№7

Поради, консультації Інші номери журналу ›
  • Деякі види відпусток: особливості надання
  • Сім справ кадровика наприкінці 2023 року та на початку 2024 року Кожного року, у період коли один добігає кінця, а інший розпочинається, працівникам різних підрозділів підприємств додається роботи. Не є винятком і кадровики. Тож зараз поговоримо з вами про 7 справ, які слід виконати кадровику або підготуватися до їх виконання.
  • Статус посадової особи присвоєно помилково: дії ОМС В ОМС призначено працівника, якому помилково надано статус посадової особи (присвоєно ранг за відповідною категорією посад, виплачувалася надбавка за стаж та надавалася відповідна відпустка). Помилку виявили майже через рік після призначення. Які подальші дії установи щодо скасування статусу та виправлення податкової звітності?
  • Декретна відпустка та викладацька діяльність: продовжувати чи ні Посадова особа ОМС перебуває у декретній відпустці. До цього викладала також у школі. Чи можна, не перериваючи декретну відпустку, продовжити викладання в навчальному закладі (6 год), проте вже в іншому закладі?
  • Відпустка працівнику ВПО без збереження заробітної плати Працівник, який працює в ОМС з 15 листопада, планує написати заяву без збереження з/п згідно з частиною 4 статті 12 Закону № 2136, як ВПО, до 6 лютого 2024 року із звільненням 6 лютого. Який документ він повинен пред’явити для видання наказу та як правильно здійснити звільнення, які відпустки компенсувати при звільненні та який код проставляти в табелі на час відпустки та у день звільнення 6 лютого 2024 року?
  • Довідка ВПО без виплат: отримувати чи ні Евакуйований працівник не бажає отримувати довідку про внутрішнє переміщення, мотивуючи свою відмову так: «Отримання довідки ВПО не означає автоматичне призначення допомоги. Тоді навіщо її отримувати?». Чи правомірно це?
  • Повноцінна робота чи безоплатне стажування «У принципі, людина нам підходить, але пропонуємо їй 2 місяці безоплатного стажування, щоб вирішити, буде вона у нас працювати чи ні.» Якщо ви чуєте від керівника таку фразу, то готуйтесь опонувати, бо законодавчі норми кажуть про інше.
  • Записи до трудової книжки: окремі нюанси внесення Лист Мінекономіки від 08.11.2023 № 4706-05/60275-09 (витяг)
  • Cкасування статусу ВПО: що потрібно знати Статус внутрішньо переміщеної особи дає право на визначені законодавством виплати та пільги. Однак за певних обставин цей статус можна втратити. Які підстави для скасування довідки ВПО та як цього уникнути, якщо тривала відсутність людини за місцем проживання обумовлена обʼєктивними причинами?
  • Інформація про автотранспорт: хто, кому і коли подавати Хто з суб’єктів господарювання і кому має повідомляти про наявний у них автотранспорт, коли це потрібно робити? Чи чекає якась відповідальність за неповідомлення?
  • Упорядкування надання та використання відпусток: законодавчий погляд 2 листопада 2023 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань» // реєстраційний № 8313*.
  • Прийняти на роботу не можна відмовити Незаконна відмова в прийнятті на роботу вважається грубим порушенням законодавства про працю. Відповідно до Конституції України і КЗпП України забороняється необґрунтована відмова у прийнятті на роботу без будь-яких мотивів або з підстав. Давайте розберемося, як це зафіксовано у трудовому законодавстві.
  • Нормативні зміни та гарантії працевлаштування осіб з інвалідністю 6 листопада 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю» від 18 жовтня 2022 року, яким викладено у новій редакції статтю 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21 березня 1991 року № 875-ХІІ (далі – Закон № 875). Східне міжрегіонального управління Держпраці опублікувало на своєму сайті* відповідне роз’яснення.
  • Працюємо… коли ми вдома Працівник працює у будь-якому місці за власним вибором або — вдома! Погодьтеся, ще донедавна для роботодавця це звучало критично! Яка робота вдома? А як же дисципліна, контроль за виконанням роботи тощо? Зараз такою формою роботи нікого не здивувати. Так, не здивувати, але є нюанси! Тож давайте поговоримо про надомну роботу.
  • Надомники та дистанційники: питання трудових спорів Чи встановлена відповідальність для роботодавця за порушення норм, визначених для запровадження надомної чи дистанційної роботи?
  • Сумісник, не сумісник, сумісник..: зміна статусу працівника Працівник, який був прийнятий за сумісництвом, повідомив, що звільнився з основного місця роботи й надалі хоче, щоб сумісництво стало основною роботою. Як оформити зміну статусу?
  • Чи є сумісництвом підприємницька діяльність працівника Підприємство взяло на роботу особу, яка здійснює підприємницьку діяльність. Чи буде вважатися робота на підприємстві основною, чи потрібно людину оформлювати як сумісника?
  • Розірвання строкового трудового договору: ініціатива працівника У серпні цього року Східне міжрегіональне управління Держпраці пояснило, що у працівника відсутнє право з власної ініціативи розірвати строковий трудовий договір, попередивши про це роботодавця за 2 тижні! Чи дійсно працівник не може так зробити, давайте розбиратися.
  • Гарантії та пільги присяжним на час виконання ними обов’язків у суді Лист Міністерства економіки України від 24.03.2023 № 4706-05/12895-09 (витяг)
  • Гарантії педагогічному працівнику, який проходить військову службу Лист Держпраці від 06.09.2023 № 3099/2/2.1-23а (витяг)
  • Гарантії працівнику-донору Лист Міністерства економіки України від 14.09.2023 № 4706-05/49165-09 (витяг)
  • Компенсації за невикористані відпустки: зміни при обчисленні середньої Лист Мінекономіки від 03.10.2023 р. № 4707-05/53176-07
  • KPI для бухгалтерської служби: місія здійсненна KPI (Key Perfomance Indicator) — це показник виконання поставленої мети. Мета — це результат, який ми хочемо отримати, поліпшивши якийсь із процесів. У цій статті поговоримо про визначення KPI для бухгалтерської служби.
