14.04.2015

Актуальне запитання. Про транспортний податок

Через уведення транспортного податку не зовсім зрозуміло, з якої дати треба визначати термін використання автомобіля. Як його правильно визначити? Чи є якісь роз’яснення? У Податковому кодексі України не знайшли чіткого пояснення цього моменту.

Дане питання турбує багатьох читачів, адже транспортний податок — суттєве поповнення місцевого бюджету.

Нагадаємо: об’єктом обкладення транспортним податком є легкові автомобілі, які використовувались до 5 років та мають об’єм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см. Саме така норма закріплена у п.п. 267.2.1 п. 267.2 ст. 267 розд. ХІІ Податкового кодексу України (далі — ПК).

Відповідь щодо визначення терміну використання автомобіля була розміщена на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР».

У своєму роз’ясненні податківці спираються на норми ПК та зазначають таке: органи внутрішніх справ зобов’язані до 01.04.15 р. подати контролюючим органам за місцем реєстрації об’єкта оподаткування відомості, необхідні для розрахунку цього податку. Зауважимо: така вимога небезпідставна, адже цього вимагає п.п. 267.6.3 п. 267.6 ст. 267 ПК.

Із зазначеної дати, тобто з 01.04.15 р., вони зобов’язані робити це щомісячно, тобто у 10-денний строк після закінчення календарного місяця за місцем реєстрації об’єкта оподаткування (тобто автомобіля) станом на перше число відповідного місяця.

Щоб правильно розібратись із терміном викорис­тання автомобіля, фіскали рекомендують звернути увагу на один момент: на визначення термінів «перша реєстрація транспортного засобу» та «новий транспортний засіб».

Перша реєстрація транспортного засобу — реєстрація транспортного засобу, яку здійснюють уповноважені державні органи України щодо цього транспортного засобу в Україні вперше ( п.п. 14.1.163 п. 14.1 ст. 14 ПК).

Новий транспортний засіб — транспортний засіб, що не має актів державної реєстрації уповноважених органів, у тому числі іноземних, які дають право на його експлуатацію (п.п. 14.1.124 п. 14.1 ст. 14 ПК).

Податківці наголошують: якщо на транспортні засоби уповноваженими державними органами, в тому числі іноземними, видані реєстраційні документи, що дають право їх експлуатувати, їх вважають використовуваними. При цьому датою початку користування (введення в експлуатацію) транспортних засобів, що були в користуванні та ввозяться на митну територію України, вважають дату їх першої реєстрації, визначену в реєстраційних документах. Адже саме ці документи видають уповноважені державні органи та завдяки їм надається право експлуатувати ці транспортні засоби на постійній основі.

До речі, у разі відсутності реєстраційних документів першої реєстрації транспортних засобів датою початку використання треба вважати календарну дату виготовлення транспортного засобу (день, місяць, рік).

Не лишили фіскали поза увагою й запитання щодо того, коли таку дату визначити не можна. Вони зазначають: якщо календарну дату визначити неможливо, то такою датою слід вважати 1 січня року виготовлення, зазначеного в реєстраційних документах.