21.12.2015

Актуальне запитання. Про терміни перерахування субвенції органами ДКС

Роз’ясніть, будь ласка, в які терміни органи Державної казначейської служби мають здійснювати перерахування субвенцій, які отримують відповідні місцеві бюджети з державного бюджету. Якими документами регламентується цей процес? Де треба шукати?

Так, дійсно, органи Державної казначейської служби України (далі — органи ДКС) також беруть участь у процесі надання субвенцій. Зокрема, саме вони мають право перераховувати субвенції на рахунки одержувачів.

Щоб знайти відповідь на ваше запитання, знадобляться наступні нормативно-правові документи:

— постанова КМУ від 15.12.10 р. № 1132 «Про затвердження Порядку перерахування міжбюджетних трансфертів» (далі — Порядок № 1132);

— наказ Мінфіну від 24.12.12 р. № 1407 «Про затвердження Порядку казначейського обслуговування державного бюджету за витратами».

Відповідно до зазначених документів органи ДКС мають перераховувати:

1) обласним, міським (м. Києва і міст обласного значення), районним бюджетам та іншим бюджетам місцевого самоврядування, для яких у державному бюджеті передбачені міжбюджетні трансферти, відповідно до розпису державного бюджету в рівних частинах:

— базову дотацію — щодекади в останній день декади;

— освітню субвенцію, субвенцію на підготовку робітничих кадрів і медичну субвенцію — двічі на місяць до 10 та 25 числа;

2) реверсну дотацію до державного бюджету з обласних, міських, міст обласного значення, районних бюджетів та інших бюджетів місцевого самоврядування, для яких у державному бюджеті передбачені міжбюджетні трансферти, в областях та м. Києві — щодекади рівними частинами в останній день декади відповідно до розпису державного бюджету за рахунок фактичних надходжень доходів загального фонду місцевого бюджету.

При цьому у разі незабезпечення в повному обсязі щодекадного перерахування реверсної дотації її неперерахований обсяг перераховується органами ДКС в наступні дні після закінчення відповідної декади;

3) субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, крім субвенцій, зазначених у п. 2 Порядку № 1132, в обсягах, установлених законом про Державний бюджет України на поточний рік, на рахунки відповідних місцевих бюджетів, відкриті в органах ДКС, згідно з розписом державного бюджету (у разі перерахування із спеціального фонду державного бюджету — також у межах і за рахунок відповідних надходжень).

Також органи ДКС щодекадно мають подавати Мінфіну, МОЗ або Міносвіти (залежно від виду субвенції) інформацію про перераховані суми коштів в розрізі вищенаведених бюджетів та зведену в розрізі бюджетів.

У свою чергу:

— облдержадміністрації розподіляють субвенції з державного бюджету обласним бюджетам між міськими міст обласного значення та районними бюджетами пропорційно обсягам субвенцій, передбаченим таким бюджетам у рішеннях обласних рад про бюджет;

— органи ДКС перераховують протягом двох операційних днів після подання платіжних документів відповідних фінансових органів субвенції з державного бюджету на рахунки загального та спеціального фондів міських міст обласного значення та районних бюджетів, відкриті в органах ДКС, для здійснення передбачених ними видатків;

— суми субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам органи ДКС перераховують протягом двох операційних днів після подання платіжних документів на рахунки головних розпорядників бюджетних коштів, відкриті в органах ДКС.

До речі, учасники розрахунків додатково зазначають у графі «призначення платежу» платіжного доручення норму закону про Держбюджет або рішення ради про бюджет на відповідний рік, якими передбачено надання субвенцій.