  • Відкликаємо працівника з відпустки Працівник перебуває у щорічній відпустці, але терміново потрібен на роботі. Що робити? Роботодавець одразу згадує про відкликання із відпустки. Проте трудове законодавство на боці відпочинку працівника, а тому із таким відкликанням роботодавцям слід бути насторожі. Про нюанси і підводне каміння такого управлінського рішення — у цій статті.
  • Податкова і ТЦК: обмін інформацією про працівників 18 жовтня набрав чинності Порядок електронної інформаційної взаємодії Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів і Державного реєстру фізичних осіб — платників податків, затверджений спільним наказом Мінфіну та Міноборони від 21 серпня 2023 року № 494/446 (далі — Порядок). Що передбачає Порядок, яку інформацію про працівників отримає від ДПС Міноборони, розповімо у цьому матеріалі.
  • Застосування трудового договору з нефіксованим робочим часом Трудовий договір з нефіксованим робочим часом — це особливий вид трудового договору, умовами якого не встановлено конкретний час виконання роботи. Чи можна застосовувати положення підсумованого обліку робочого часу для умов виконання роботи за ТДНЧ?
  • Обов’язки роботодавців щодо працівників з ВІЛ/СНІДом Міжнародна організація праці (далі — МОП) розробила Практичний посібник «ВІЛ/ СНІД та сфера праці» *задля визначення принципів боротьби з епідемією ВІЛ/СНІДу у сфері праці та в рамках забезпечення гідних умов праці. Коротко про рекомендації розповімо у цьому матеріалі.
  • Неповний робочий час та відпустка для догляду за дитиною до 3 років Жінка, не виходячи з відпустки для догляду за дитиною до 3 років, хоче працювати на умовах неповного робочого часу. Якої тривалості може бути її робочий день?
  • Стаття 265 КЗпП: порушення та відповідальність Кодекс законів про працю України у нормах ст. 265 передбачив цілу низку стягнень за порушення трудового законодавства. Які тут є нюанси, розглянемо у цій статті.
  • «Подвійний декрет»: як роботодавцю не заплутатися На період перебування у декретній відпустці основного працівника на його місце була прийнята на роботу працівниця. Після року роботи вона сама пішла у декретну відпустку. У листопаді цього року має проводитися реорганізація нашої юридичної особи і буде застосований новий штатний розпис. Більше того, на нову посаду (згідно з новим штатним) виходить основний працівник. Що робити з тимчасовим працівником?
  • «Декретне» місце, зміна штатного розпису і переведення «строковика» Штатним розписом підприємства було передбачено одну штатну одиницю маркетолога. Працівниця, яка обіймала цю посаду, оформила відпустку для догляду за дитиною. На період її відпустки прийнято іншого працівника за строковим трудовим договором. У зв’язку із розширенням штату плануємо ввести до штатного розпису додаткову штатну одиницю маркетолога. Керівник хоче перевести «строковика», що працює на «декретному» місці, на новоутворену посаду як постійного працівника, а на «декретне» місце взяти іншого «строковика». Як правильно оформити такі дії? В якому випадку безстроковий трудовий договір може стати строковим?
  • Батько у відпустці для догляду за дитиною до 6 років У сім’ї працівника троє дітей — 1,5, 4 і 10 років. У відпустці для догляду за молодшою дитиною перебуває мати. Середня дитина потребує домашнього догляду згідно з медичним висновком. Чи може правом на відповідну відпустку для догляду за нею скористатися батько?
  • Неповний робочий час: індивідуальні нюанси Працівник звернувся до керівництва установи з проханням установити йому неповний робочий час з 01.10.2023 — змінити 40-годинний робочий тиждень на 30-годинний (з оплатою праці на 0,75 ставки). Бажаний графік роботи такий: з понеділка по середу — з 08:00 до 17:00 (перерва на обід — з 12:00 до 13:00), у четвер — з 08:00 до 15:00 (перерва на обід — з 12:00 до 13:00), п’ятниця — вільний від роботи день, субота і неділя — вихідні дні. Чи повинен роботодавець запровадити неповний робочий час із графіком роботи, за яким бажає працювати працівник, або він все ж таки може наполягати на графіку роботи, який задовольняє інтересам робочого процесу? Як правильно скласти наказ про установлення неповного робочого часу з указаним графіком роботи, зокрема чи необхідно у цьому наказі прописувати фразу «з оплатою праці пропорційно відпрацьованому часу»?
  • Нюанси надання відпусток внутрішнім сумісникам Стосовно надання відпусток внутрішнім сумісникам у першу чергу виникають такі запитання: «Обов’язково (чи можливо) сумісникам йти у відпустку одночасно з відпусткою за основним місцем роботи?» і «Чи поширюється право працівника на додаткові відпустки, якими він користується за основним місцем роботи, на роботу за сумісництвом?». Відповідаємо.
  • Звільнення через скорочення штату до закінчення 2 місяців На підприємстві прийнято рішення про скорочення штату персоналу. Працівників, яких передбачається звільнити через скорочення штату, письмово попереджено за два місяці. Проте є особи, які бажають звільнитися за підставою «скорочення штату працівників» до закінчення двомісячного строку попередження. Чи може керівник задовольнити таке прохання працівників? Якщо так, то чи виплачувати таким працівникам вихідну допомогу?
  • Перевикористана щорічна основна відпустка та звільнення 01.03.2023 на роботу було прийнято юриста. У вересні він скористався щорічною основною відпусткою тривалістю 24 календарних дні. Ця особа звільнилася у порядку переведення 03.10.2023. Чи повинні були ми при проведенні з ним остаточного розрахунку утримувати відпускні, виплачені за надані «наперед» 5 календарних днів щорічної основної відпустки?
