15.06.2015

Актуальне запитання. Про облік не введених в експлуатацію необоротних активів

Що робити з не введеними в експлуатацію необоротними активами за новими правилами обліку, зокрема, з матеріальними цінностями, які обліковують на рахунку 14 Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ?

Останнім часом зміни в бухгалтерському обліку дійсно викликають безліч запитань у бухгалтерів. Але якщо розібрати все по поличках, немає нічого складного.

Нагадуємо: на рахунку 14 «Незавершені капітальні інвестиції в необоротні активи» обліковують капітальні інвестиції у будівництво, виготовлення (розробку), реконструкцію, модернізацію, придбання об’єктів необоротних матеріальних та нематеріальних активів, уведення яких в експлуатацію на дату балансу не відбулось. Така вимога закріплена Порядком застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженим наказом Мінфіну від 26.06.13 р. № 611 «Про затвердження Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ».

Так, на 01.01.15 р. не введені в експлуатацію основні засоби, інші необоротні матеріальні активи, нематеріальні активи мають лише два варіанти обліку:

— або їх вводять в експлуатацію та обліковують на рахунках 10 «Основні засоби», 11 «Інші необоротні матеріальні активи», 12 «Нематеріальні активи»,

— або перекласифіковують і відображають у складі незавершених капітальних інвестицій на рахунку 14 «Незавершені капітальні інвестиції в необоротні активи».

Зверніть увагу: обидва варіанти можливо відобразити у бухгалтерському обліку лише за рішенням керівника бюджетної установи.

До речі, не введені в експлуатацію основні засоби, інші необоротні матеріальні активи, нематеріальні активи, які перебувають на складах, не відповідають критеріям визнання основних засобів. Відтак і амортизацію на такі об’єкти нараховувати не потрібно.

Саме такий висновок можна знайти у листі Мінфіну від 25.03.15 р. № 31-11420-07-13/10574 «Щодо надання роз’яснень [стосовно обліку матеріальних цінностей]». Вагомим аргументом щодо цього виступає те, що нарахування амортизації здійснюють протягом строку корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів при визнанні цього об’єкта активом (тобто при зарахуванні на баланс) і призупиняють на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації.

У нашому випадку цілком логічно не нараховувати амортизацію, оскільки об’єкт ще не визнано основним засобом та не відбулось його зарахування на баланс.