19.10.2015

Актуальне запитання. Про виплату компенсації за невикористану відпустку

Особа працює в органі місцевого самоврядування понад 15 років, має 45 календарних днів відпустки. Вона скористалася відпусткою частково — 21 день (путівка), а за невикористані дні прохає виплатити компенсацію. Поясніть, будь ласка, порядок виплати компенсації у цьому випадку.

На підставі ст. 24 Закону України від 15.11.96 р. № 504/96-ВР «Про відпустки» за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією
за умови, що тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні. У вашому випадку слід порадити працівникові взяти не менше 3 днів щорічної відпустки, щоб використана частина щорічної відпустки становила не менше ніж 24 календарні дні, а за невикористані дні щорічної відпустки на підставі заяви працівника нарахувати та виплатити компенсацію.

При нарахуванні та виплаті компенсації слід керуватися постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 «Про затвердження порядку обчислення середньої заробітної плати». Саме цей Порядок застосовується у випадку виплати компенсації за невикористані дні щорічної відпустки.

Стосовно періоду, за який обчислюється середня заробітна плата для виплати компенсації за невикористану частину відпустки, провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористану частину відпустки. У разі якщо працівник пропрацював в органі місцевого самоврядування менше року, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка або виплачується компенсація за невикористану відпустку.