  • Табель обліку робочого часу: визначення та застосування У своїй роботі служби персоналу щомісяця мають справу з кадровими документами, зокрема з Табелем обліку використання робочого часу. Про деякі нюанси ведення поговоримо у цьому матеріалі.
  • Трудові штрафи та строки давності Чи існують строки давності для притягнення до відповідальності за порушення законодавства про працю на підставі ст. 265 КЗпП?
  • Звільняємо працівника-пенсіонера: виплата вихідної допомоги У нашій установі відбувається скорочення штату. У зв’язку з цим підлягає звільненню працівник, який отримує пенсію за вислугу років. Чи виплачувати йому вихідну допомогу? Чи можна виплатити такому працівнику вихідну допомогу у разі, якщо він звільниться за власним бажанням до закінчення двомісячного строку попередження про звільнення через скорочення штату?
  • Звільнення посеред навчальної відпустки: нюанси Працівник, перебуваючи у навчальній відпустці для здачі сесії у зв’язку із навчанням у виші заочно, звільняється на підставі ст. 38 КЗпП (за власним бажанням за наявності поважної причини). При цьому трудовий договір із ним розривається до закінчення навчальної відпустки, за усі дні якої він уже отримав відпускні. Чи необхідно при проведенні остаточного розрахунку із цим працівником утримати з нього оплату за дні навчальної відпустки, які припадають на період після звільнення?
  • Відпустка «за свій рахунок»: як визначити дні щорічної відпустки Працівниця за повністю відпрацьований робочий рік має право на щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарних дні та щорічну додаткову відпустку за роботу в умовах ненормованого робочого дня тривалістю 4 календарних дні (згідно з колективним договором). За перший і другий робочі роки щорічні відпустки використані нею в повному обсязі. На третій робочий рік цієї працівниці припадає відпустка без збереження зарплати у зв’язку із сімейними обставинами тривалістю 15 календарних днів. Чи включається відпустка без збереження зарплати до стажу для надання щорічних основної та додаткової відпусток за роботу в умовах ненормованого робочого дня?
  • Відпускні виплачено після відпустки — які наслідки Роботодавець виплатив працівнику відпускні не до початку відпустки, а після її закінчення. Яка відповідальність передбачена за це для роботодавця?
  • Відпустка без збереження зарплати частинами: а так можна? Працівник установи скористався 3 календарними днями відпустки без збереження зарплати за сімейними обставинами у січні 2023 року. Зараз він знову надав заяву про надання такої відпустки тривалістю 5 календарних днів. Керівництво установи згодне задовольнити прохання працівника. Проте спеціалісти служби персоналу наполягають, що відпустка без збереження зарплати не підлягає поділу. Чи дійсно це так?
  • Спочатку — відпустка, потім — звільнення При звільненні працівника роботодавець має «закрити» зобов’язання перед ним щодо надання невикористаних днів щорічної відпустки та, за наявності, соцвідпустки на дітей. Як правило, роботодавець виплачує грошову компенсацію за невикористані дні таких відпусток. Але не виключено, що працівник звернеться із бажанням скористатися невикористаною відпусткою із наступним звільненням.
  • Несвоєчасна інформація про інвалідність та щорічна відпустка При працевлаштуванні у 2009 році працівник не повідомив про свою інвалідність, а поінформував про неї тільки у 2023 році. Чи міг роботодавець самостійно довідатися про те, що працівник є інвалідом? Якщо роботодавець дізнався про інвалідність працівника із запізненням, то що робити із щорічною відпусткою?
  • Навчальна відпустка: надаємо без проблем Ваш працівник — студент вишу приніс довідку-виклик на сесію? То надайте додаткову оплачувану відпустку у зв’язку з навчанням. Під час оформлення цієї відпустки читайте наші змістовні пояснення до топових ситуацій із надання навчальних відпусток працівникам-студентам, які здобувають знання у вишах.
  • Розлучена жінка підтверджує право на соцвідпустку «на дітей» Працівниця установи — розлучена жінка, яка має дитину віком 10 років. Чи має вона право на соціальну відпустку, установлену ст. 19 Закону України «Про відпустку», якщо, крім заробітної плати, вона отримує аліменти? Які документи необхідно їй надати для підтвердження такого права і як часто їх потрібно оновлювати?
  • Військовий облік жінок: обов’язок та нюанси ведення Тема військового обліку жінок останніми тижнями знову набула актуальності та розголосу. У всіх новинних матеріалах ідеться про дату 1 жовтня 2023 року, але ніде не зазначається, чому саме з цією датою пов’язаний обов’язковий військовий облік жінок. У цій статті розберемо, «звідки ростуть ноги» у вимоги стати на облік жінкам відповідних професій, проаналізуємо норми, що регулюють питання обліку, а також нагадаємо нюанси ведення військового обліку жінок на підприємствах, в установах та організаціях.
  • Cтроковий трудовий договір та відпустка з подальшим звільненням: нюанси Строк дії трудового договору із працівником закінчується 30.09.2023. Цей працівник не скористався 5 календарними днями щорічної відпустки. Він бажає реалізувати право на щорічну відпустку днями відпочинку саме з 30.09.2023 і звільнитися в останній день цієї відпустки. Керівництво наполягає на виплаті грошової компенсації за невикористані 5 календарних днів щорічної відпустки. Чи має право роботодавець відмовити у задоволенні бажання працівника?
  • Пенсіонер — інвалід: відпустка «за свій рахунок» за однією чи двома підставами Працівнику установи у липні призначили пенсію за віком. При цьому він продовжує працювати. У серпні йому установили III групу інвалідності. Чи може він скористатися правом на відпустку без збереження заробітної плати за двома підставами (як пенсіонер і як інвалід III групи) загальною тривалістю 60 календарних днів на рік?
