14.04.2015

Актуальне запитання. Про встановлення акцизного податку

Якщо рада не прийняла рішення про встановлення акцизного податку в частині реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, як його будуть стягувати?

Для підакцизних товарів, реалізованих відповідно до п.п. 213.1.9 ст. 213 Податкового кодексу України, ставки податку встановлюють рішеннями сільської, селищної або міської ради

у відсотках від вартості (з податком на додану вартість) у розмірі 5 %.

Зауважимо: згідно з ПК об’єктами такого оподаткування є операції з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

У разі якщо сільська, селищна або міська рада не прийняла рішення про встановлення відповідних місцевих податків і зборів та акцизного податку в частині реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, що є обов’язковими згідно з нормами ПК, такі податки до прийняття рішення справляють виходячи з норм ПК із застосуванням їх мінімальних ставок.

Про це зазначено у п.п. 12.3.5 ст. 12 ПК та у роз’ясненні, розміщеному на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» (за посиланням: http://zir.minrd.gov.ua).