16.03.2020

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років…

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років, звісно, не така популярна, як відпустка для догляду за дитиною до 3 років. Однак нею працюючі жінки користуються не так уже й рідко. У якому випадку працівниця може взяти відпустку до досягнення дитиною 6-річного віку? Як оформити її документально? Про це поговоримо в нашій статті.

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

КЗпП — Кодекс законів про працю України.

Закон про відпустку — Закон України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР.

Якщо дитина, якій ось-ось виповниться 3 роки, потребує домашнього догляду, мама може оформити відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, зазначеною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення дитиною 6-річного віку (далі — відпустка для догляду від 3 до 6 років).

Таке право жінці надають ст. 179 КЗпП і п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки. Відмовити в наданні працівниці такої відпустки роботодавець не має права.

На відміну від відпустки для догляду за дитиною до 3 років, яка належить до соціальних відпусток, відпустка до 6 років належить до відпусток без збереження заробітної плати (п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки). Звісно, цей вид відпустки не оплачується. Відпустку для догляду від 3 до 6 років жінка може взяти відразу безпосередньо після закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років. Не втрачається це право й у разі, якщо після закінчення відпустки для догляду до 3 років мама вийшла на роботу, але у зв’язку із частими хворобами дитини виникла необхідність узяти відпустку для догляду за нею від 3 до 6 років.

Ба більше, жінка може перервати цю відпустку, стати до роботи, а потім знову оформити її, якщо є така необхідність і це підтверджує медичний висновок. У загальному випадку відпустка для догляду від 3 до 6 років закінчується в день виповнення дитині 6 років або раніше, якщо це зазначено в медичному висновку.

ДОКУМЕНТАЛЬНЕ ОФОРМЛЕННЯ ВІДПУСТКИ

Щоб скористатися своїм правом на таку відпустку, працівниця подає роботодавцеві:

1) заяву. У ній вона зазначає дати початку і закінчення відпустки. Ці дати повинні вписуватися в період (чи відповідати йому), зазначений у медичному висновку про необхідність у домашньому догляді за дитиною;

2) довідку за формою № 080-1/о, затвердженою наказом МОЗ від 11.06.2012 р. № 430. Ця довідка підтверджує необхідність домашнього догляду за дитиною;

3) свідоцтво про народження дитини (хоча, швидше за все, цей документ вже й так є у служби управління персоналом).

На підставі отриманих документів керівник підприємства видає наказ (розпорядження) про надання відпустки без збереження заробітної плати для догляду за дитиною.

Майте на увазі! У більшості випадків строк дії довідки за формою № 080-1/о — 6 місяців. Якщо після закінчення цього строку дитина все ще потребує догляду, видається новий медичний висновок. Його потрібно своєчасно отримати і надати роботодавцеві разом із заявою про продовження відпустки для догляду від 3 до 6 років.

Після отримання від працівниці нового комплекту документів роботодавець видає наказ (розпорядження) про продовження такої відпустки.

ВІДПУСКНИЙ І СТРАХОВИЙ СТАЖ

Давайте розберемося, чи включається період відпустки для догляду за дитиною від 3 до 6 років до стажу роботи, що надає право на щорічну відпустку, і до страхового стажу для оплати лікарняного?

Розпочнемо зі щорічної відпустки. Тут усе чітко. Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки до стажу роботи, що надає право на щорічну основну відпустку, не включається період перебування у відпустці без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до 6 років.

Те ж саме стосується й щорічних додаткових відпусток, передбачених ст. 7 і 8 Закону про відпустки.

Тепер про лікарняний. Розмір оплати лікарняного листа залежить від страхового стажу застрахованої особи. За останні декілька років порядок визначення «лікарняного» страхового стажу неодноразово змінювався. У результаті маємо таке.

Час відпустки для догляду від 3 до 6 років, у якій працівниця перебувала в період:

— до 28.02.2001 р. — до «лікарняного» страхового стажу зараховується;

— починаючи з 28.02.2001 р. — ні.

ГАРАНТІЇ ПРАЦІВНИКАМ У ВІДПУСТЦІ ДЛЯ ДОГЛЯДУ ДО 6 РОКІВ

За весь період перебування у відпустці для догляду від 3 до 6 років за працівницею зберігають робоче місце (ст. 2 Закону про відпустки).

Звільнення. Роботодавець не має права звільнити працівницю за власною ініціативою в період її відпустки для догляду за дитиною від 3 до 6 років.

Виняток — повна ліквідація підприємства, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням (ч. 3 ст. 184 КЗпП). Також роботодавець зобов’язаний працевлаштувати працівницю, з якою укладений строковий трудовий договір, якщо дата закінчення такого договору припадає на період її відпустки для догляду за дитиною від 3 до 6 років.

Але! Жодних заборон на звільнення таких осіб під час відпустки за власним бажанням або за згодою сторін у трудовому законодавстві немає.

Лікарняні. Жінці, яка перебуває у відпустці до 6 років і не працює, не оплачуються періоди тимчасової непрацездатності.

Декретні. Якщо в жінки, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 6 років, виникає право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, то в цьому випадку листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами видається й оплачується на загальних підставах.

ВІДПУСТКА ДО 6 РОКІВ ДЛЯ ІНШОГО ЧЛЕНА СІМ’Ї

Замість мами у цю відпустку можуть піти працюючі тато дитини, бабуся, дідусь чи інші родичі, які фактично доглядатимуть за нею. Причому відпустка для догляду від 3 до 6 років може бути надана зазначеним особам навіть у разі, коли мама дитини перебуває у відпустці для догляду за молодшою дитиною до досягнення нею трирічного віку (далі — відпустка для догляду до 3 років).

Річ у тому, що законодавство не обмежує права працівників у наданні відпустки без збереження заробітної плати. А відпустка до 6 років належить саме до такого виду відпустки (із цього приводу є стареньке, але й досі актуальне роз’яснення Мінсоцполітики в листі від 01.09.2011 р. № 252/13/133-11).

ВИСНОВКИ

Якщо дитина потребує домашнього догляду, що підтверджується медичним висновком, працююча матуся має право на неоплачувану відпустку для догляду від 3 до 6 років.

Підставою для надання такої відпустки є заява працівниці та довідка за формою № 080-1/о.