  • Соцвідпустка на дітей за основним місцем роботи та за сумісництвом: як надавати Працівниця має право на соцвідпустку на дітей як мати двох дітей віком до 15 років. У 2022 році вона працювала у нашій установі (основне місце роботи) на повну ставку і отримала право на таку соцвідпустку. Скористатися соцвідпусткою за 2022 рік жінка бажає у 2023 році. Але з січня 2023 року працівниця здійснює трудову діяльність у нашій установі ще й за сумісництвом на 0,25 ставки. Чи має право працівниця скористатися соцвідпусткою на дітей за 2022 рік одночасно за основним місцем роботи і за сумісництвом? Яка ситуація із соцвідпусткою на дітей за 2023 рік?
  • Відсторонення працівника від роботи за КЗпП Відсторонення працівника від роботи передбачено у статті 46 КЗпП України. Роботодавець має відсторонити працівника від роботи у певних випадках. У законодавстві відсутнє чітке визначення поняття «відсторонення від роботи», що на практиці призводить до помилок у застосуванні цього положення законодавства. Які є нюанси при застосуванні цих норм?
  • Судова практика: звільнення працівників за ініціативою власника Зараз існує досить багато проблем, пов’язаних з правовим врегулюванням питань щодо звільнення працівників. Проблема недосконалості чинного законодавства не оминула й питання звільнення працівників за ініціативою власника. Це зумовлено перш за все застарілістю основного законодавчого акта, який врегульовує трудові відносини працівників та роботодавців, — Кодексу законів про працю України.
  • Про підстави звільнень з ініціативи власника Звільнення працівників з ініціативи власника або уповноваженого ним органу може здійснюватись не тільки з підстав, передбачених статтями 40 та 41 КЗпП. Які це випадки і якими законодавчими нормами вони регулюються?
  • Переведення чи переміщення Наказом по управлінню працівника переведено з посади завідувача одним сектором на посаду завідувача іншим сектором. Працівник не погодився з таким переведенням. Чи правомірними є дії працівника?
  • Захворіла тітка: чи може працівник оформити відпустку «за свій рахунок» Працівник нашої установи надав медичний висновок, у якому йдеться про необхідність у сторонньому догляді особи. Працівник стверджує, що ця особа — його тітка (сестра матері). На підставі такого документа він бажає скористатися відпусткою без збереження зарплати. Чи зобов’язана адміністрація установи задовольнити його прохання, адже йдеться про догляд за тіткою, а не за дружиною або дітьми?
  • Новий працівник не став до роботи: дії роботодавця Два тижні тому ми оформили нового працівника (було видано наказ, внесено запис до трудової книжки). Але у встановлений строк він так і не приступив до виконання трудових обов’язків. Тепер він з’явився. Як правильно звільнити такого працівника?
  • Щорічна відпустка одночасно за декілька періодів і підстав Працівник нашої установи з 31.08.2023 бажає скористатися щорічною відпусткою за 2021 робочий рік тривалістю 12 календарних днів і за 2022 робочий рік тривалістю 14 календарних днів, соцвідпусткою на дітей за 2022 і 2023 роки тривалістю 20 календарних днів. Як оформити надання таких відпусток: однією заявою від працівника і одним наказом про надання цих відпусток або ж для кожної відпустки має бути окрема заява і окремий наказ про надання відпустки?
  • Зміна місця роботи без зміни установи Особа працювала в установі за сумісництвом, а тепер написала заяву про переведення на основне місце роботи у цій же установі у зв’язку із звільненням. Чи потрібно робити запис у трудовій книжці про її сумісництво? Чи є необхідність спочатку звільнити працівника як сумісника і потім прийняти на основне місце роботи? Як правильно складати наказ?
  • Кількаразове перенесення щорічної відпустки працівником Чи може працівник за своїм бажанням переносити щорічну відпустку кілька разів підряд?
  • Нюанси трудових умов інваліда 2-ї групи На підприємство на роботу був прийнятий інвалід 2-ї групи. Чи є якісь особливості або нюанси його трудових умов?
  • «Декретне» місце: звільнення Бухгалтер підприємства перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. На її місце за строковим трудовим договором прийнято іншого працівника. Основний працівник планує вийти на роботу на умовах неповного робочого часу на 0,5 ставки під час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Чи зобов’язаний роботодавець у цьому випадку звільнити особу, яка зараз працює на «декретному» місці, у зв’язку із закінченням терміну строкового договору?
  • Як визначити строк дії трудового договору Працівник заміщатиме на посаді особу, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Як визначити кінцеву дату при укладенні строкового трудового договору?
  • Незамінний працівник: як бути з відпусткою У зв’язку із суттєвим скороченням штату працівника, який виконує обов’язки іншого скороченого працівника, ніким замінити на час відпустки. Чи може керівник такому працівникові перенести відпустку на наступний рік?
  • Позаштатний працівник: проблемні питання Прийняття на роботу позаштатного працівника чи виведення працівника за штат прямо законодавством не передбачено, але, водночас, і не заборонено. За яких підстав на підприємстві можуть мати місце трудові відносини за посадою, яка не передбачена штатним розписом?
  • Невідпрацьована відпустка працівника-інваліда На підприємство у травні цього року прийняли на роботу працівника-інваліда. У серпні він виказав бажання піти у щорічну оплачувану відпустку. Чи має право працівник-інвалід піти у щорічну відпустку, не відпрацювавши перші шість місяців?
  • Звільнення працівника за вироком суду. Нюанси Які є нюанси звільнення працівника за фактом набуття законної сили вироком суду?
  • Додаткова відпустка на дітей. Неповнолітня дитина вже одружена... На підприємстві працює жінка — одинока мати. У неї є 16-річна донька, яка у червні 2023 року вийшла заміж. Чи може працівниця скористатися правом на додаткову відпустку на дітей у 2023 році?
