№4

Місцеве самоврядування, квітень, 2015/№ 4 Інші номери журналу ›
  • Кошти місцевих бюджетів — публічні Законом України № 183-VIII «Про відкритість використання публічних коштів», прийнятим ВРУ 11.02.15 р. (далі — Закон), визначаються умови та порядок забезпечення доступу до інформації про використання публічних коштів розпорядниками та одержувачами коштів державного і місцевих бюджетів, суб’єктами господарювання державної і комунальної власності, фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування.
  • Зміни у пенсійному забезпеченні 01.04.15 р. набрав чинності прийнятий ВРУ 02.03.15 р. Закон України № 213-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» (далі — Закон), яким внесено зміни до цілої низки законів, що визначають особливості пенсійного забезпечення окремих категорій осіб, у тому числі державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування.
  • Уточнено повноваження нотаріусів Законом України від 05.03.15 р. № 247-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення повноважень нотаріусів та особливостей реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення» (далі — Закон) внесено зміни до законів України «Про нотаріат» та «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».
  • Схвалено Стратегію реформування державної служби та служби в ОМС Розпорядженням КМУ від 18.03.15 р. № 227-р схвалено Стратегію реформування державної служби та служби в органах місцевого самоврядування в Україні на період до 2017 року (далі — Стратегія) та затверджено план заходів щодо її реалізації.
  • Регіональну політику визначає Закон Нарешті дочекались… Ще у далекому грудні 2012 року Рада регіонів прийняла рішення, зокрема, про розробку проекту Закону України «Про засади державної регіональної політики», який було зареєстровано у Парламенті 27.11.14 р. за № 0908. Результат цього рішення з’явився лише 05.02.15 р. Так, саме у цей день Верховна Рада України ухвалила Закон України № 156-VIII «Про засади державної регіональної політики». Про мету прийняття Закону № 156, його норми та шляхи втілення їх у життя йтиметься у цій статті.
  • Об’єднання громад: реформа триває Нарешті 05.03.15 р. набув чинності Закон України від 05.02.15 р. № 157-VIII «Про добровільне об’єднання територіальних громад»1. Він став наступним кроком на шляху до децентралізації влади, про яку було анонсовано ще в 2014 році. Нагадаємо, що попередні кроки були здійснені в грудні 2014 року, коли були прийняті зміни до Бюджетного та Податкового кодексів України, якими була запроваджена фінансова децентралізація. Так, зокрема, Закон України від 28.12.14 р. № 79-VIII «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин» став відправним пунктом для стимулювання громад до об’єднання та формування спроможних територіальних громад через механізм переходу бюджетів об’єднаних громад на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом. Як результат об’єднання, такі громади наділяються повноваженнями, рівнозначними повноваженням міст обласного значення. Натомість територіальні громади, які не візьмуть участі в об’єднанні, залишаються осторонь цього процесу та позбавляються права на виконання делегованих державою повноважень органів місцевого самоврядування в селах, селищах, містах районного значення, що не об’єдналися. Отже, об’єднання територіальних громад має стати запорукою переходу місцевого самоврядування на новий рівень. Тепер залишається лише з’ясувати: яким чином таке об’єднання має відбуватися. Саме про це і поговоримо у нашій статті.
  • Знову зміни до БК: говоримо про Закон № 212 З приходом весни до Бюджетного кодексу України На що цього разу треба звернути увагу, ми й поговоримо. Хутко до справи!
  • Отримуємо компенсацію за мобілізованих: як? Нарешті з’явився довгоочікуваний Порядок виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період. Чи справді установи зможуть отримати таку компенсацію? Скільки доведеться на неї чекати? Що треба подати для її отримання? Про все це дізнаєтесь далі.
  • Актуальне запитання. Про пільги зі збору за паркування Чи може рада передбачати інвалідам пільги щодо сплати збору за місця для паркування транспортного засобу? Чи обов’язково треба затверджувати перелік спеціальних земельних ділянок, відведених для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів? Що в ньому треба зазначити?
  • Актуальне запитання. Про встановлення акцизного податку Якщо рада не прийняла рішення про встановлення акцизного податку в частині реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, як його будуть стягувати?
  • Актуальне запитання. Про пільги із земельного податку Сільська рада затвердила своїм рішенням пільги щодо земельного податку окремим категоріям осіб. Допоможіть розібратись, коли у цих платників виникне право на пільгу: з дня прийняття радою рішення чи ні?
  • Актуальне запитання. Про банківське обслуговування У попередньому номері (стаття «Аналізуємо річний бюджет міста обласного значення на прикладі») ви писали про можливість обслуговування бюджету розвитку та власних надходжень бюджетних установ в банківських установах державного сектору у порядку, встановленому КМУ та НБУ. Знаємо, поки що такий порядок не затверджено. Однак виникло запитання: де знайти перелік дозволених банків?
  • Актуальне запитання. Про транспортний податок Через уведення транспортного податку не зовсім зрозуміло, з якої дати треба визначати термін використання автомобіля. Як його правильно визначити? Чи є якісь роз’яснення? У Податковому кодексі України не знайшли чіткого пояснення цього моменту.
  • Актуальне запитання. Про нарахування ЄСВ на витрати на відрядження Чи треба нараховувати єдиний внесок на суми коштів, які витратив працівник нашої установи на відрядження понад встановлені законодавством норми та не повернув у встановлені строки?
