби у формуванні єдиного підходу до розроблення посадових інструкцій державних службовців.
  • Порядок проведення конкурсу: основні зміни Уряд постановою від 5 червня 2019 року № 462 вніс зміни до Порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2016 року № 246. У таблиці нижче наведемо порівняльний огляд основних змін (без додатків). У наступних випусках ми зробимо більш детальний огляд запропонованих змін.
  • Публічна інформація: наслідки несвоєчасної відповіді на запит Несвоєчасне надання відповіді на запит в порядку доступу до публічної інформації є окремим складом адміністративного правопорушення. Досить частими є випадки, коли після початку процедури притягнення до відповідальності розпорядник інформації надає запитувану відповідь, таким чином вважаючи, що конфліктна ситуація вичерпана. Для більшості запитувачів такого результату буде достатньо. Але не для всіх. Є й ті, які захочуть довести справу до кінця. Чи можлива подальша процедура після фактичного надання відповіді на запит після завершення строків, давайте розбиратись.
  • Запит прокурора: зразок відповіді про відмову Час іде, а віз у деяких регіонах і нині там. Звернень до редакції нашого видання з моменту прийняття нового Закону України «Про прокуратуру» від 14.10.2014 р. № 1697-VII не стає менше. Здавалося б, ця тема настільки вже проаналізована й по літерах розкладена, але ні. Органи прокуратури як направляли звернення ОМС, так і направляють. Як вимагали надавати проекти рішень, рішення та договори, так і далі це роблять, прикриваючись статтею 23 свого профільного закону. Ще при цьому намагаються встановити строки, протягом яких ОМС має надати перелік запитуваних документів. Іноді такий строк становить один день. Пропонуємо до вашої уваги типову відповідь на такі запити.
  • Методичні пропозиції щодо розроблення програмного модуля «Система моніторингу ключових показників ефективності державних службовців категорій «Б» та «В» Матеріал підготовлено Генеральним департаментом з питань управління персоналом на державній службі Національного агентства з питань державної служби
  • Хвороба VS відпустка У відпустці кожен прагне оздоровитися. Але, на жаль, так виходить не завжди. Замість красивого загару іноді до відпускників «липне» недуга. Підсумок: відпустка «згоріла» — настрій на нулі. Що робити? Хворому відпускникові не варто засмучуватися, відпустка не «згорає». А ось перед роботодавцем стоїть складніше завдання: улагодити усі формальності з документами, фінансами, звітами і, найголовніше, не порушити права працівника. Про те, як це зробити, читайте в цій статті.
  • Помилка в наказі про звільнення: що робити Як відомо: «Не помиляється той, хто нічого не робить, а хто робить — помиляється». А що робити, якщо абсолютно випадково до наказу про звільнення закралася помилка? Чи вважається такий працівник незаконно звільненим і чи потрібно його поновлювати на роботі? Давайте розбиратися.
  • Відпустка «за свій рахунок» за декількома підставами Працівниця установи має інвалідність III групи і виховує двох дітей віком до 15 років. Чи може вона претендувати на неоплачувану відпустку за декількома підставами?
  • «Трудові» норми відсторонення від роботи До редакції журналу надійшло запитання стосовно підстав та процедури відсторонення посадових осіб ОМС від роботи. Не дивно, адже для ОМС важливо розуміти, хто саме та в яких випадках має право відсторонити посадову особу від роботи, і яка процедура повинна бути дотримана згідно з нормами чинного законодавства.
  • Громадянин ініціює розгляд відеозапису щодо порушення етики державного службовця Чи може пересічний громадянин на особистому прийомі у керівництва РДА ініціювати розгляд на дисциплінарній комісії відеозапису, який зробив сам на свій телефон, щодо, на його думку, порушення етики державного службовця начальником управління?
  • Строк дії дисциплінарного стягнення Якими є строки дії дисциплінарних стягнень, що встановлюються до державного службовця, і яку інформацію потрібно зазначити при оформленні такого стягнення?
  • Щодо визнання нечинною постанови КМУ від 26.04.2017 № 295 «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» Апеляційний суд м. Києва визнав нечинною постанову КМУ від 26.04.2017 № 295 «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі — постанова № 295). Ознайомитись з рішенням суду: reyestr.court.gov.ua/Review/81727463.
  • Щодо визначення дня звільнення за прогул Лист Міністерства соціальної політики України від 22.04.2019 р. № 82/0/22-19/133
  • Дата звільнення за прогул: одвічна проблема Коментар до листа Мінсоцполітики від 22.04.2019 р. № 82/0/22-19/133
  • Щодо виплати працівникові окладу (місячної тарифної ставки) у випадку, коли ним не відпрацьовано місячну норму праці Лист Державної служби України з питань праці від 27.05.2019 р. № 4340/4/4.1-ДП-19
  • Працівник-«окладник» відпрацював не увесь місяць: зарплату розраховуємо пропорційно відпрацьованим дням Коментар до листа Держпраці від 27.05.2019 р. № 4340/4/4.1-ДП-19
  • Щодо розрахунку лікарняних Лист Фонду соціального страхування України від 06.03.2019 р. № 554-03-1
  • Розбираємо особливості розрахунку лікарняних Коментар до листа Фонду соцстраху від 06.03.2019 р. № 554-03-1
  • Зміни в порядку організації та ведення військового обліку У лютому 2019 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань військового обліку» від 6 лютого 2019 року № 74. З метою удосконалення військового обліку призовників і військовозобов’язаних цією постановою були внесені зміни до Положення про військові комісаріати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 червня 2013 року № 389, Порядку проведення спеціальної перевірки осіб, які претендують на зайняття посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, та посад з підвищеним корупційним ризиком, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 червня 2015 року № 171, та Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 року № 921. У цій статті розглянемо нововведення, які стосуються ведення військового обліку, у порядку їх важливості.
  • Податкова соціальна пільга — економія та мотивація до праці Серед законних способів зекономити є цілком проста можливість — скористатись податковою соціальною пільгою. Це не просто можливість певною мірою збільшити дохід у вигляді заробітної плати за рахунок зменшення податку. Адже оформлення податкової пільги також може бути додатковою мотивацією до праці. Що являє собою ця пільга, хто має право її оформити? У чому є практична дієва функція юрисконсультів та служби управління персоналу держоргану в інформуванні та сприянні у наданні соціальних благ своїм працівникам? Як варто роботодавцю уважніше вирішувати ці соціальні питання, аби мінімізувати можливі судові ризики в перспективі? Про це і не тільки поговоримо докладніше.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі