18.05.2020

Кому в раді підпорядкувати спеціаліста з надзвичайних ситуацій?

У сільській раді об’єднаної територіальної громади запровадили посаду спеціаліста з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення. Він має працювати у відділі й мати свого керівника чи має підпорядковуватися виключно голові сільської ради? (Донецька обл.)

Відразу потрібно сказати, що в питанні утворення такого відділу наразі є чинним Типове положення про підрозділ з питань цивільного захисту суб’єкта господарювання, затверджене наказом МВС від 20.04.2017 р. № 325. Відповідно до цього положення підрозділ з питань цивільного захисту підпорядкований та підзвітний безпосередньо керівникові суб’єкта господарювання.

Якщо суб’єкт господарювання перебуває у сфері управління центрального органу виконавчої влади, районної, районної у м. Києві державної адміністрації, виконавчого органу міської, селищної, сільської рад, його підрозділ з питань цивільного захисту також підзвітний цим органам (п. 2 Положення). Утім означені вимоги встановлені для підрозділу суб’єкта господарювання, а не для виконавчого органу ОМС.

Сільська, селищна, міська, районна у місті рада у межах затверджених нею структури і штатів може створювати відділи, управління та інші виконавчі органи для здійснення повноважень, що належать до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад (ч. 1 ст. 54 3акону № 280*).

* 3акон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 р. № 280/97-ВР.

Відділи, управління та інші виконавчі органи ради підзвітні й підконтрольні раді, яка їх утворила, підпорядковуються її виконавчому комітету, сільському, селищному, міському голові, голові районної у місті ради (ч. 2 ст. 54 3акону № 280).

Керівники відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради призначаються на посаду і звільняються з посади сільським, селищним, міським головою, головою районної у місті ради одноособово, а у випадках, передбачених законом, — за погодженням з відповідними органами виконавчої влади (ч. 3 ст. 54 3акону № 280).

Спеціалісти виконавчих органів сільських рад — посадові особи місцевого самоврядування віднесені до сьомої категорії посад (ч. 1 ст. 14 3акону № 2493**).

** 3акон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493.

Служба в органах місцевого самоврядування (ОМС) — це професійна, на постійній основі діяльність громадян України, які займають посади в органах місцевого самоврядування, що спрямована на реалізацію територіальною громадою свого права на місцеве самоврядування та окремих повноважень органів виконавчої влади, наданих законом (ст. 1 3акону № 2493).

Виконавчі органи сільських, селищних, міських рад, крім повноважень, передбачених Законом № 280, здійснюють й інші надані їм повноваження.

Так, повноваження ОМС у сфері цивільного захисту визначає ч. 2 ст. 19 КЦЗ***.

*** Кодекс цивільного захисту України.

Щоб забезпечити виконання означених функцій, ОМС може утворити відповідний виконавчий орган або ввести до штату виконавчих органів посаду спеціаліста з питань цивільного захисту. КЦЗ не встановлює спеціальних вимог до цього виконавчого органу, у тому числі щодо підпорядкування.

Тож спеціаліст з питань цивільного захисту виконавчого органу сільської ради необов’язково має підпорядковуватися сільському голові.