09.11.2015

Актуальне запитання

Підкажіть, будь ласка, як нам вчинити. У нас звільняється працівник. У зв’язку з цим у бухгалтера виникло питання про те, чи треба оподатковувати військовим збором суму вихідної допомоги, яка надається при звільненні найманого працівника? (Сумська обл.)

Звичайно, відповідь треба шукати у Кодексі законів про працю (далі — КЗпП) та Податковому кодексі України (далі — ПК).

Зауважимо, що загальні підстави, випадки та порядок припинення трудового договору врегульовано ст. 36 – 45 КЗпП. Зокрема, при припиненні трудового договору працівнику виплачують вихідну допомогу.

Нагадаємо: вихідна допомога — це грошова виплата працівнику, звільненому з роботи, яку виплачує роботодавець з підстав та у розмірах, встановлених ст. 44 КЗпП.

Нагадаємо: при припиненні трудового договору з підстав, зазначених у п. 6 ст. 36 та п. 1, 2 і 6 ст. 40 КЗпП, працівникові виплачують вихідну допомогу (згідно зі ст. 44 КЗпП):

— у розмірі не менше середнього місячного заробітку;

— у разі призову або вступу на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу ( п. 3 ст. 36 КЗпП).

В зазначених випадках допомогу виплачують у розмірі двох мінімальних заробітних плат.

Якщо трудовий договір припиняється внаслідок порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного чи трудового договору ( ст. 38 і 39 КЗпП), то розмір допомоги інший. Який? Її виплачують у розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного середнього заробітку.

У ситуації, коли трудовий договір припиняють з підстав, зазначених у п. 5 ч. 1 ст. 41 КЗпП, то вихідну допомогу виплачують у розмірі не менше, ніж шестимісячний середній заробіток.

Тепер звернемось до об’єкту оподаткування військовим збором. До нього належать доходи, визначені ст. 163 ПК ( пп. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розділу XX ПК), зокрема загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Зауважимо, що до такого доходу включають й інші доходи відповідно до вимог пп. 164.2.20 п. 164.2 ст. 164 ПК, окрім тих, що визначені ст. 165 ПК.

На думку податківців, вихідна допомога належить до інших доходів, про що вони неодноразово говорять у роз’ясненнях, розміщених на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» (zir.minrd.gov.ua).

Крім того, вихідна допомога не значиться серед переліку доходів, що звільнені від оподаткування військовим збором згідно з розділом IV ПК та не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, такі, які оподатковуються за нульовою ставкою).

Враховуючи це, дохід у вигляді суми вихідної допомоги при звільненні найманого працівника слід розглядати як інші доходи на підставі пп. 164.2.20 п. 164.2 ст. 164 ПК. Це означає, що його треба включати до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. А отже, такий дохід підлягає оподаткуванню військовим збором на загальних підставах.