20.03.2023

Кількаразове перенесення щорічної відпустки працівником

Чи може працівник за своїм бажанням переносити щорічну відпустку кілька разів підряд?

Так, може. Відповідно до ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР (далі — Закон № 504) щорічну відпустку, зокрема, може бути перенесено на вимогу працівника. Але — за певних умов!

Умови

Перша. При порушенні роботодавцем терміну письмового повідомлення працівника про час надання відпустки.

Нагадаємо, що відповідно до ч. 10 ст. 10 Закону № 504 конкретний період надання щорічних відпусток у терміни, встановлені графіком, повинен бути узгоджений між працівником і власником (уповноваженим ним органом). При цьому власник не пізніше ніж за 2 тижні до встановленого графіком терміну відпустки зобов’язаний письмово повідомити працівника про дату його початку.

У цьому зв’язку зауважимо, що законодавством не встановлена форма такого повідомлення. Тому це може бути і простим ознайомленням працівника з наказом роботодавця про надання відпустки, і резолюцією на заяві працівника про надання щорічної відпустки із зазначенням конкретної дати її початку і тривалості (лист Мінпраці від 03.03.2008 № 42/13/133-08).

Друга. При несвоєчасній виплаті роботодавцем відпускних. Відповідно до ст. 21 Закону № 504 роботодавець зобов’язаний їх виплатити не пізніше ніж за 3 дні до початку відпустки.

Також щорічна відпустка може бути перенесена на інший період або продовжена і в інших випадках, передбачених ст. 11 Закону № 504. Зокрема, в разі:

— тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку;

— виконання працівником державних або громадських обов’язків, якщо згідно з законодавством він підлягає звільненню на цей час від основної роботи із збереженням заробітної плати;

— настання строку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;

— збігу щорічної відпустки з відпусткою у зв’язку з навчанням.