  • Про розгляд листа Витяг із листа Державної фіскальної служби України від 13.03.15 р. № 5346/6/99-99-17-03-03-15
  • Щодо індексації мінімальної заробітної плати, суми допомоги при народженні дитини, яка виплачується рівними частинами протягом 36 місяців, проведення індексації у межах двократного розміру прожиткового мінімуму та щорічного перегляду грошових доходів з урахуваннями сум індексації Лист Міністерства соціальної політики України від 02.03.15 р. № 2724/0/14-15/10
  • Щодо оподаткування компенсаційних виплат Лист Державної фіскальної служби України від 02.04.15 р.
  • Адмінкомісії: перевірка на відповідність (частина 2) В попередньому номері вам було запропоновано перевірити, чи відповідає діяльність адміністративних комісій, утворених при виконавчих комітетах ваших рад, вимогам діючого законодавства. Погодьтеся, аби притягати будь-кого до адміністративної відповідальності, необхідно володіти певними знаннями, вивчати правову базу та вміти її використовувати. Особливо важливо, щоб члени адмінкомісій розуміли: з чого треба починати розгляд адмінсправи, на що звертати увагу, які норми законодавства застосовувати тощо. Тому в цій статті ми продовжимо висвітлення окремих моментів в діяльності комісій.
  • Новий антикорупційний Закон: знайомство з термінологією 14.10.14 р. був прийнятий Закон України № 1700-VІІ «Про запобігання корупції».
  • Актуальні запитання. Про набуття прав, одержання (нарахування) доходів у розрізі антикорупційного декларування Чимало запитань, що виникли у вас, шановні читачі, під час заповнення «антикорупційних» декларацій, пов’язані із датою, з якої дохід вважається одержаним (нарахованим), та з тим, коли до декларанта чи члена його сім’ї переходить право власності (користування) на майно. Відповіді на ці запитання тісно пов’язані не тільки з нормами Цивільного, Сімейного та Земельного кодексів України, а ще й з нормами процесуального законодавства, особливостями виконання тих чи інших судових рішень. Тому ми запросили досвідченого адвоката Світлану Хряпинську пояснити окремі аспекти набуття тих чи інших прав, одержання (нарахування) тих чи інших видів доходів у розрізі антикорупційного декларування.
  • Кошти на картку декларанта: відображаємо правильно Протягом останнього місяця нам надійшло чимало запитань щодо коштів, які перераховувались родичами (як з-за кордону, так і у межах України) на лікування чи поховання когось з близьких. Але, друзі, які б іноді сутужні обставини не викликали необхідність перерахування грошей, є антикорупційні обмеження та зобов’язання з оподаткування цих надходжень. Тому пропоную розібрати «по кісточках», що та від кого можна було одержувати, як це оформити та оприбуткувати.
  • Розгляд у суді справ про адміністративні корупційні правопорушення В Україні активно будується громадянське суспільство, і одним з найважливіших його завдань стає адекватне стримування органів державного управління в їх діях. Одним з таких важелів є антикорупційне законодавство. Боротьба з корупцією в Україні вимагає організації цього процесу з гарантіями верховенства права і закону. Верховенство права і закону повинно працювати для всіх. Тобто всі громадяни, в тому числі посадовці, повинні цим законом підкорятися. Жоден громадянин незалежно від того, яку він займає посаду, не може бути вище закону.
  • Про надання інформації Лист Державної фіскальної служби України від 17.03.15 р. № 5618/6/99-99-17-05-01-15
  • Оплата послуг ЖКГ: нові тарифи — головний біль споживачів На фоні економічної кризи, в якій опинилася наша держава, зростання тарифів на житлово-комунальні послуги шокувало споживачів. Найбільш обговорюваною темою стало як жити далі, як звести свій дебет із кредитом, щоб вийти хоча б «в нуль». Пропоную ознайомитися з новими тарифами на житлово-комунальні послуги, щоб знати, що очікувати в єдиній квитанції за квітень.
  • Земельні відносини: узагальнення судової практики (частина 3) Ми завершуємо аналіз Узагальнення судової практики розгляду судами Дніпропетровської області спорів, що виникають із земельних правовідносин за період 2013-2014 років, під час надання земельних ділянок у власність (користування) та укладення договорів оренди земельних ділянок. У цій частині статті ви зможете ознайомитися з судовою практикою щодо земельних відносин, які виникають без згоди однієї із сторін. Крім того, сподіваємося, вам буде цікаво дізнатися позицію суду в питаннях щодо припинення прав на земельну ділянку.
  • Субсидії за спрощеним порядком У квітні — травні населення чекає на значне підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Все більше домогосподарств замислюються над отриманням державної допомоги у вигляді житлової субсидії. Держава змінила порядок призначення субсидій: спростила його та розширила коло осіб, які зможуть ними скористатися. В чому полягають нові правила отримання субсидії? Як правильно заповнити заяву та декларацію для її призначення? На ці та інші запитання ви знайдете відповіді у цій статті.
  • Миргород на шляху енергоефективності та енергоощадливості Проблеми ефективного енергоспоживання та енергозбереження на фоні постійного зростання цін на енергоносії стали особливо актуальними для держави в цілому та окремих територіальних громад. Для м. Миргород, який на загальнодержавному рівні визнаний курортом державного значення, проблеми зниження викидів, енергозбереження та енергоефективності є одними з найактуальніших, адже безпосередньо впливають на рекреаційний потенціал міста. Такі складні питання і поклали початок того непростого шляху, яким пішов Миргород...
  • Цей величезний та цікавий світ: що дивує? Продовжуємо знайомитись із дивовижними та феєричними витворами сучасності. Чим здивує цього разу загадковий архітектурний світ? Затамували подих? Починаємо!
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі