20.03.2023

Поділ додаткової відпустки за ненормований робочий день

Чи можливо ділити додаткову відпустку за роботу з ненормованим робочим днем? Наприклад, узяти спочатку 3 календарних дні (до 24 основних), а потім ще 4?

Так, можливо!

Більше того, на додаткову відпустку за ненормований робочий день поширюються загальні правила перенесення і продовження відпусток, установлені ст. 11 Закону про відпустки. Зокрема, це стосується й випадку, коли працівник, перебуваючи в такій відпустці, захворіє. Відпустка тоді підлягає перенесенню або продовженню.

Якщо працівник, що має право на додаткову відпустку за ненормований робочий день, з якихось причин не скористався цим правом, то він може використати цю відпустку пізніше або, у разі звільнення, отримати за неї компенсацію.

Зверніть увагу! Якщо за посадою встановлений ненормований робочий день і «відпускний» стаж дозволяє, то така відпустка може бути надана і за основним місцем роботи, і за сумісництвом. Але ненормований робочий день може не застосовуватися для працівників, зайнятих на роботі з неповним робочим днем.

Водночас Мінсоцполітики, зокрема, в листі від 10.10.2017 № 2536/0/101-17/284 погодилося, що працівникам з неповним робочим днем може надаватися щорічна додаткова відпустка за ненормований робочий день на умовах, визначених у колективному договорі. Тому роботодавці мають право самостійно визначати, чи можна вважати, що працівник з неповним робочим днем працює в умовах ненормованого робочого дня і, відповідно, надавати або не надавати йому щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день.

Відповідне рішення обов’язково має бути зафіксоване в колективному (трудовому) договорі.