20.03.2023

Невідпрацьована відпустка працівника-інваліда

На підприємство у травні цього року прийняли на роботу працівника-інваліда. У серпні він виказав бажання піти у щорічну оплачувану відпустку. Чи має право працівник-інвалід піти у щорічну відпустку, не відпрацювавши перші шість місяців?

Так, працівник-інвалід має таке право! На відміну від звичайних працівників, працівники-інваліди, які нещодавно влаштувалися на роботу та ще не відпрацювали перших шести місяців на цьому підприємстві, можуть скористатися своїм правом піти в щорічну оплачувану відпустку повної тривалості ще до настання шестимісячного терміну їхньої безперервної роботи в цій установі. Більше того, працівники-інваліди, які вже тривалий час працюють на підприємстві, за своїм бажанням мають право піти у щорічну відпустку в зручний для них час (ст. 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР, даліЗакон № 504).

Відповідно до ст. 6 Закону № 504 тривалість щорічної основної відпустки для працівників-інвалідів становить:

— для інвалідів I і II груп — 30 календарних днів;

— для інвалідів III групи — 26 календарних днів.

Відпустка без збереження заробітної плати тривалістю до 30 календарних днів щорічно надається інвалідам III групи, тривалістю до 60 календарних днів щорічно — інвалідам I та II груп (пп. 6 та 7 ч. 1 ст. 25 Закону № 504).