  • Переукладання або продовження контракту: кадрові дії З керівником комунальної установи укладено контракт. Cтрок його дії закінчується. Прийнято рішення про переукладання контракту з таким працівником ще на один строк. Чи необхідно укладати новий контракт або можна продовжити дію чинного? Чи припиняються трудові відносини у такому випадку?
  • Ненормований робочий день і відрядження На підприємстві є працівник, посаду якого у колективному договорі віднесено до переліку посад з ненормованим робочим днем. Цей працівник періодично перебуває у службових відрядженнях. Чи зараховувати дні відрядження до стажу роботи, що дає право на щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день?
  • Строковий трудовий договір набув характеру безстрокового З директором підприємства було укладено строковий трудовий договір-контракт. Після закінчення строку цього договору трудові відносини фактично тривали більше року і жодна зі сторін не вимагала їх припинення. Після зміни керівництва компанії, що керує підприємством, постало питання про зміну його директора. Якими мають бути дії кадрової служби зі звільнення цього працівника?
  • Відкликали з відпустки: чи можна її перенести на інший термін Начальник управління відкликав головного спеціаліста з відпустки, термін якої було затверджено графіком відпусток. Чи можна частину цієї відпустки перенести на інший термін? Чи потрібно затверджувати новий графік?
  • Переведення на іншу посаду: працівник згоду надав, а потім забрав Працівник надав згоду на переведення на іншу посаду. Але коли вже підготували наказ, відмовився його підписати і висловив свою незгоду на таке переведення. Чи має він право так вчинити?
  • Перевірка стану ведення військового обліку ТЦК та СП Яку інформацію перевіряють ТЦК та СП під час ведення військового обліку? Яка відповідальність за порушення ведення військового обліку?
  • Відпустка почалась. А де відпускні? Чи правомірно виплачувати відпускні працівнику вже після початку його відпустки?
  • Інформація з архіву про народження, одруження, смерть Як віднайти інформацію про народження, одруження, смерть особи?
  • Які довідки можна отримати в державних архівах Які види запитів виконують державні архіви? Який порядок виконання запитів? Що таке запити соціально-правового характеру? Які запити виконуються безоплатно, а які на платній основі? На ці та інші запитання дає відповідь Державна архівна служба України*.
  • Як отримати довідку про підтвердження трудового стажу Як отримати в архіві довідку про підтвердження трудового стажу на підприємстві, в установі, організації?
  • Інформація з архіву про стаж, зарплату, освіту Як підтвердити стаж роботи та розмір заробітної плати та дані про освіту?
  • Затримали поліція і ТЦК та СП. Дії працівника і роботодавця Працівника по дорозі на роботу затримали співробітники поліції і територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Які дії працівника і роботодавця у такому випадку?
  • ТЦК та СП: межі повноважень Стаття 19 Конституції України визначає, що правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. З урахуванням цього органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. У цій статті розберемо повноваження територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, працівники яких останнім часом стали популярними, але негативними героями відео у соціальних мережах.
  • Інформація про освіту онлайн: інструкція з отримання Єдина державна електронна база з питань освіти (далі — ЄДЕБО) містить у собі документи про освіту починаючи з 2000 року. Як отримати інформацію про них та дізнатись період навчання онлайн, розповідаємо далі.
  • Тривалість робочого часу під час дії норм воєнного стану Роботодавцем для деяких категорій працівників установлений підсумований облік робочого часу. З урахуванням правового режиму воєнного стану роботодавець наголошує на ненормованих робочих часах з мінімальною кількістю відпочинку на тиждень. Чи має право роботодавець на такі дії?
  • Змінити ФОП КВЕД онлайн. Легко Коли ФОП хоче розширити сферу діяльності або повністю змінити її, йому необхідно внести нові КВЕДи. Їх досить легко можна додати на порталі ДІЯ за декілька кліків.
  • Штраф за ухилення від переговорів щодо укладання колективного договору Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт № 7629 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності у сфері колективно-договірної діяльності, яким пропонується підвищити штрафи за ухилення від участі у переговорах про укладання колективних договорів. У чому суть змін, розбираємося разом.
  • Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб 11 липня 2023 року Уряд прийняв постанову «Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб», яка вносить зміни до Порядку призначення виплат на проживання для ВПО. Які основні зміни передбачені постановою, розглянемо у цій консультації.
  • Що є сумісництвом та як воно оплачується У своєму роз’ясненні від 7 липня 2023* Державна податкова служба України торкнулася деяких питань укладання трудових договорів (угод) за сумісництвом. Зокрема, визначилася з тим, що працівник не може в одну одиницю часу виконувати роботу за основним місцем роботи та за сумісництвом. Давайте і ми розглянемо це неоднозначне питання.
  • Початок відпустки та повідомлення працівника Чи можна вважати ознайомлення працівника з наказом про відпустку, який виданий за два тижні до початку відпустки, повідомленням про початок відпустки?
  • Притягнення до дисциплінарної відповідальності. Поради роботодавцю Чи достатньо зафіксованого факту порушення трудової дисципліни для оголошення працівнику догани або його звільнення, чи потрібно ще враховувати наслідки порушення?
  • Спрощене регулювання трудових відносин та відпустки Чи має право працівник в умовах спрощеного регулювання трудових відносин на відпустки?
  • Порядок бронювання працівників оновлено До постанови КМУ від 27.01.2023 № 76, якою регулюються питання бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час, уряд вніс зміни на своєму засіданні 11 липня 2023 року.
  • Працівник не повертається на робоче місце після простою Територія громади, де розташоване підприємство, наполовину ТОТ, ведуться активні бойові дії. Частина працівників підприємства евакуювалася і працює в іншому місті. Працівник перебуває у простої, але в іншому місці. Роботодавець запропонував працівнику приїхати в місцезнаходження офісу і вийти на повний робочий день. Працівник відмовляється, мотивуючи це тим, що місто, до якого запропоновано переїхати, не є безпечним. Чи може працівник бути звільнений, за якою підставою та в якому порядку?
