20.07.2015

Актуальне запитання. Про використання залишків екологічного та єдиного податків

З 01.01.15 р. єдиний та екологічний податки зараховують до загального фонду місцевих бюджетів. Як правильно треба використовувати залишки коштів на 01.01.15 р. за такими надходженнями?

Дійсно, такі податки з цього року включені до загального фонду місцевих бюджетів. Це означає, що такі доходи не мають цільового спрямування і коло напрямків їх використання значно розширено.

Нагадуємо, раніше екологічний та єдиний податки зараховувались до складу спеціального фонду. При цьому відповідно до ст. 23 Бюджетного кодексу України (далі — БК) витрати спеціального фонду бюджету мають постійне бюджетне призначення. Їх здійснюють в межах та за рахунок фактичних надходжень за відповідними джерелами доходів.

Оскільки залишок коштів на початок року склався за результатами роботи за минулий рік, він у першу чергу повинен бути спрямований на погашення кредиторської заборгованості за відповідними видатками.

Якщо залишок коштів є більшим, ніж обсяг кредиторської заборгованості, він може бути спрямований на реалізацію невиконаних завдань програми з природоохоронних заходів (екологічний податок) чи проведення капітальних видатків у поточному році (залишки по єдиному податку).

Враховуйте: у такому разі треба вносити зміни до бюджету з урахуванням норм ч. 2 ст. 72 БК. Такі видатки мають відображатись по спеціальному фонду.

Наголосимо: у разі відсутності потреби у спрямуванні коштів за цільовим призначенням залишки, відповідно до ч. 2 ст. 57 БК, перераховують до загального фонду місцевого бюджету і використовують відповідно до рішень місцевої ради.