20.03.2023

Змінити страхувальника в е-лікарняному: місія можлива!

Новачок-працівник чи гіг-спеціаліст захворів. Проте електронний листок непрацездатності відсутній в кабінеті нового страхувальника на вебпорталі електронних послуг ПФУ. Натомість він зайшов до попереднього роботодавця (замовника-резидента Дія Сіті). Чи можна виправити ситуацію та замінити у сформованому е-лікарняному страхувальника? Так! Відповідне програмне забезпечення доопрацьоване ПФУ.

Чому виникає проблема?

Головне управління Пенсійний фонду в Вінницькій області у роз’ясненні від 28.03.2024 нагадує, що при формуванні е-лікарняного інформація про трудові відносини працівника з тим чи іншим страхувальником ґрунтується на даних Реєстру застрахованих осіб, які надходять туди з джерел, передбачених ст. 18 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI, зокрема від ДПСУ.

Саме тому, якщо на дату формування листка непрацездатності роботодавцем не було подано повідомлення про прийняття на роботу/укладення гіг-контракту, ЄСВ-звітність або допущені помилки в такій звітності, внаслідок чого листок непрацездатності не потрапив в електронний кабінет страхувальника, то після подання відповідних звітів або повідомлення можна направити до ПФУ запит щодо зміни страхувальника в уже сформованих листках непрацездатності.