  • ОМС. Призначення без конкурсу. «Декретна відпустка» Працівницю призначено на посаду в ОМС без конкурсного відбору на період дії воєнного стану. Наразі вона має піти у «декретну відпустку», а потім планує — у відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Чи потрібно їй проходити конкурс, як закінчиться воєнний стан, під час перебування її у декретній відпустці і чи можна призначити на її місце іншого працівника без конкурсного відбору?
  • Коли диплом про освіту потребує визнання Кандидат на посаду надає диплом про закінчення вищого навчального закладу в російській федерації! Наявність документа про відповідну освіту є обов’язковою вимогою для зайняття посади. Але диплом виданий вже під час повномасштабного вторгнення! Чи дійсний такий документ і чи дає підстави для працевлаштування людині, яка його отримала?!
  • Відпускні за час простою Працівник іде у відпустку, але в червні він був у простої, а у квітні та травні отримував 2/3 окладу. Як правильно зробити розрахунок суми відпускних?
  • Відпустки за попередні періоди праці У працівників нашого підприємства накопичилася певна невикористана кількість днів за відпустки попередніх років. Поясніть, будь ласка, як їх надавати, чи є відмінності з наданням щорічних поточних відпусток?
  • Чи має право працівник на щорічну основну відпустку після демобілізації? Щорічна основна відпустка надається працівнику як компенсація за виконання посадових обов’язків протягом відпрацьованого періоду часу. Чи матиме працівник після демобілізації і повернення до виконання своїх повноважень право на щорічну основну відпустку?
  • Компенсація за дні невикористаної щорічної відпустки під час воєнного стану: підстави Чи може бути виплачено грошову компенсацію за частину невикористаної відпустки під час воєнного стану, якщо роботодавець обмежив цю відпустку?
  • У період простою працівник може скористатися своїм правом на відпустку Працівник виявив бажання використати щорічну відпустку під час простою всього трудового колективу. Чи можна надати йому таку відпусту?
  • Роботодавцю може бути надано будь-який документ, у якому з достатньою достовірністю підтверджується факт народження дитини Які документи працівник/працівниця має подати до заяви про надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку?
  • Організація роботи з нефіксованим робочим часом Чи потрібно укладати письмовий трудовий договір на роботу з нефіксованим робочим часом?
  • Деякі види оплачуваних щорічних відпусток Які відмінності є у наданні додаткових щорічних відпусток?
  • Оплата «лікарняного» незалежно від страхового стажу: нюанси Хто має право на оплату лікарняного в розмірі 100 % середньої зарплати незалежно від страхового стажу?
  • Як працювати у спеку Останні дні в Україні температура повітря сягає +30 ºС. Роботодавці мають організувати такий режим праці та відпочинку, аби не допустити перегріву працівників, а також у спекотні дні відкоригувати час роботи працівників.
  • Резидент Дія Сіті та трудові договори На які нюанси слід звернути увагу при укладанні резидентом Дія Сіті трудових договорів? Чи можна їх укладати за різними формами залежно від особливостей виконання роботи?
  • Суміщення посади бухгалтера за умови її відсутності у штатному розписі У штатному розписі підприємства відсутня посада бухгалтера, чи можна покласти виконання обов’язків за цією посадою на іншого працівника?
  • Працівник у нетверезому стані: дії роботодавця Що може чи має зробити роботодавець у разі появи працівника з ненормованим робочим днем на роботі в нетверезому стані?
  • Установлення норм тривалості робочого часу Кому та як установлюють норми тривалості робочого часу? Чим передбачено встановлення норм тривалості робочого часу?
  • Поділ додаткової відпустки за ненормований робочий день Чи можливо ділити додаткову відпустку за роботу з ненормованим робочим днем? Наприклад, узяти спочатку 3 календарних дні (до 24 основних), а потім ще 4?
  • Додаткова відпустка за ненормований робочий день Посада бухгалтера передбачена в штатному розписі та внесена в колдоговорі в перелік посад з ненормованим робочим днем (загальна тривалість відпустки — 4 календарних дні). Бухгалтер відпрацювала повний робочий рік, але була на лікарняному та курсах підвищення кваліфікації. Чи має вона право на щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день повної тривалості?
  • Право на додаткову соціальну відпустку працівникам із дітьми до 15 років Чи має право працівниця, у якої троє дітей віком до 15 років і яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, на додаткову соціальну відпустку за цей період?
  • Які відпустки включати до графіка відпусток у воєнний час У період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпустки, окрім визначених Законом. Чи потрібно у такому випадку вносити зміни до графіка відпусток і чи потрібно потім включати до такого графіка невідгуляні відпустки?
  • Щорічна відпустка для сезонних працівників та сумісників Як надається щорічна відпустка сумісникам, працівникам, які працюють неповний робочий час, та сезонним працівникам, які працюють за строковим трудовим договором?
  • Звільнення за прогул. Як табелювати та чи виплачувати компенсації? Який день вважатиметься днем звільнення за прогул без поважних причин? Як табелювати працівника, якщо він працював лише кілька годин у день прогулу? У разі звільнення надається відпустка чи виплачується компенсація?
  • Звільнення бухгалтера за фактом втрати довіри Чи можна звільнити бухгалтера за порушення правил проведення операцій з матеріальними цінностями на підставі норм п. 2 ч. 1 ст. 41 Кодексу законів про працю України?
  • Зміна істотних умов праці та воєнний стан Якщо роботодавець вимушений змінити істотні умови праці своїх працівників, то чи може він не попереджати про це працівника під час воєнного стану?
  • Як звільнитися працівнику, який перебуває за кордоном? Зазвичай при звільненні за власним бажанням працівник подає роботодавцю власноруч написану заяву про звільнення з підписом, датою складання та датою звільнення. Перебуваючи за кордоном, складно дотриматися умови подати роботодавцю власноруч підписану заяву на звільнення. Тож як бути?
  • Виконання роботи під час простою Чи правомірна вимога роботодавця під час оголошеного простою вимагати здійснення роботи окремими працівниками дистанційно?
  • Організація ведення військового обліку: призначення відповідальної особи Чи слід застосувати процедуру зміни істотних умов праці при покладанні додаткових обов’язків з ведення військового обліку на особу, з якою уже був укладений трудовий договір?
  • Нюанси працевлаштування молоді Чи є нюанси працевлаштування молоді (учнів та студентів), на які слід звернути особливу увагу роботодавцю, зокрема в період воєнного стану?
  • Десять робочих нюансів організації військового обліку на підприємстві В організації ведення військового обліку на підприємстві слід звернути увагу на 10 основних робочих нюансів.
  • Якщо пропала трудова! Як поновити трудовий стаж, якщо пропала трудова?
  • Скорочення працівника на лікарняному Чи можна скоротити працівника, який перебуває на лікарняному?
  • Звільнення мобілізованого: строковий трудовий договір Чи можна звільнити мобілізованого працівника у зв’язку із закінченням строкового трудового договору?
  • Нюанси персонального військового обліку жінок На підприємстві запроваджується військовий облік, тож потребуємо відповіді на такі запитання: які категорії жінок підлягають військовому обліку і чи потрібно ставити на облік жінок, які мають медичну чи фармацевтичну освіту, автоматично? Що робити, якщо жінка працює і навчається за медичним або фармацевтичним напрямком або коли жінка, що вже працює, отримала освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю до 2023 року, але не перебувала на військовому обліку?
  • Порушення ведення військового обліку та відповідальність Що буде, якщо порушити норми ведення військового обліку або не вести його взагалі?
  • Якщо на підприємство принесли повістки Що робити кадровику, якщо на підприємство принесли повістки для військовозобов’язаних?
  • Військовий облік у ФОП: обов’язково чи ні? Чи поширюються на фізичних осіб — підприємців вимоги щодо військового обліку найманих працівників?
  • Відмова у працевлаштуванні через відсутність військово-облікових документів Чи можна відмовити у працевлаштуванні особі, яка при укладанні трудового договору не надала військово-обліковий документ?
  • Мобілізований працівник загинув: чи призначати допомогу на поховання? ПФУ у листі від 21.03.2024 № 2800-030401-8/17515 надав роз’яснення щодо правомірності призначення роботодавцем допомоги на поховання у випадку загибелі працівника під час проходження військової служби. Пропонуємо вам цей лист для обговорення.
  • Працівника мобілізували під час відпустки Працівника підприємства мобілізували під час щорічної основної відпустки. З 24 календарних днів він встиг відгуляти лише 12. Як діяти роботодавцю? Чи потрібно йому продовжувати (переносити на інший період) залишок щорічної відпустки працівника та проводити відрахування за невикористану частину відпустки?
  • Призупинення трудового договору та відпустка на дітей З працівницею, яка має двох дітей 12 та 13 років, призупинено дію трудового договору з 01.08.2022. Наразі вона звільняється за власним бажанням під час такого призупинення. Чи потрібно їй нараховувати компенсацію за невикористані дні соціальної додаткової відпустки на дітей за 2023 та 2024 роки?
  • Неправильно оформлений лікарняний: чи чекати на штраф? Головне управління Пенсійного фонду в м. Києві в роз’ясненні від 28.03.2024* надало відповідь на запитання щодо накладення штрафу за неправильно оформлені лікарняні. Пропонуємо вам його до обговорення.
  • Відпустка при народженні дитини: зміни Урядовці постановою від 29.03.2024 № 356, що набрала чинності з 03.04.2024, внесли зміни до Порядку надання відпустки при народженні дитини, затвердженого постановою КМУ від 07.07.2021 № 693. Уточнено перелік документів, які підтверджують право на відпустку при народженні дитини.
  • Лікарняний у період неявок Працівниця відсутня на робочому місці два місяці з нез’ясованих причин. Повідомлення про необхідність з’явитися на роботу надсилалися, проте були нею проігноровані. В табелі обліку робочого часу — НЗ. Вчора в електронному кабінеті страхувальника з’явився листок непрацездатності, виданий на таку працівницю. Чи призначати лікарняні за таким листком непрацездатності?
  • Змінити страхувальника в е-лікарняному: місія можлива! Новачок-працівник чи гіг-спеціаліст захворів. Проте електронний листок непрацездатності відсутній в кабінеті нового страхувальника на вебпорталі електронних послуг ПФУ. Натомість він зайшов до попереднього роботодавця (замовника-резидента Дія Сіті). Чи можна виправити ситуацію та замінити у сформованому е-лікарняному страхувальника? Так! Відповідне програмне забезпечення доопрацьоване ПФУ.
  • Лікарняний лист на папері Чи мають право наразі лікарі оформлювати працівникам лікарняні на бланках? Якщо так, то чи може паперовий лікарняний буде продовженням електронного?
  • Звільнити мобілізованого працівника: місія (не)здійсненна? Працівник підприємства був мобілізований ще на початку 2022 року. Наразі підприємство змінило вид діяльності та повністю перепрофілювалося. Чи може воно звільнити мобілізованого працівника, якщо останній не проти?
  • Правила внутрішнього трудового розпорядку та ДСТУ при їх оформленні Правила внутрішнього трудового розпорядку (далі — Правила) — це локальний нормативний акт, який регламентує організацію праці на підприємстві. Розглянемо, яку інформацію слід зазначити в такому документі та чи потрібно їх оформлювати відповідно до ДСТУ.
  • Замість скорочення переведення: що з оплатою? Чи потрібно за працівником протягом двох тижнів з дня переведення зберігати його попередній середній заробіток, якщо таке переведення відбулося у зв’язку з запущеною процедурою скорочення?
  • Робота під час повітряної тривоги: чи допустимо? Чи можуть працівники підприємства працювати під час повітряної тривоги? Чи можуть притягнути до відповідальності роботодавця, який дозволяє таку роботу?
  • Відпустка за свій рахунок: відмовити неможливо Чи може роботодавець відмовити працівнику в наданні відпустки без збереження зарплати?
  • Дистанційне подання заяви на відпустку Чи повинен роботодавець приймати заяву про відпустку за власний рахунок у працівника особисто? Чи має значення, яким чином роботодавець отримає заяву працівника про відпустку за власний рахунок?
  • Гнучкий режим робочого часу: нюанси застосування Працівник звернувся з проханням встановити йому гнучкий режим робочого часу в окремі дні робочого тижня. Чи допустимо це? Чи обов’язково визначати години змінної роботи? Чи допустимо, щоб змінні години припадали на нічний час?
  • Компенсація невикористаної відпустки на дітей Звільняється працівник, який має двох дітей до 15 років. У поточному році ні він, ні його дружина не скористалися правом на отримання відпустки на дітей. Працівником подана заява з проханням не виплачувати компенсацію за таку відпуску, оскілки в майбутньому такою відпусткою планує скористатися його дружина. Чи може роботодавець працівника на підставі цієї заяви не нараховувати працівнику компенсацію за невикористані дні відпустки на дітей?
  • Відпускна компенсація та звільнення за прогул Працівника-сумісника звільняють за прогули. На день звільнення він не використав 10 календарних днів щорічної відпустки. Як бути з цими днями? Чи потрібно їх компенсувати?
  • Звільнення за угодою сторін: алгоритм та підводне каміння Звільнення за угодою сторін — доволі популярна підстава припинення трудових відносин. Та незважаючи на таку популярність, часто воно закінчується розбірками сторін у суді. Не хочете доводити справу до суду? Тоді приєднуйтесь до розмови.
  • Надаємо оплачувану відпустку без оплати У працівника є невикористані соціальні додаткові відпустки на дітей за 2019 — 2023 роки. Чи має право роботодавець перенести всі ці відпустки на період після завершення воєнного стану та надати без збереження заробітної плати?
  • Відпустка для догляду за дитиною до 3 років: чи можна надати бабусі? Чи можна надати відпустку для догляду за дитино до досягнення нею 3 років бабусі дитини, якщо батьки дитини є підприємцями і не працюють за трудовим договором?
  • Страховий стаж: якщо звітність ще не подано Чи враховувати при визначенні страхового стажу місяці, за які стаж не відображено в Держреєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування, оскільки період звітування з ЄСВ за ці місяці ще не настав, проте ЄСВ сплачено своєчасно?
  • е-Лікарняний: якщо хвороба/травма настала внаслідок сп’яніння Роботодавець отримав е-лікарняний з відміткою про наявність алкогольного та/або наркотичного сп’яніння як причини виникнення тимчасової непрацездатності. Чи потрібно роботодавцю з’ясовувати зв’язок настання непрацездатності з алкогольним сп’янінням працівника для цілей призначення (відмови у призначенні) лікарняних?
  • Графік відпусток: хто має складати Чи потрібно складати графік відпусток ФОП? Чи має бути такий графік на підприємстві, де є лише один найманий працівник? Чи передбачений штраф за відсутність графіка відпусток?
  • Відпустка за декілька років Працівниця декілька років не ходила в основну щорічну відпустку. Загалом на початок 2024 року у неї накопичилося невикористаних 72 календарних дні. У лютому 2024 року їй було надано 24 календарних дні відпустки. Чи можна у квітні надати решту невикористаних днів відпустки за попередні роки та відпустку за поточний робочий рік? Чи діє тут обмеження за кількістю днів щорічної відпустки, що можуть бути надані працівнику протягом календарного року (не більше 59 к. дн.)?
  • Звільнення у відпустці до 3 років у зв’язку з ліквідацією підприємства Підприємство ліквідується. Працівниць, які перебувають у відпустках для догляду за дитиною до 3 років, звільняють з наступним працевлаштуванням до іншого роботодавця. На якій підставі проводити таке звільнення: на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП у зв’язку з ліквідацією підприємства з виплатою вихідної допомоги чи на підставі п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП у зв’язку з переведенням на інше підприємство? Ціна питання — сума вихідної допомоги.
  • Відпустка при народженні дитини Чи можна надати відпустку при народженні дитини її бабусі чи тітці, яка буде допомагати доглядати за дитиною?
  • Повідомлення про прийняття на роботу та ЦПД З фізособою укладаємо договір підряду. Чи потрібно подавати Повідомлення про прийняття на роботу / укладення гіг-контракту на таку особу?
  • Відпустка за свій рахунок після військової служби Мобілізованого працівника звільнили з військової служби. Щорічну відпустку він використав і просить надати ще на три тижні відпустку за свій рахунок. Чи може він скористатися відпусткою без збереження зарплати, що надається демобілізованим працівникам?
  • З відпустки для догляду — на роботу Працівниця, що перебуває у відпустці для догляду до 3 років, хоче перервати її і вийти на роботу на повний робочий день. Чи втратить вона в цьому випадку право на допомогу при народженні дитини? Чи може роботодавець відмовити в достроковому перериванні відпустки?
  • Випробування при прийнятті на роботу Приймаємо працівника на роботу. Чи обов’язково встановлювати йому строк випробування? Чи всім категоріям працівників встановлюється випробування? Якщо працівник пройшов випробування, чи потрібно видавати про це наказ?
  • Впорядкування надання та використання відпусток: зміни 24 грудня 2023 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань» від 22.11.2023 № 3494-ІХ (далі — Закон № 3494).
  • Деякі питання кадрової звітності
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі